Hyppää sisältöön

Rajavartiolaitoksen helikopteria häiriköitiin laserilla – lentueen päällikkö: "Ihmiset eivät ymmärrä, millaisilla laitteilla he osoittavat"

Laserhäiriköintiä tapahtuu harvakseltaan, ja usein kyse on tietämättömyyttään tehdystä osoittelusta. Se ei kuitenkaan ole vaaratonta, Vartiolentolaivueesta muistutetaan.

Helsinki-Vantaalle palaamassa ollut meripelastushelikopteri joutui lasersäteellä osoittelun kohteeksi Helsingin Paloheinässä. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Sundqvist / Yle

Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri joutui maanantaina iltapäivästä laserhäiriköinnin kohteeksi Helsingin Paloheinässä.

Kopteri oli palaamassa tukikohtaansa Helsinki-Vantaalle koulutuslennolta mereltä ja joutui hetken odottelemaan vuoroaan Paloheinän alueen yllä. Tuolloin kopterin lentomekaanikko huomasi suoraan kohti osoittavan lasersäteen, kertoo lentueen päällikkö Roope Kauhanen Vartiolentolaivueesta.

Tietoa ei ole siitä, kuka osoitti ja millaisella laservalolla. Lentomekaanikko joutui kuitenkin käymään tiistaina silmälääkärissä, sillä hänen silmänsä alkoivat oireilla tapahtuman jälkeen.

– Ikävää on se, että ihmiset ei ehkä ymmärrä, millaisilla laitteilla he osoittavat. Kyseessä voi olla lapsi tai joku, joka ei ymmärrä, että miehistön jäsenille voi tulla vakavia oireita.

– Siinä voi olla ura kyseessä etenkin pimeällä lentäessä, kun silmissä pupillit ovat avoinna. Jos sinne tulee voimakas säde, se on näölle vaarallista.

Vartiolentolaivue on tehnyt laserhäirinnästä rikosilmoituksen ja lentoturvallisuusilmoituksen. Kauhanen ei kuitenkaan usko, että laserilla osoittanut henkilö löytyy.

Vastaavia tapauksia on Kauhasen arviolta harvoin, noin viidesti vuodessa. Kaikista ilmoitetaan poliisille.

– Ilkivaltatapauksia puhtaasti minun arvion mukaan on hyvin pieni osa. Kyllä suurelta osin nämä on tietämättömyyttään tehty, Kauhanen toteaa.

– Ongelma on se, että markkinoilta saa ostettua ja tilattua kotiin kohtuullisen voimakkaita laserlähettimiä kuka vaan, eikä sitten tiedetä, kuinka voimakkaita ne ovat.

Lue myös:

.
.