1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Repoveden kansallispuisto

12 metrin korkeuteen rakennettu uusi kävelysilta vauhditti kansallispuiston kävijäennätykseen – parkkialueet Repovedellä ruuhkautuivat tienvarsia myöten

Suomen kansallispuistoissa käytiin viime vuonna lähes neljä miljoonaa kertaa.

Repoveden kansallispuisto
Murjanvuorelta maisemia.
Repoveden kansallispuistossa tehtiin viime vuonna uusi kävijäennätys. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Repoveden kansallispuistossa tehtiin viime vuonna uusi kävijäennätys.

Kouvolan ja Mäntyharjun alueella sijaitsevaan kansallispuistossa oli yli 233 000 käyntiä, mikä on 84 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Koko maassa kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat 23 prosenttia edellisvuodesta. Suomen kansallispuistoissa käytiin viime vuonna lähes neljä miljoonaa kertaa.

Suomessa on kaikkiaan 40 kansallispuistoa. Viime vuonna Suomen suosituimmat kansallispuistot olivat Metsähallituksen tuoreimman tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan Pallas-Yllätunturi (563 100 kävijää), Urho Kekkonen (372 300 kävijää), Nuuksio (367 500 kävijää), Koli (236 000 kävijää) ja Oulanka (235 800 kävijää). Repovesi oli kuudenneksi suosituin.

Lapinsalmen riippusilta Repoveden kansallispuistossa
Repoveden uusi silta valmistui marraskuussa 2019. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Repovedelle retkeilijöitä houkutteli muun muassa kansallispuiston uusi silta.

– Ehkä siellä oli vähän sellaista patoutunutta mielenkiintoa ja kysyntää Repoveteen liittyen. Osa ihmisistä halusi varmasti tulla katsomaan uutta siltaa ja millainen siitä on tullut, puistonjohtaja Matti Hovi Metsähallituksesta sanoo.

Lue lisää: Uuden sillan saanut kansallispuisto nousi jättisuosioon – retkeilijöitä ohjataan nyt Repoveden ulkopuolisille reiteille

Kymmenen metrin korkeudessa Lapinsalmen vesistön yli kulkenut riippusilta hajosi heinäkuussa 2018, kun riippusillan kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti. Kävijämäärät Repovedellä lähtivät laskuun, kun Lapinsalmen riippusilta sortui.

Uusi silta valmistui marraskuussa 2019.

Parkkialueet tukossa

Repoveden suuri kävijämäärä näkyi kansallispuiston parkkipaikoilla, jotka ruuhkautuivat.

Suurin osa retkeilijöistä saapuu kansallispuistoon Lapinsalmen sisääntulosta. Pysäköintialue on ollut riittämätön ja puistonjohtajan Matti Hovin mukaan välillä aivan tukossa.

– Välillä tienvarretkin ovat olleet täynnä autoja. Asiakasturvallisuuden kannalta on tärkeää, että pelastustie pystytään pitämään aina avoinna. Näin ei ole aina ollut, ja sekin on ollut välillä tukossa.

Vy över insjö i Noux
Nuuksion kansallispuistossa oli viime vuonna 367 500 kävijää. Arkistokuva.Mathias Gustafsson / YLE

Pysäköintialuetta aiotaankin tänä vuonna laajentaa. Siihen Metsähallituksella on käytettävissä 100 000 euroa.

Laajennustyön suunnitelmia pitää Hovin mukaan vielä täsmentää ja urakka kilpailuttaa.

– Jos suinkin pääsisimme töihin jo kevätpuolella ennen kuin kesän sesonki alkaa, niin saisimme ongelmasta suuren osan hoidettua.

Mikäli koko summa ei mene pysäköintialueen laajennukseen, käytetään loput runkotien parannukseen.

Taukopaikoilla ruuhkaa

Koronapandemia lisäsi viime vuonna kaiken kaikkiaan kotimaan matkailua ja luonnossa liikkumista.

Repoveden kansallispuisto on puistonjohtaja Matti Hovin sanoin monille lähikohde.

– Se on kohteena helposti saavutettavissa. Lähialueella asuu aika paljon ihmisiä.

Pysäköinnin lisäksi toinen pullonkaula on Hovin mukaan taukopaikoilla, jotka saattavat ruuhkautua kävijämäärien kasvaessa varsinkin kesäviikonloppuina.

– Nämä voivat aiheuttaa retkeilijöissä tunnetta, että kanssaretkeilijöitä on vähän liikaa, ainakin tiettyihin aikoihin tietyissä paikoissa.

Jukka Kinnunen ajamassa maastopyörällä Reporeitillä.
Repoveden kansallispuiston lähialueella asuu paljon ihmisiä, mikä tekee kansallispuistosta monelle lähikohteen. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Keväästä syksyyn Repovedellä kiersi kaksi valvojaa. He olivat alueella etenkin iltaisin ja viikonloppuisin ja opastivat retkeilijöitä esimerkiksi retkietiketin ja järjestyssääntöjen noudattamisessa.

Hovin mukaan pääsääntöisesti retkeilijät käyttäytyvät moitteettomasti, mutta suureen joukkoon mahtuu aina myös niitä, jotka eivät ole ehkä perehtyneet retkeilykulttuuriin ja sääntöihin.

– Sitten tapahtuu muun muassa nuotion tekemistä luvattomiin paikkoihin, jonkun verran ehkä koirien irti pitämistä ja roskaamista voi esiintyä myös silloin tällöin tietyissä paikoissa.

Valvonta jatkunee myös tänä vuonna.

– Joko oma henkilöstö, jota tulee olemaan ehkä vähän enemmän kuin aikaisemmin, tekee osan valvonnasta. Mutta täydennettävänä työnä ostetaan samaan tapaan kuin viime vuonna.

Repoveden kansallispuiston suosio näkyi myös siinä, että kansallispuiston nettisivut olivat viime vuonna Suomen kansallispuistoista suosituimmat.

Lue lisää:

Kansallispuiston pysäköinti ruuhkautui ja pelastustie meni tukkoon – nyt parkkipaikka saa laajennuksen

Kansallispuiston sortuneen sillan tilalle tulee järeä terässilta, joka kestää isotkin ihmismassat – Repoveden uusi riippusilta ei heilu

Lue seuraavaksi