1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Yksi Suomen etsityimmistä huumerikollisista jäi kiinni Turkissa – poliisi: "Olen odotellut seitsemän vuotta, että herra saataisiin tänne"

Miehen epäillään osallistuneen laajaan huumeiden salakuljetusrinkiin.

rikokset
Arman Alinko
Irakilaista Arman Alinkoa epäillään Suomessa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista.Keskusrikospoliisi

Yksi Euroopan etsityimmistä rikollisista, törkeistä huumerikoksista epäilty Arman Alinko on saatu kiinni.

Pitkään poliisia pakoillut Alinko jäi kiinni Turkissa ja hänet karkotettiin Suomeen viime viikolla. Keskusrikospoliisin mukaan hänet otettiin kiinni lentokentältä.

– Hän lensi viime perjantaina Istanbulista Helsinkiin, meidän käsityksemme mukaan vapaaehtoisesti ja oli suostuvainen yhteistyöhön, kertoo rikoskomisario Ritva Santtila keskusrikospoliisin viestiliikennekeskuksesta.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Helsingin käräjäoikeus vangitsi Alinkon tiistaina todennäköisin syin epäiltynä kahdesta vuonna 2014 tehdystä törkeästä huumausainerikoksesta.

Hänen epäillään osallistuneen laajaan huumeiden salakuljetusrinkiin. Huumeliiga toi Alankomaista Suomeen etenkin amfetamiinia ja ekstaasia.

Rikossarjaa kuvattiin aikanaan yhdeksi Suomen suurimmista huumejutuista. Sitä on esitelty muun muassa Arman Alizadin tv-sarjassa Arman ja Suomen rikosmysteerit.

Poliisi iski huumerinkiin isossa kansainvälisessä operaatiossa vuonna 2014. Moni tekijöistä jäi kiinni ja tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin. Ulkomailla oleskellut Alinko onnistui kuitenkin välttelemään poliisia ja hän on ollut etsintäkuulutettu siitä lähtien.

– Emme saaneet häntä tavoitettua, vaikka yritimme, huumevyyhdin tutkinnanjohtaja Jari Räty sanoo.

Viime vuoden maaliskuussa keskusrikospoliisi lisäsi Alinkon Euroopan etsityimpien rikollisten listalle. Ritva Santtilan mukaan hänen liikkeistään oli saatu vihjeitä jo ennen listalle lisäämistä. Listalle lisäämisen toivottiin tuovan entistä parempaa tietoa miehen olinpaikoista.

Alinkoa ei kuitenkaan otettu kiinni Suomen keskusrikospoliisin pyynnöstä vaan Turkin viranomaisten omasta aloitteesta. Hänen epäiltiin oleskelleen maassa laittomasti ja mahdollisesti väärillä henkilöllisyyspapereilla.

Alinkoa odottaa Suomessa nyt rikostutkinta paitsi törkeistä huumausainerikoksista, myös törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista. Hänen epäillään rahoittaneen huumeostoja pyörittämällä vilpillistä autokauppaa Helsingissä.

– Olen odotellut seitsemän vuotta, että herra saataisiin tänne kuultavaksi ja nyt on saatu, petostutkinnasta vastaava rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisista sanoo.

Kortelaisen mukaan hänellä on tutkittavana seitsemän Alinkoon kytkeytyvää petosrikosta. Alun alkaen rikosepäilyjä oli enemmänkin, mutta osa niistä on ehtinyt vanhentua.

26.1.2021 kello 14.19: Jutun pääkuva vaihdettu. Alkuperäisessä pääkuvassa oli keskusrikospoliisin aiemmin julkaisemasta etsintäkuulutuksesta myös sellaisten henkilöiden kuvia, jotka eivät liity tähän tapaukseen.

Lue seuraavaksi