Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaan lääkärihelikopteri saa tukikohdan Rengonharjulta – apu on entistä lähempänä ensi vuoden lopulla

Etelä-Pohjanmaa saa lääkärihelikopterin ensi vuoden lopulla. Kopteri tulee lentämään koko pohjalaismaakuntien alueella ja laajemminkin yli maakuntarajojen.

Pohjalaismaakuntien alueelle tulee lääkärihelikopteri vuoden 2022 lopulla. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Seinäjoelle tuleva lääkärihelikopteri saa tukikohdan Rengonharjun lentokentältä. FinnHEMS on hankkinut alueelta sopivan tontin. Ensimmäiseksi kilpailutetaan tukikohdan rakennuttajat, jotta rakentamaan päästään tänä vuonna.

Keskeisintä lääkärihelikopterin tulossa on se, että sillä pystytään kattamaan tällä hetkellä hieman koptereilta katveessa olevat pohjalaismaakuntien alueet. Lähimmät lääkärihelikopterit ovat Turussa, Tampereella ja Oulussa ja nyt väliin jäävä alue saa oman kopterin.

– Sillä voidaan kattaa pohjalaismaakuntien lisäksi myös Satakunnan ja Pirkanmaan pohjoisosia, jos esimerkiksi Pirkanmaan kopteri on menossa, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Heini Elo.

Lääkärihelikopteritoiminnan on määrä alkaa loppuvuodesta 2022.

Nopeasti potilaan luo

Lääkärihelikopterin ensisijaisena tarkoituksena on kuljettaa ensihoitolääkäri tiimeineen nopeasti potilaan luo.

– Käynnistyessään lääkärihelikopteritoiminta tuo koko Pohjanmaan alueella potilaan luo kohteeseen avuksi tiimin, joka on perehtynyt hätätilapotilaan hoitoon ja kuljetukseen. Yksikkö myös tiivistää alueellista yhteistyötä, sanoo Elo.

Rengoharjulle rakennettava tukikohta tulee työllistämään 15-20 ensihoidon työntekijää ja huoltoammattilaista, joiden rekrytointi ja kouluttaminen alkaa myöhemmin. Tukikohtaan tulee miehistötilat lepotiloineen sekä helikopteri- ja autohalli.

Kopteritoiminnasta vastaa valtakunnallisesti valtionyhtiö FinnHEMS (siirryt toiseen palveluun) ja hanke toteutetaan Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien yhteistyönä.

.
.