Hyppää sisältöön

Vain harva koululainen hakee etäopetuksen aikana ilmaisen koululounaan – maksuton ateria on silti tarjottava kaikille

Opetushallituksen uusi ohje on, että kunnat eivät enää saa tarjota lahjakortteja tai rahaa aterian sijaan.

Siilinjärvellä etäkoululaiset ovat voineet hakea koululounaan kello 12-14 välillä. Ajankohdasta ei ole tullut palautetta kunnalle. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Koulujen etäopetuksen ruokailukäytännöt ovat muuttuneet vuoden alussa.

Syynä tähän on, että Opetushallitus on päivittänyt vuoden vaihteessa perusopetuksen järjestämiseen liittyvää ohjeistustaan (siirryt toiseen palveluun) koronaepidemian aikana.

Muutoksen myötä koululaisille on tarjottava kokonainen ateria lisukkeineen ja juomineen etäopetusjakson aikana. Ruokakassi on vaihtoehto, jos vanhemmat siihen suostuvat.

Etäopetuksessa oleville ei voi enää tarjota lahjakortteja, rahaa tai palveluseteleitä. Näitä käytettiin aterian sijaan monissa kunnissa viime vuonna etäopetusjaksojen aikana. Maksuttoman aterian antamiselle ei voi myöskään asettaa tarveharkintaa.

Lain mukaan maksuton kouluateria kuuluu kaikille.

– Siellä puhutaan nimenomaan ateriasta, ei eväistä tai yksittäisestä ruoka-annoksesta. Kysymyksessä on kokonaisuus ja tätä haluamme nyt noudattaa, perustelee opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Siilinjärven kunnan ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki kertoo, että kunnassa on varauduttu tarjoamaan koululounaita myös ilta-aikaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suurin osa ei hae ilmaista koululounasta

Ilmaisen kouluruoan jakamisesta keskusteltiin vilkkaasti viime keväänä, kun koulut siirtyivät etäopetukseen. Manninen pitää keskustelua osoituksena kouluruoan tärkeydestä.

Keväällä 2020 ei kuitenkaan seurattu virallisesti sitä, kuinka paljon kouluilta aterioita lopulta noudettiin. Tilastoja ryhdyttiin pitämään viime syksynä ja niiden mukaan vain harva on hyödyntänyt etäopetusjakson aikana tarjottavaa ilmaista kouluruokaa.

Kouluruokailua etäopetuksessa oleville järjestäneet arvioivat, että tarjolla olevaa ruokaa hyödynsi kunnallisen opetuksen piirissä olevista 19,4 prosenttia ja 11,30 prosenttia yksityisen.

Pohjois-Savossa Siilinjärvellä lukema on vielä tuotakin pienempi. Ruoka- ja puhtauspalvelujohtaja Sirpa Kurki arvioi, että noin kymmenen prosenttia etäopetuksessa olleista on hakenut kunnan tarjoaman koululounaan.

Alkuvuoden aikana Siilinjärvellä on jouduttu siirtämään jonkin verran lapsia etäopetukseen korona-altistusten takia.

Siilinjärvi on yksi niistä kunnista, jotka tarjosivat viime kevään etäopetusjakson aikana lahjakortin ruokailun järjestämiseen. Nyt kunnassa tarjotaan Opetushallituksen ohjeistuksen mukaan ateria, joka on varattava ennakkoon.

Tämä on keino pitää ruokahävikki kurissa. Varaus on Kurjen mukaan toiminut hyvin.

– Se on hiukan yllättänyt, että niin harva haluaa kouluaterian. Ehkä perheissä on se tilanne, että oikein kukaan ei pysty liikkumaan, Kurki pohtii.

Perusopetuspäällikkö Taina Vainio Kuopion kaupungilta pitää tärkeänä sitä, että maksuton lounas on tarjolla etäkoululaisille. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa etäkoululaisista aterian hakee 20–25 prosenttia. Perusopetuspäällikkö Taina Vainio arvelee, että syitä vähäiseen käyttöön voi olla monia.

– Jos koko perhe on karanteenissa, niin kukaan ei voi tietysti käydä ruokaa noutamassa. Tai ovatko sitten vanhemmat töissä tai ei vain ole tarvetta, Vainio pohtii.

– Pääasia on, että tarjotaan ja mahdollisuus maksuttomaan lounaaseen on olemassa, hän kuittaa.

Kuopiossa etäopetuksessa on tällä hetkellä esimerkiksi suurin osa Pyörön koulun yläkoululaisista.

Ruokakassit kunnan harkinnan mukaan

Kokonaisen aterian täysipainoisuudesta on ohjeistuksessa kuitenkin tingitty jonkin verran esimerkiksi juomien osalta, koska niiden jakaminen saattaa olla hankalaa.

Osassa kunnista välimatkat ovat pitkiä ja kouluaterian hakeminen päivittäin koululta voi osoittautua haasteelliseksi. Silloin vaihtoehtona on ruokakassien jakaminen.

Opetusneuvos Marjaana Manninen sanoo, että kunnat pystyvät hyvin arvioimaan oman alueensa tilanteen ja tarpeet ja esimerkiksi sen, millainen välimatka perheillä on kodeista kouluihin.

Ruokakassissa tulisi olla tarjolla sellaisia ruokia, joista lapsi voisi helposti tehdä itse ateriakokonaisuuden.

Päätökset ruokakassien jakamisesta tehdään koko kuntaa koskeviksi, mutta jonkin verran on mahdollista katsoa yksittäisen perheen tilannetta.

– Ei voida kuitenkaan ajatella, että kaikille perheille ryhdytään räätälöimään oma kokonaisuus, Manninen toteaa.

Lue lisää:

Miksi maksuton koululounas kiinnostaa niin harvoja etäopetukseen joutuneita? Keskustele aiheesta 28.1.2021 klo 23 saakka.

.
.