1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. erikoisjoukot

Erikoisjoukkojen koulutukseen Uttiin halutaan nyt vain naisia – miehet joutuneet rauhanturvaajina tilanteisiin, joissa naiset eivät ole saaneet puhua heille

Naisten koulutus alkaa heti huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä.

erikoisjoukot
Vapaaehtoista asepalvelusta suorittava naisalokas pakkaa tuvassa reppua hiihtomarssia varten
Utin jääkärirykmentti hakee varusmiespalveluksen suorittaneita naisia erikoisjoukkojen reserviin. Kuvituskuva.Jarkko Riikonen / Yle

Puolustusvoimat kaipaa lisää naisia erikoisjoukkoreserviin.

Suomen erikoisjoukoista pääosin vastaava Utin jääkärirykmentti etsii varusmiespalveluksen suorittaneita naisia erikoisjoukkojen reservin tehtäviin. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun erikoisjoukkoreserviin haetaan naisia täsmähaulla.

Naisia haetaan reserviin erillisessä haussa, koska perinteisen laskuvarjojääkäri- ja erikoisjoukkokurssin rekrytoinnin kautta naisia on päätynyt reserviin vain vähän.

Erikoisjoukkoja käytetään Suomen sotilaalliseen puolustamiseen ja muiden viranomaisten tukemiseen. Lisäksi erikoisjoukot osallistuvat tarvittaessa kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan ja kansainvälisen avun antamiseen.

Suomi pyrkii lisäämään naisten osallistumista esimerkiksi kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan. Naisia tarvitaan kriisinhallintatehtäviin esimerkiksi sen takia, että joissakin kulttuureissa ainoastaan naisten on mahdollista keskustella naisten kanssa. Jos kaikki rauhanturvaajat ovat miehiä, naisten ääni ei välttämättä pääse kuuluviin.

–Yleisellä tasolla voi sanoa, että suomalaisetkin rauhanturvaajat joutuvat tällaisiin tilanteisiin kriisinhallintaoperaatioissa. Kulttuuri pitää huomioida, ja sen takia on jossain tilanteissa kriittisen tärkeää, että yhteyttä kyetään pitämään koko paikallisväestön kanssa, Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jussi Kosonen sanoo.

Koulutus kertausharjoituksissa

Erikoisjoukkoreserviinvalittavien naisten osaaminen perustuu varusmiespalveluksessa ja siviilissä hankittuihin taitoihin, joita täydennetään erikoisjoukkoreservin koulutuksella.

Koulutus alkaa huhtikuussa pidettävän valintatilaisuuden yhteydessä. Myöhemmin tarkoituksena on järjestää säännöllisesti kertausharjoituksia, jotta uusien reserviläisten osaamistaso nousee ja vastaa erikoisjoukkoreservin tarpeita.

Koulutus aloitetaan sotilaan perustaidoista, kuten ampumisesta, liikkumisesta, kommunikoinnista ja lääkinnästä.

– Itsensä ja oman varustuksen, kuten aseen käsittely ja siihen liittyvä varmuus ovat perusta sille, että myös ryhmässä ja osastossa pystyy toimimaan tehokkaasti, Jussi Kosonen sanoo.

Kun riittävä taitotaso on varmistettu, naiset jatkavat harjoittelua osastona jalkaisin, ajoneuvoilla, maastossa ja rakennetulla alueella – kaikissa niissä toimintaympäristöissä, joissa erikoisjoukot muutenkin toimivat.

Haku alkaa helmikuussa

Nykyisin erikoisjoukkoreservin sukupuolijakauma on hyvin miespainotteinen. Utin jääkärirykmentin esikuntapäällikkö Jussi Kosonen ei kerro tarkempia lukuja, mutta hänen mukaansa erikoisjoukkoreserviin on tällä hetkellä sijoitettu vain vähän naisia.

– Toivottavasti tällainen uusi mahdollisuus kiinnostaa, ja ihmiset rohkaistuisivat hakemaan tähän palvelukseen. Erikoisjoukkopalveluksessa olleet ovat olleet tyytyväisiä kokemuksiinsa myöhemminkin. Uskon, että pystyisimme tarjoamaan positiivisia elämyksiä myös näille potentiaalisille hakijoille, Jussi Kosonen sanoo.

Haku erikoisjoukkojen reserviin alkaa helmikuun alussa ja päättyy 21. helmikuuta.

Lue seuraavaksi