Hyppää sisältöön

Von der Leyen: EU esittää maailmanlaajuista sopimusta turvaamaan luonnon monimuotoisuus

Biodiversiteettisopimuksen on määrä olla laajuudeltaan ja merkitykseltään verrannollinen Pariisin ilmastosopimukseen.

EU haluaa suojata luonnon monimuotoisuutta uudella sopimuksella. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Euroopan unioni aikoo ehdottaa maailmanlaajuisen sopimuksen laatimista turvaamaan biodiversiteetti, eli luonnon monimuotoisuus. Asiasta kertoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Maailman talousfoorumin yhteydessä pitämässään videopuheessa.

Von der Leyenin mukaan maailman luonto tarvitsee sopimuksen, joka olisi yhtä merkittävä ja kattava kuin Pariisissa vuonna 2015 solmittu kansainvälinen ilmastosopimus.

EU aikoo esitellä hankkeen Kiinan Kunmingingissa myöhemmin tänä vuonna järjestettävässä biodiversiteettikokouksessa. Kokouksen tarkempaa ajankohtaa ei ole vielä sovittu.

Kokous oli alun perin määrä järjestää jo viime vuonna, mutta valtiot joutuivat keskittymään koronapandemian hoitoon ja taloutensa elvyttämiseen pandemian jäljiltä.

Von der Leyen painotti, että eliölajien ja niiden elinympäristöjen turvaaminen on ensiarvoista, jotta myös ihmisten terveys voidaan turvata. Tästä esimerkkinä hän kertoi teoriasta, jonka mukaan Afrikassa tapahtuneet metsänhakkuut ovat pakottaneet aleella pesineet lepakot siirtymään muualle ja edesauttaneet näin ebolaepidemian leviämistä.

– Jos emme pikaisesti toimi suojellaksemme luontoa, seuraava pandemia voi olla jo nurkan takana, hän ennusti.

Luonnontutkijat ovat jo kauan varoittaneet, että maapallolla on jo käynnissä laaja, ihmisen aiheuttama eliölajien sukupuuttoaalto. Kyseessä olisi maapallon historian kuudes sukupuuttoaalto. Edellinen koettiin noin 66 miljoonaa vuotta sitten ja sen katsotaan saaneen alkunsa meteorin törmäyksestä maapalloon.

Von der Leyen muistutti, että luonnon monimuotoisuuden turvaaminen on tärkeää myös elinkeinoelämälle.

– Niile, jotka painottavat bisnesnäkökulmaa, muistakaa tämä: Yli puolet maapallon bruttokansantuotteesta on riippuvaista hyvin toimivasta biodiversiteetistä ja ekosysteemipalveluista.

.
.