Hyppää sisältöön

Maskeista on tulossa uusi tupakantumppi – kaduilla lojuu nyt maahan heitettyjä kasvomaskeja, joiden maatuminen voi kestää jopa 500 vuotta

Maahan heitettyjä maskeja löytyy mitä mielikuvituksellisimmista paikoista eri puolilta Suomea.

Kadulle heitetty kasvomaski Helsingin Puotilassa 26. tammikuuta 2021. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Kansallisten maskisuositusten myötä erilaisten kasvomaskien käyttö on arkipäiväistynyt, mutta tämä näkyy valitettavalla tavalla myös kaupunkien kaduilla.

Helsingin rakentamispalvelu Staran keskusta-alueen vastaava työnjohtaja Jari Kyngäs sanoo maskeja näkyvän kaduilla nyt enemmän kuin vielä kesällä, ja saman on pistänyt merkille moni muukin.

Myllypuro, Helsinki 18. tammikuuta 2021. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Roska päivässä -liikkeen perustaja Tuula-Maria Ahonen näkee maahan heitettyjä maskeja jatkuvasti kotikulmillaan Helsingin Laajasalossa.

– Se tuntuu uskomattomalta ja käsittämättömältä. Seuraava tulija voi olla pikkulapsi, joka ottaa sen leikkikalukseen. Tai joku eläin, joka tarttuu niihin naruihin. Toivoisin että ihmiset ajattelevat ennen kuin heittävät, Ahonen sanoo.

Hajoaminen kestää satoja vuosia

Helsingin yliopiston kaupunkiekosysteemitutkimuksen professori Heikki Setälä sanoo poimineensa maassa lojuneen maskin mukaansa viimeksi maanantaina kaupasta tullessaan. Setälän mukaan tavallisimmat siniset maskit ovat pääosin muovia, tarkemmin sanottuna polypropyleenia, minkä hajoaminen on varsin hidasta.

– Se on noin 500 vuotta kestävä prosessi. Eli jos vaikkapa Mikael Agricola olisi heittänyt polypropyleenimaskin maahan samalla kun hän vei ABC-kirjaansa painoon, siitä olisi tänäkin päivänä vielä rippeet jäljellä.

Helsinki, Itä-Pasila 7. tammikuuta 2021. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Eikä tämäkään vielä riitä. 500 vuoden päästä maskit ovat hajonneet mikro- ja nanomuovihiukkasiksi, jotka jatkavat ympäristössä omaa elämäänsä vielä paljon pidempään. Hajotessaan maskit päätyvät mikromuoveiksi ja kulkeutuvat usein vesistöihin ja sitä kautta kaloihin ja myös ihmisiin.

Älä kerää paljain käsin

Käytetyn kasvomaskin kerääminen kadulta saattaa olla monelle kuumottava ajatus. Vaikka koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, se voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

Tampere 23. marraskuuta 2020. Kuva: Sarita Blomqvist / Yle

Staran keskusta-alueen vastaava työnjohtaja Jari Kyngäs sanoo, että työntekijöillä on käytössä roskapihdit, joilla kerätään kaikki muutkin roskat, joten tätä ongelmaa ei varsinaisesti ole.

Tuula-Maria Ahonen kertoo kantavansa aina mukana muovipussia, jolla voi suojata kätensä roskia kerätessä.

Kaduilla pyörivät maskit voivat helposti kulkeutua myös viemäriverkostoon, josta tiedetään aiheutuneen ongelmia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kouvolassa, Joensuussa, Lappeenrannassa ja Helsingin seudulla on ilmennyt tukoksia tai ylivuotoja, joiden syynä saattaa olla viemäriputken tukkinut maski.

Voit keskustella roskaamisesta keskiviikkoon kello 23:een asti.

Helsinki, Puotila 18. tammikuuta 2021. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Tampere 6. tammikuuta 2021. Kuva: Sarita Blomqvist / Yle
Helsinki, Puotila 23. joulukuuta 2020. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Tampere 30. marraskuuta 2020. Kuva: Sarita Blomqvist / Yle
Helsinki, Itä-Pasila 7. tammikuuta 2021. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Lue aiheesta lisää: