1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pandemiat

Nyt varaudutaan jo seuraavaan pandemiaan, sillä se voi olla edessä lähivuosina – evoluutiobiologi kertoo, mitä voimme oppia koronasta

Eduskunnassa käsitellään uutta tartuntatautilakia, joka mahdollistaa ripeämpiä ja isompia koronatoimia. Sen myötä opit jäävät käyttöön myös tulevia pandemioita varten.

pandemiat
Broilerin kasvattamo.
Tuomas Aivelo kertoo Takaisin Pasilaan -podcastissa, että esimerkiksi jättimäiset broilerikasvattamot ovat otollisia paikkoja pandemiavirusten kehittymiselle.Jyrki Lyytikkä / Yle

Seuraava pandemia voi iskeä jo lähivuosina. Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan toistaiseksi uuden koronaviruksen kaltaisia pandemioita on koettu noin sadan vuoden sykleissä, ja influenssapandemioita noin kymmenen vuoden välein.

Vauhti saattaa kuitenkin kiihtyä ja uusia pandemioita syntyä entistä tiuhempaan. Aivelo kertoo, että pandemioiden syntymiseen vaikuttaa tällä hetkellä maailmassa vallitseva luonnon monimuotoisuuden katoamisen kriisi. Siinä missä kaupungistuminen vaikutti koleran leviämiseen 1800-luvulla, tällä hetkellä ilmastokriisi vaikuttaa uusien pandemioiden syntyyn.

Suomen eduskunta pyrkii uudistamaan tartuntatautilakia pikavauhdilla. Muutosten myötä hallitus ja myös kuntien viranomaiset saavat enemmän valtuuksia esimerkiksi sulkea liikuntatiloja ja rajoittaa harrastustoimintaa, mikäli epidemiatilanne sitä vaatii.

Takaisin Pasilaan -podcastin vieraana on evoluutiobiologi Tuomas Aivelo, joka kertoo Marjukalle ja Samille, kannattaako seuraavaa pandemiaa jo pelätä.

Voimmeko tietää, milloin ja miten seuraava virus alkaa myllätä maailmaa?

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo Takaisin Pasilaan -podcastissa, miten pandemiaksi yltyvät virukset syntyvät ja voidaanko koronaviruspandemian kaltainen kaaos välttää tulevaisuudessa.

Takaisin Pasilaan -podcast on Toivo Haimin, Sami Lindforsin ja Marjukka Mattilan uutis- ja ajankohtaispodcast, jossa kysytään kutkuttavimmat kysymykset kolmesti viikossa. Kuuntele tuoreimmat jaksot Yle Areenasta!

Lue seuraavaksi