1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Miksi väestön rokotukset aloitettiin Porvoossa viime viikolla, mutta Pohjanmaalla vielä odotetaan? Rokotepulan ei pitäisi vaikuttaa, arvioi THL:n Nohynek

Koronan joukkorokotukset käynnistyvät eri tahtiin eri kunnissa. Joissakin tapauksissa syynä voi olla myös THL:n laskuvirhe.

rokotteet
Sote-henkilöstölle annettiin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021.
Väestön joukkorokotusten piti päästä alkuun Suomessa viimeistään viikolla 7, mutta tavoite ei enää ole realistinen.Silja Viitala / Yle

Joukkorokotukset koronavirusta vastaan ovat käynnistymässä eri tahtiin eri kunnissa ja eri alueilla.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla arvioidaan, että joukkorokotusten aika on vasta kuukausien päässä, kun taas joissakin kunnissa iäkkäämpää väestöä päästään rokottamaan jo hyvinkin pian.

Näin esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla.

Lue myös: Yli 80-vuotiaiden koronarokottaminen alkaa Soiten alueella todennäköisesti helmikuun alussa – rokotuspaikat jo selvillä

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan eritahtisuus selittyy monilla asioilla, muun muassa sillä, että kunnilla voi olla erilaisia rokotuskäytäntöjä ja eri alueilla myös väestöpohjat ovat erilaisia. Myös saatavilla olevan työvoiman määrä voi vaikuttaa siihen, missä tahdissa rokottaminen kunnissa etenee.

Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella muun muassa Helsingissä ja Espoossa ajanvarauksella annettavat rokotukset aloitetaan lähiaikoina: Espoossa jo huomenna keskiviikkona, Helsingissä ensi viikolla. Aikoja voivat varata 85 vuotta täyttäneet.

Porvoon kaupunki aloitti yli 80-vuotiaiden rokotukset jo viime viikolla. Porvoon terveysasemien päällikkö Heli Sjöblom arvioi, että työikäisten rokotusten aloitus menee helmi-maaliskuulle.

Myös Lempäälässä Pirkanmaalla rokotukset ajanvarauksella on aloitettu (siirryt toiseen palveluun).

Laskuvirheitäkin voi olla

THL:n Hanna Nohynek pitää mahdollisena myös sitä, että joissakin tapauksissa selitys kuntien välisiin rokotusten aikataulueroihin löytyy THL:n laskuvirheestä.

– Voi olla, että joillekin alueille on lähetetty liian vähän rokotetta eikä siksi alkuun ole päästy nopeasti.

Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on laskeskeltu, että rokotetta olisi voinut tulla maakuntaan tähän mennessä jo suurempikin määrä.

– Periaatteessahan THL jakaa rokotteita väestömäärään suhteutettuna saman määrän eri alueille, ja näissä tilastoissa Etelä-Pohjanmaa ei ole kärkisijoilla vaan pikemminkin jälkisijoilla ja se on meitä yllättänyt, toteaa sairaanhoitopiirin ylilääkäri Matti Rekiaro.

Etelä-Pohjanmaalla joukkorokotusaikatauluja on pohdittu, mutta niitä ei ole lyöty lukkoon. Rekiaro huomauttaa, että Astra Zenecan rokoteella ei ole vielä edes myyntilupaa.

– Meidän näkemyksemme mukaan ei kannata julkisuuteen lähteä ilmoittamaan, että aloitamme väestörokotustoiminnan jonakin tiettynä päivänä ennen kuin meillä on varmuus rokotteen saamisesta ja tieto kuinka paljon sitä saadaan, toteaa Rekiaro.

Kunnat hankalassa tilanteessa

Suurin syy rokotusten hitaaseen käynnistymiseen on siis rokotepula. Sen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa alueellisiin eroihin, huomauttaa Nohynek.

Lue myös: Kunnilla suunnitelmat väestön joukkorokotuksista – enää puuttuvat vain rokotteet

Alunperin ajateltiin, että massarokotukset alkaisivat Suomessa viimeistään viikolla 7, mutta se suunnitelma ei enää päde. Rokotukset viivästyvät Astra Zenecan tuotantovaikeuksien vuoksi.

– Se mikä eilen oli suunnitelma, ei välttämättä enää tänään ole toteutettavissa, koska olemme saamassa paljon vähemmän Astra Zenecan rokotteita kuin mitä meille alustavasti oli luvattu.

Hanna Nohynek toteaa, että rokotteiden toimitusvaikeuksien takia kunnissa on jouduttu lähes epäinhimilliseen tilanteeseen. Koska tilanteet vaihtelevat päivittäin, kunnissa joudutaan tekemään jatkuvasti uusia suunnitelmia, varasuunnitelmia ja varasuunnitelmien varasuunnitelmia.

– Näin ei tietenkään saisi olla.

Nohynekin mukaan joukkorokotuksiin liittyy vielä useita kysymysmerkkejä, ja kunnat joutuvat varautumaan siihen, että suunnitelmiin tulee muutoksia vielä aivan viime metreillä.

– Yksi pullonkaula on se, että vieläkään ei tiedetä tuleeko rokotteen myyntilupa kattamaan kaikki ikäryhmät vai tuleeko joku yläikäraja. Tämäkin tulee vaikuttamaan huomattavasti siihen miten kunnat pystyvät antamaan rokotusaikoja.

Lue lisäksi:

THL:n ylilääkäri koronarokotteiden viivästyksistä: "Tässä täytyy nyt vain kärvistellä ja odotella"

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 22 saakka.

Lue seuraavaksi