Hyppää sisältöön

Daisi Loopere vaihtoi ravintola-alan vanhustenhoitoon ja Helsingin Sysmään – uuden lähikoulutuksen suosio yllätti järjestäjät

Itähämäläiskunnat hakevat uudella koulutusmallilla apua syrjäseutujen hoitajapulaan.

Daisi Loopere on yksi uudenlaisen lähihoitajakoulutuksen opiskelijoista Itä-Hämeessä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Daisi Loopere on tyytyväinen aikuisopiskelija.

Loopere on vastikään aloittanut opinnot uudenlaisessa lähihoitajakoulutuksessa. Maaseudulle Sysmään tuotuun koulutukseen haki 40, mukaan pääsi 27.

– Äitini on terveyskeskuksessa työssä ja myös mummoni kautta tunnen vetoa ihmisten auttamiseen, kai se on verenperintöä, hän naurahtaa.

Loopere on syntynyt Paiden kaupungissa Keski-Virossa. Hän muutti Suomeen ja Hartolaan äitinsä kanssa pikkutyttönä, kävi siellä ala- ja yläasteen ja hakeutui Lahteen opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alaa. Lahdessa vierähti liki kymmenen vuotta. Sen jälkeen oli vuorossa Helsinki ja työ kauneushoitolassa.

– Sitä tein vuoden verran, jonka jälkeen palasin jälleen ravintola-alan töihin. Ennen Helsingistä pois muuttoa olin työssä kahvila-ravintolassa.

Muutto Sysmään, Hartolan naapurikuntaan, tuli pari vuotta sitten ajankohtaiseksi, kun Looperesta tuli yksinhuoltaja

– Maalle muutto tuntui hyvältä ratkaisulta ja toki sekin vaikutti, että äitini asuu nyt lähellä.

Hoitoalan täsmäkoulutus tuli Daisi Looperelle elämäntilanteen kannalta juuri sopivasti. Loopere kertoo miettineensä alan vaihtoa ja halunneensa nimenomaan vanhustyöhön.

Lähikoulutusmalli laajenemassa muille aloille

Joutsa-Pertunmaa-Hartola-Sysmä alueella lähihoitajille räätälöityä koulutusta toteutetaan yhteistyössä alueen työnantajien ja kahden oppilaitoksen, Gradian ja Salpauksen, kanssa hankerahoituksella.

Päämääränä on löytää ratkaisuja hoitoalan työntekijäpulaan kunnissa.

Koulutusmallin avulla lähihoitajaksi valmistutaan noin kahdessa vuodessa. Daisi Loopere uskoo ja toivoo, että töitä ei tarvitse lähteä hakemaan kotikuntaa kauempaa.

Monet opiskelijat ovat Looperen tavoin perheellisiä. Koulutus tapahtuu pitkälti työpaikoilla. Teoriaa opiskellaan etäopetuksella aluksi kaksi päivää, loppuviikoksi siirrytään lähiopetukseen ja käytännön työhön. Koulutusmalli on aikuisopiskelijalle mieluisa.

– Meillä on yksilölliset oppimissuunnitelmat ja henkilökohtaiset työpaikkaohjaajat. Koronavirusaika tietysti aiheuttaa erityisjärjestelyjä ja suojausohjeita pitää noudatta tarkasti, Loopere toteaa.

Vaikka koulutuskokeiluja on käynnistelty muuallakin, Itä-Hämeessä toteutettavasta koulutusmallista tekee ainutlaatuisen mukana olevien yhteistyötahojen määrä.

Hankeesta vastaava projektipäällikkö Anne Lahikainen-Aho kertoo, että lähikoulutuksen järjestäminen myös muille työvoimapulasta kärsiville aloille on työn alla, mutta ei ehkä enää vastaavassa mittakaavassa.

– Selvitämme parhaillaan, millä aloilla olisi tarvetta vastaavanlaiselle täsmäkoulutukselle. Parhaassa tapauksessa koulutus voisi alkaa jo tänä vuonna.

.
.