1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saksan terveysministeriö: Epäilyt AstraZenecan rokotteen tehottomuudesta yli 65-vuotiailla perustuvat väärinkäsitykseen

Terveysministeriön mukaan 8 prosentin luku tarkoittaa määrää kokeisiin osallistuneita 56–69-vuotiaita, ei rokotteen tehoa tässä ikäryhmässä.

koronavirus
Lähikuva pienestä rokotepullosta, josta otetaan ruiskuun rokotetta. Pullon kyljessä näkyy teksti: "Vaccine AstraZeneca. 5 ml."
Dominic Lipinski / EPA

Saksan terveysministeriö kiistää saksalaiset lehtitiedot, joiden mukaan ruotsalais-brittiläisen lääkevalmistajan AstraZenecan koronarokote ei antaisi juurikaan suojaa yli 65-vuotiaille.

Talouslehti Handelsblatt raportoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun) hallituslähteiden perusteella, että Saksan viranomaiset arvioivat rokotteen tehoavan yli 65-vuotiailla vain 8-prosenttisesti. Bild-lehti puolestaan kertoi lähteidensä perusteella (siirryt toiseen palveluun), että rokote ei olisi saamassa käyttölupaa iäkkäille.

Terveysministeriön mukaan kyse on väärinkäsityksestä. Ministeriö katsoo, että raporteissa on sekoitettu kaksi eri asiaa: iäkkäiden osuus testeihin osallistuneista ja rokotteen teho.

– Noin kahdeksan prosenttia vapaaehtoisista AstraZenecan tehokkuustutkimuksissa olivat 56–69-vuotiaita ja kolmesta neljään prosenttia yli 70-vuotiaita, ministeriö sanoo.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi tehokas vain kahdeksalla prosentilla iäkkäämistä ihmisistä, ministeriö korosti.

Terveysministeriö korosti, että rokotteen tehon arvioi Euroopan lääkevirasto.

– On tiedetty syksystä lähtien, että AstraZenecan ensimmäisiin testeihin osallistui vähemmän iäkkäitä ihmisiä kuin muiden tuottajien testeihin, ministeriö lisäsi.

STT: THL:n ylilääkäri epäilee tietoja uutisankaksi

Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek luonnehti STT:lle tietoja rokotteen kehnosta tehosta yli 65-vuotiaille uutisankaksi.

Nohynek sanoi STT:lle, ettei 8 prosentin teho voi pitää aiemmin tiedossa olleiden tutkimustulosten valossa paikkaansa. Hänen mukaansa olisi vaikea kuvitella, miten tiedot olisivat voineet yhtäkkiä muuttua niin rajusti.

– Aiemmat immunogeenisuustulokset näyttivät ikäihmisillä ihan kohtuullisen hyviltä. Tulokset olivat jonkin verran alhaisempia kuin nuoremmilla ihmisillä, mutta ne eivät näyttäneet mitenkään huonoilta, Nohynek sanoi STT:n haastattelussa.

– Sen pohjalta voisi odottaa, että päästään ylitse Euroopan lääkeviranomaisen asettaman alarajan eli 50 prosentin tehon, jotta myyntilupa heltiää. Mutta sitä me emme vielä tiedä, tuleeko sitten jotain ikäryhmäkohtaista suositusta.

Aiemmin tänään Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet suhtautui varauksella AstraZenecan rokotetta koskeviin väitteisiin.

– Julkaistua tietoa AstraZenecan rokotteen toimivuudesta iäkkäämmillä on hyvin vähän. Näissä julkaistuissa tuloksissa oli sangen vähän yli 65-vuotiaita, jolloin tuloksia tehosta heidän osaltaan ei juuri ole, Rämet arvioi Ylelle puhelimitse.

Yhtiö kiistää tehottomuuden

Myös AstraZeneca on kiistänyt saksalaislehtien tiedot. Yhtiö kutsui tietoja täysin virheellisiksi.

– Marraskuussa julkaisimme [lääketieteen aikakauslehdessä] The Lancetissa dataa, joka osoitti vanhojen aikuisten näyttäneen vahvoja immuunivasteita rokotteesta, yhtiö ilmoitti julkilausumassaan.

Saksan terveysministeri Jens Spahn sanoi yleisradioyhtiö ZDF:lle, että Saksa odottaa täydellisiä tutkimustuloksia ennen johtopäätösten vetämistä. Sillä perusteella päätetään, mitkä ikäryhmät rokotetaan ensi AstraZenecan rokotteella.

AstraZeneca on muutenkin ollut myrskyn silmässä Euroopassa. EU antoi lääkeyhtiölle vihaisen varoituksen maanantaina, koska AstraZeneca ilmoitti perjantaina viivästyksestä miljoonien rokoteannosten toimituksissa.

AstraZenecan ilmoitus mutkisti EU:n rokotesuunnitelmia tilanteessa, jossa Pfizer oli jo ilmoittanut rokotetoimitustensa hidastumisesta.

AstraZeneca sanoo, että rokotteiden viivästys johtuu tuotantovaikeuksista Euroopan unionissa. Yhden EU-lähteen mukaan ongelma olisi AstraZenecan kumppaniyhtiön Novasepin rokotetehtaalla Belgiassa.

Reuters: Yhtiö lupasi aikaistaa helmikuun toimituksia

AstraZeneca on luvannut aikaistaa joitakin rokotteensa toimituksia Euroopan unioniin, uutistoimisto Reutersin EU-viranomaislähteet kertovat.

Reutersin neuvottelulähteen mukaan EU pyysi lääkkeenvalmistajaa ohjaamaan annoksia Britanniasta EU:lle korvatakseen toimitusten alijäämää. Lähde kertoi, että AstraZeneca ei vastannut kysymykseen, voisiko se tehdä näin.

Kahden lähteen mukaan AstraZeneca ehdotti maanantain hätätapaamisessa aikaistavansa helmikuun toimituksia. Ajatuksena oli, että helmikuun 15. päivälle luvatut toimitukset saapuisivat jo helmikuun 7. päivänä.

Toinen lähteistä, jota oli informoitu neuvotteluista, kertoi Reutersille AstraZenecan korjanneen ylöspäin toimitustavoitteitaan helmikuulle.

Suoraan neuvotteluihin osallistuva lähde kuitenkin sanoi, että yhtiö ei luvannut lisätä toimituksiaan kaikkiaan. AstraZenecalla on neljännesvuoden toimitustavoitteet.

Jos rokotteiden toimituksia lisätään helmikuussa mutta ei maaliskuussa, se voi merkitä, että rokotteiden toimitukset eivät varsinaisesti lisäänny.

EU:ssa kaavaillaan rokotteiden viennin valvomista

Maanantain neuvottelujen jälkeen EU:n terveyskomissaari Stella Kyriakides sanoi, että AstraZeneca ei ollut antanut EU:lle riittäviä vastauksia.

Kyriakides sanoi, että komissio aikoo esittää avoimuuden takaamiseksi mekanismia, jossa seurattaisiin rokotteiden toimituksia EU:sta unioniin kuulumattomiin maihin.

Saksan terveysministeri Jens Spahn ilmaisi tukeaan ajatukselle: tällöin ainakin tiedettäisiin, mitä EU:n alueella tuotetaan ja mitä lähtee EU:sta, ja onko rokoteannosten jako oikeudenmukaista.

Spahn sanoi yleisradioyhtiö ZDF:n haastattelussa, että viivytykset toimituksessa ovat ymmärrettäviä tuotantoprosessin monimutkaisuuden valossa, mutta niiden täytyy koskea kaikkia oikeudenmukaisesti ja tasaisesti.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkēvičs sanoi tiistaina, että EU:n jäsenmaat voisivat viedä AstraZenecan oikeuteen toimitussopimusten rikkomisesta, ellei yhtiö kunnioita sovittua toimitusaikataulua.

– Tätä mahdollisuutta pitää arvioida, ja se pitäisi koordinoida jäsenmaiden kesken, Rinkēvičs sanoi edustajansa Reutersille välittämien kommenttien mukaan.

Jokaisella EU:n jäsenvaltiolla on erillinen toimitussopimus yhtiön kanssa. Italia ilmoitti sunnuntaina ryhtyvänsä oikeustoimiin Pfizeria ja AstraZenecaa vastaan koronarokotteiden toimitusviivästysten takia.

EU:ssa on tähän mennessä annettu kaksi käyttölupaa koronarokotteille: saksalaisen BioNTechin ja yhdysvaltalaisen Pfizerin kehittämälle rokotteella ja yhdysvaltalaisen Modernan rokotteelle. Euroopan lääkeviraston on odotettu antavan käyttöluvan AstraZenecan rokotteelle tällä viikolla.

Korjattu kello 16.43: AstraZeneca sanoi julkaisseensa marraskuussa The Lancetissä tietoja, että vanhat aikuiset olivat saaneet vahvan suojan rokotteesta. Tekstissä luki virheellisesti "maaliskuussa". Lisätty 16.51 tietoja STT:n tekemästä THL:n Hanna Nohynekin haastattelusta.

Aiheesta aiemmin:

Saksalaislehdet: AstraZenecan koronarokote ei juuri toimi yli 65-vuotiaille – Suomalaisasiantuntija suhtautuu väitteisiin varauksella 26.1.2021

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi