1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kymenlaakson koronarokotukset hidastuvat toimitusvaikeuksien takia – joukkorokotuspisteitä jo suunnitteilla Kouvolaan, Kotkaan ja Haminaan

Kymsote saa lähiviikkoina 2 000 rokotetta suunniteltua vähemmän.

koronavirus
Koronarokote.
Kymenlaaksossa voidaan antaa parin seuraavan viikon aikana vain 3000 koronarokotetta, kun suunnitelmat oli tehty 5000 rokotteelle. Arkistokuva.Toni Pitkänen / Yle

Koronarokotteiden toimitusvaikeudet lykkäävät joukkorokotusten aloittamista Kymenlaaksossa.

Kymsoten tietojen mukaan helmikuun alkupuolelle suunniteltu rokote-erä jää 2 000 koronarokotetta odotettua pienemmäksi. Seuraavien parin viikon aikana käytössä on vain 3 000 rokotetta, kun alun perin suunnitelmat oli tehty 5 000 rokotteelle.

Pienempi rokotemäärä hidastaa rokotustahtia. Kymsote keskittyy tulevina viikkoina siihen, että hoitohenkilökunta saa toiset rokoteannokset aikataulussa.

Kymsote aloitti koronarokotukset joulun jälkeen omalle henkilökunnalle, joka työskentelee koronapotilaiden tai vanhusten kanssa. Nyt osalla henkilökunnasta on menossa toinen rokotuskierros. Käytössä olevia koronarokotteita pitää antaa kaksi, jotta rokotesuoja toteutuu.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan joidenkin kohdalla rokotteen antamisen väliä on jouduttu pidentämään, jotta rokotteet riittävät.

– Voi olla, että väliä joudutaan pidentämään vielä lisää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusin ohjeistus on ollut, että väli voi olla jopa kuusi viikkoa. Meillä se on ollut kolme viikkoa, ja osalla sitä on pidennetty neljään, Mäntymaa kertoo Kymsoten tiedotteessa.

Rokotukset on aloitettu parin viikon sisään myös hoivakotien asukkaille.

Viime viikon loppuun mennessä Kymenlaaksossa oli rokotettu kaikkiaan lähes 4 000 ihmistä.

Kymsote aikoo keskittyä ensimmäisenä rokottamaan hoitohenkilökunnan lisäksi hoivakotien asukkaita ennen kuin varsinaiset joukkorokotukset voivat alkaa.

Joukkorokotukset suunnitteilla

Kymenlaakson joukkorokotuspisteitä on suunniteltu viiteen eri paikkaan.

Kouvolassa rokotuksia aiotaan jakaa Kymsoten hyvinvointipisteellä kauppakeskus Valtarissa, Marjoniemen terveysasemalla sekä Keltakankaan terveysasemalla.

Kotkassa yksi rokotuspaikka on tulossa Kymsoten hyvinvointipisteelle kauppakeskus Pasaatiin. Toisen rokotuspaikan sijainti on vielä auki.

Haminassa rokotteita aiotaan pistää Haminan terveyskeskuksessa.

– Taktiikkamme on tällä hetkellä se, että mieluummin pyritään avaamaan vähän pienempiä palvelupisteitä, jotta niiden saavutettavuus olisi parempi. Isoja urheiluhallityyppisiä massarokotusnäyttämöjä meillä ei avata, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.

Toimitusvaikeudet lykkäävät rokotuksia

Joukkorokotusten alkamisesta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Koronarokotteiden toimitusvaikeudet ovat lykänneet joukkorokotusten alkamista koko maassa.

Lääkeyhtiö Astra Zeneca ilmoitti viime perjantaina, ettei se pysty toimittamaan Eurooppaan rokotteita niin paljon kuin alun perin arvioitiin. Tämä on viivästyttänyt joukkorokotusten aloittamista Suomessa.

Isojen joukkojen rokottamisen piti alkaa Suomessa helmikuun toisella viikolla, mutta nyt aikataulusta ei ole tarkkaa tietoa. Astra Zenecan rokotteella ei ole vielä edes myyntilupaa. Arvion mukaan Euroopan lääkeviraston myyntilupa saataisiin EU:n alueelle ehkä loppuviikolla.

Lue lisää: THL:n ylilääkäri koronarokotteiden viivästyksistä: "Tässä täytyy nyt vain kärvistellä ja odotella"

johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa
Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kuvailee viime viikkoja vaikeimmiksi, mitä Kymenlaaksossa on nähty koronapandemian aikana. Pyry Sarkiola / Yle

Rokotteiden saatavuusongelmat iskevät suoraan myös Kymsoten rokotussuunnitelmiin.

– Tällä hetkellä emme esimerkiksi tiedä mitään muuta kuin ensimmäisenä käyttöön otetun Pfizerin rokotteen todennäköisen tulovauhdin, ja se on valitettavasti aika hidas, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsotesta kertoo.

Rokotussuunnitelmia voidaan tehdä tällä hetkellä noin kahden viikon päähän.

– Rokottamisen suunnittelu menee tällä hetkellä yksi ampulli kerrallaan hyvin tarkkaan laskien. Keskitymme siihen, että saamme esimerkiksi annettua suunnitellut kakkosrokotukset aikataulujen mukaan, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Vaikeimmat viikot epidemian aikana

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa luonnehtii viime viikkoja vaikeimmiksi, mitä Kymenlaaksossa on nähty koronapandemian aikana.

Viime viikkojen aikana on todettu tartuntaryppäitä kahdessa vanhusten hoivalaitoksessa. Kouvolassa Lauttarannan kotiutusyksikössä on ollut jo 13 kuolemantapausta. Attendon Hovinsaaren hoivakoti 1:ssä Kotkassa on ollut kaksi koronavirustartuntoihin liittyvää kuolemantapausta.

– Silloin kun hyvin iäkäs henkilö sairastuu koronaan, niin kuolemanriski on joka tapauksessa varsin suuri, niin kuin se on ollut aikaisemmin silloin kun on ollut ärhäkämpiä influenssaepidemioita liikkeellä.

Kielimuuri tartunnanjäljityksessä

Kymsotessa työskentelee kaikkiaan 16 tartunnanjäljittäjää, jotka on siirretty töihin muista tehtävistä.

Tartunnanjäljittäjien työn vaativuus vaihtelee päivän mukaan. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan joinakin päivinä voi tulla ilmi 5–10 uutta koronatartuntaa, jotka ovat tapahtuneet samassa perhepiirissä ja jotka on helppo jäljittää, koska sairastuneilla on ollut tieto altistumisesta.

Joskus on päiviä, jolloin tulee tieto kahden tai kolmen koululuokan altistumisesta koronatartunnalle. Silloin taudinjäljittäjien pitää ehtiä soittamaan monelle kymmenelle ihmiselle lyhyessä ajassa.

– Jokin kumma luonnonlaki tuntuu olevan, että sellaiset tapaukset sattuvat nimenomaan viikonloppuihin. Silloin meillä on aika paljon varalla henkilöitä, jotka tulevat tarvittaessa auttamaan sitä työtä, Mäntymaa sanoo.

Infektiovastaanottoon ohjaava kyltti Kymenlaakson keskussairaalan pihassa
Kymenlaaksossa on todettu viime aikoina päivittäin useita koronatartuntoja.Pyry Sarkiola / Yle

Työtä hankaloittaa välillä kielimuuri, kun Kymsoten työntekijät joutuvat jäljittämään ulkomailta tulleita ihmisiä. Välillä on tarvittu jopa tulkkausapua.

– Usein englanti on ensimmäinen vieras kieli, olla asioidaan ja aika usein pärjätään, mutta kyllä siellä aika eksoottisiakin kieliä on tullut vastaan, Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan mukaan nykyinen taudinjäljittäjien määrä riittää, jos tautitapauksia tulisi ilmi tasaisesti. Joskus kuitenkin tulee päiviä, jolloin taudinjäljittäjien pitää tavoittaa kymmeniä ihmisiä hyvin nopeassa ajassa.

– Ihmiset odottavat yhteydenottoa varsin nopeasti sen jälkeen, kun esimerkiksi Wilma-viesti on tullut kotiin ja jossa sanotaan, että koululuokassa on ollut koronatapaus ja teihin otetaan yhteyttä.

Lue lisää:

Lauttarannan kotiutusyksikön koronatartuntaryppäässä 13. kuolema Kouvolassa – tilanne silti rauhoittumassa, sanoo johtajaylilääkäri

Juttua muokattu 26.2.2021 klo 16:52: Päivitetty tieto Lauttarannan kotiusyksikön kuolemantapauksien määrästä.

Lue seuraavaksi