Hyppää sisältöön

Kotikadusta tuttu näyttelijä Tiina Rinne on kuollut

Kansallisteatterin pitkäaikainen näyttelijä kuoli 91-vuotiaana.

Tiina Rinne teki pitkän uran Kotikatu-sarjan lisäksi muun muassa Helsingin Kaupunginteatterissa ja Suomen Kansallisteatterissa. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Näyttelijä Tiina Rinne on kuollut. Hän kuoli eilen keskiviikkona Helsingissä 91-vuotiaana. Rinne oli syntynyt 24.5.1929.

Tiina Rinne aloitti näyttelijänä Intiimiteatterissa vuonna 1950. Sen jälkeen hän oli kiinnityksellä muun muassa Turun ja Helsingin kaupunginteattereissa. Eläkkeelle Rinne jäi Suomen Kansallisteatterista vuonna 1994, jossa hän ehti tehdä lähes 20-vuotisen uran.

Monipuoliselta Rinteeltä luonnistuivat niin koomiset kuin dramaattisetkin työt. Rinne nähtiin monissa klassikorooleissa William Shakespearen Otellon Desdemonasta, Kuka pelkää Virginia Wolfia? -näytelmän Marthaan ja Hella Wuolijoen Hulda Juurakkoon.

Arvioissa Tiina Rinnettä luonnehdittiin muun muassa Suomen Jeanne Moreauksi. _ _

– Hän täyttää henkilönsä aistillisuudella, johon yhdistyvät ajatuksen ja ilmaisun kirkkaus suurissa kaarissa, analysoitiin Rinteen roolisuoritusta Kansallisteatterin Piika Zerlinen esityksessä Helsingin Sanomien kritiikissä (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1992.

Tiina Rinne ja Sakari Jurkka näyttelivät Helsingin Kaupunginteatterin esityksessä Kaisa ja Otto (1977). Kuva: Kari Hakli

Kotikadun Maijan tunsivat kaikki

Klassikoiden lisäksi Rinne oli mukana useissa kotimaisissa nykydraamoissa. Hän näytteli muun muassa Pirkko Saision Tunnottomuuden (2003), Ilpo Tuomarilan Exitin (1987) ja Paavo Haavikon Naismetsän (1987) kantaesityksissä.

Uransa alussa hän teki pieniä rooleja myös Suomi-filmeissä kuten Kalle-Kustaa Korkin seikkailuissa, Prinsessa Ruususessa ja Rajavartijan kauniissa Inkerissä.

Tunnottomuudessa (2003) "paetaan kuolemaa ja tavoitellaan rakkautta". Rinne (kuvassa) oli yksi Pirkko Saision teoksen näyttelijöistä. Kuva: Leena Klemelä / Kansallisteatteri

Suuri yleisö tuntee Rinteen kuitenkin kenties parhaiten tv-sarja Kotikadusta. Rinne näytteli sarjassa Maija Mäkimaata alusta loppuun asti, kaikkiaan 17 vuotta.

Kotikadun Maijahan oli ­aika tavallinen Maija, samankaltaisia tyyppejä tapaa oikeassa elämässä paljon. Se oli ehkä sen roolin vahvuus. Kun sarja pyöri televisiossa, huomasin aina kadulla kulkiessani, kuka tunnistaa minut ja kuka ei. En kuitenkaan kiinnittänyt siihen liikaa huo­miota. Julkisuus ei ole minulle ollut koskaan itsetarkoitus, Rinne kertoi Helsingin Sanomien 90-vuotishaastatteluss (siirryt toiseen palveluun)a vuonna 2019.

Teatteri oli sukuvika

Tiina Rinteen elämä ja ura liittyvät olennaisesti suomalaiseen näyttämöhistoriaan. Rinne kasvoi teatteriperheessä. Hänen vanhempansa olivat näyttelijät Jalmari Rinne ja Anni Aitto. Myös Tiinan veljet Tommi ja Taneli Rinne valitsivat saman ammatin.

Vanhempien erottua Tiina Rinne sai äitipuolekseen Ansa Ikosen. Siskopuolista Marjatta ja Katriina Rinteestä tuli näyttelijöitä niin ikään.

Myös Tiina Rinteen sedät Joel Rinne ja Einar Rinne olivat valinneet ammatikseen näyttelijäntyön. Näyttämö siis kutsui jo suvun puolesta.

Tiina Rinne valmistui Teatterikoulusta vuonna 1950. Samalla kurssilla opiskelivat muun muassa Jussi Jurkka, Rauni Mollberg, Veikko Sinisalo ja Mikko Niskanen.

Tiina Rinteen taitoihin ovat luottaneet lukuisat ohjaajat Edvin Lainesta Jouko Turkkaan. Moni suomalaisen näyttämön legenda Ismo Kalliosta Pentti Siimekseen ja Kauko Helovirtaan nähtiin vuosien varrella Tiina Rinteen vastanäyttelijöinä.

Vuonna 1982 eräänlainen ympyrä sulkeutui, kun Tiina Rinne näytteli yhdessä lähes 90-vuotiaan isänsä Jalmari Rinteen kanssa. Esitys oli nimeltään Näytelmä linnassa ja paikkana oli Kansallisteatteri.

Exitissä (1987) Rinteen kanssa näytteli muun muassa Jukka Puotila. Kuva: Stefan Bremer / Kansallisteatteri

"Tähän päättyi yhden tytön tarina"

Rinne oli naimisissa taidehistorioitsija, professori Aimo Reitalan kanssa. Pariskunta tapasi Turussa taidenäyttelyssä. Leskeksi Rinne jäi vuonna 2012 oltuaan puolisonsa omaishoitajana.

Pariskunnalla on kolme lasta: lääkäri Janne Reitala, näyttelijä, käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija Mikko Reitala sekä teatteritutkija Heta Reitala.

Vuonna 2005 Tiina Rinne kertoi Anna-lehden haastattelussa, 74-vuotiaana, ettei mieti paljon kuolemaansa.

– Toivoisin sen olevan mahdollisimman tuskaton ja helppo läheisilleni. Kun äitini kuoli, katselin hänen sileitä kasvojaan ja kauniisti kammattuja harmaita hiuksiaan ja ajattelin, että tähän päättyi yhden tytön tarina. Ymmärsin samalla, kuinka pieni rengas itse olen sukupolvien ketjussa.

.
.