Hyppää sisältöön

Keittiömestari Sirly Ylläsjärven sydän ja ura ovat Lapissa: "Voin tehdä täällä mitä vain, vaikka joudun tekemään asioita, mitä muut eivät ole tehneet"

Boutique hotellin omistaja ja keittiömestari Sirly Ylläsjärvi luo uraansa Lapista käsin, vaikka se ei varsinkaan koronavuonna ole ollut helppoa.

Sirly Ylläsjärvi on luomassa virtuaalista palvelukonseptia, jossa kokataan lappilaisia ruokia ja keskustellaan Lapissa elämisestä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Chef Sirly eli Sirly Ylläsjärvi asettelee ruoka-annoksen raaka-aineet esille kotikeittiönsä työtasolle. Annoksen perustana on poron sisäfile.

– Teen tänään poroa parhaimmillaan eli kun se on raakaa. File varsinkin on mielestäni raakana parhaimmillaan. Teen siis porotartarin, kertoo Sirly Ylläsjärvi kameralle, kuten sen tekisi omassa kokkilähetyksessään Youtubessa.

Tällä kertaa Ylläsjärvi kuitenkin tekee annoksen tätä juttua varten.

Porotartar on hänelle tärkeä, koska hän valmisti lähes samanlaisen annoksen muutama vuosi sitten tunnetun mediayhtiön, Huffington Postin edustajille, kun he kävivät Lapin kiertuellaan myös Ylläsjärven kylässä.

– Nimeni oli ainut, joka sitten mainittiin koko Lapin-kiertueelta Huffington Postin artikkelissa, iloitsee Ylläsjärvi saamastaan kunniasta.

Tämä on yksi osoitus siitä, kuinka tärkeänä Sirly Ylläsjärvi pitää saamaansa julkisuutta. Julkisuuden avulla hän pystyy toteuttamaan omaa unelmaansa Lapissa.

– Tiesimme ajat sitten, että tarvitsemme näkyvyyttä, koska olemme pieni yritys täällä Ylläsjärven rannalla.

Kulunut vuosi on vahvistanut ajatusta julkisuuden tarpeellisuudesta uran ja yrityksen kannalta.

Poron sisäfile on porotartarin perusraaka-aine. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Voiko menestyneen uran luoda Lapissa?

Sirly Ylläsjärvi on syntynyt Virossa, mutta kasvanut Pirkanmaalla Urjalassa. 18-vuotiaana hän lähti Tromssaan Pohjois-Norjaan siivoojaksi ja päiväkodin assistentiksi.

– Kaksikymppisenä tulin takaisin Suomeen ja Tampereelle. Sitten kuulin, että Levillä haetaan tonttuja.

Selvisi, että työ oli käytännössä safarioppaan työtä. Levin jälkeen nuori nainen, silloin vielä Sirly Schinmann, lähti Uuteen-Seelantiin.

– Mietin siellä tulevaisuutta. Tiesin, että Lapissa on ollut aina hyvä olla. On paljon luontoa, josta olen aina pitänyt.

Ylläsjärvi palasi Leville, josta hän päätyi Ylläsjärvelle syksyllä 2009. Silloin hän tapasi myös miehensä Aleksi Ylläsjärven.

Sirly Ylläsjärvi sai pariskunnan uuteen kotiin unelmakeittiönsä, josta hän tekee kokkikoululähetyksiä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Keittiömestarin ura sai alkunsa, kun Sirly pääsi amatöörinä Masterchef Suomi -ohjelmaan, joka tuli televisiosta vuonna 2011. Kilpailun ehtona oli, että keittiötöistä ei saanut olla ammattimaista kokemusta. Mukanaolo vahvisti lopullisesti ammatinvalinnan.

Jossain vaiheessa Lappi tuntui hankalalta uran edistämisen kannalta. Se tiesi pariskunnan muuttoa Tampereelle.

– Ahdistuin, että en voi luoda uraa täällä Lapissa. Hyvä, että lähdimme. Olimme siellä vuoden ja sitten tajusin, että se riittää.

Paluu Lappiin vahvisti tulevaisuuden suunnan: uran luominen oli sen jälkeen omissa käsissä.

– Ymmärsin, että voin tehdä täällä ihan mitä vain, vaikka joudun ehkä tekemään asioita, mitä muut eivät ole tehneet, Ylläsjärvi sanoo.

Koronavuosi toi mukanaan muutoksen

Lappiin palattuaan Sirly Ylläsjärvi perusti ystävänsä Heidi Seikkulan kanssa luksusmatkailuun keskittyvän Aurora Estate Boutique hotellin Ylläsjärven rannalle.

Ylläsjärvi pääsi toteuttamaan tosissaan unelmaansa yrittäjänä ja keittiömestarina. Hänen luotsaamansa keittiö löysi tiensä julkisuuteen ja Aurora Estate valittiin Euroopan parhaaksi uudeksi hotelliksi Boutique Hotel Awards -kilpailussa Lontoossa 2018.

Pieneksi leikatut sisäfilekuutiot laitetaan muottiin, jolla saadaan lihat pyöreän pihvin muotoiseksi. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Menestyminen toi mukanaan suurempia tavoitteita ja pian yrittäjäkaksikko oli perustamassa Inariin yli seitsemän miljoonan euron spa-hotellia ravintoloineen.

– Vuosi sitten luulin, että olen kohta miljoonahotellin omistaja. Se tuntui ihan käsittämättömältä, että miten ihmeessä voin 32-vuotiaana olla tässä tilanteessa. Siihen olin tosin tähdännytkin.

Lapin matkailun kasvulle ei tuntunut olevan mitään esteitä, eikä siten myöskään Inarin hankkeelle. Sitten vaihtui vuosi 2020 ja kuvioihin tuli korona. Matkailijat kaikkosivat. Aurora Estate suljettiin maaliskuussa ja työtekijät lomautettiin.

– Toivoimme, että pääsiäiseksi saisimme paikan auki, mutta ei toivoakaan. Emme avanneet. Kaikki olivat kiinni. Tämä oli kuin jokin aavemaailma, kertoo Ylläsjärvi.

Inarin hankkeen rahoittajat vetäytyivät ja isoja ongelmia oli myös olemassa olevan yrityksen osalta.

– Meinasimme mennä nurin, Aurora Estatella meni tosi huonosti. Kaikki rahat ja palkat hävisivät. Ei kukaan ymmärtänyt tilannetta.

Kun selkä oli seinää vasten, pakotti se Ylläsjärven miettimään uusia ideoita selvitäkseen normaalista arjesta.

– Jossain vaiheessa sitten päätin perustaa uuden yrityksen ja aloin tehdä markkinointia ja live-kokkikoulua kotoa. Kaikkea mahdollista, mitä ikinä keksinkään markkinoida.

Loppujen lopuksi myös Aurora Estate sai kesällä 2020 ely-keskukselta sen verran tukea, että yritys säästyi konkurssilta.

Sirly Ylläsjärvi nauttii Lapin talvesta ja luonnosta. Taustalla näkyy Ylläsjärven ja Heidi Seikkulan boutique hotelli ja ravintola Aurora Estate.

Kova työ poikinut hyviä asioita

Kevään pohjakosketuksen jälkeen Sirly Ylläsjärvi on tehnyt kaikkensa unelmiensa eteen. Live-kokkikouluja varten suunniteltiin Chef Sirly -konsepti.

– Sen avulla sain luotua yhteistyökuvioita muutamien yritysten kanssa ja pystyin työllistämään sillä itseni sekä oppisopimuksella siskoni.

Viime kesänä tuli jälleen kuvaan myös Masterchef. Kilpailu oli tällä kertaa tarkoitettu ammattilaisille. Sirly Ylläsjärvi haki mukaan, koska tiesi jo sen tuoman julkisuuden merkityksen.

– Siitä oli kulunut melkein kymmenen vuotta, kun aloitin urani Masterchefissä. Nyt tuli korona ja sotki kuviot, ja sitten olen taas siellä kilpailemassa.

Ohjelman julkisuus on Ylläsjärven mukaan vaikuttanut moneen asiaan. Esimerkkinä hän mainitsee ystävänsä kanssa omistamansa yrityksen tilanteen.

– Kun ensimmäinen jakso tuli ulos, meidän nettisivuilla kävi 2 500 ihmistä. Aika moni suomalainen tietää meidät. Luulen, että olemme edelleen hengissä kilpailun ansiosta.

Kilpailun kautta saatu itseluottamus ja julkisuus ovat luoneet pohjaa myös tuleville hankkeille. Kokkikoulu jatkuu, mutta useita uusia yhteistyökuvioita on syntynyt.

Markkinointiyhteistyö italialaisen elintarvikeyrityksen kanssa tuo Ylläsjärven kevään aikana italialaisten ja pohjoismaalaisten koteihin.

– OIen mukana muutamassa muussakin tv-ohjelmassa. Niitä ei vielä voi paljastaa, mutta ura menee nyt täysin oikeaan suuntaan, vaikka keväällä vielä meinasivat ideat loppua, kertoo Ylläsjärvi samalla kun koristelee lähes valmista porotartar-annosta.

Porotartarit valmiina syötäväksi. Kuva: Raimo Torikka / Yle

"Nyt elämän pitää muuttua"

Vuosi 2020 oli Sirly Ylläsjärvelle kaikkinensa rankka kokemus. Ensin tulivat koronan aiheuttama asiakaskato ja konkurssiuhka sekä Inarin suurhankkeen kaatuminen. Loppukesällä viisi viikkoa kestäneen kokkikisan paineet taloushuolien lisäksi koettelivat.

Vuoteen sisältyy myös konsultointi tuttavan uuden ravintolan avaamisessa sekä yrityskumppanin kanssa koostettu kirja. Kaiken kukkuraksi kirjan kuvituksen tehneen kuvaajaystävän kuolema syksyllä ja sitä seurannut suru lisäsi ahdistusta.

Kaikki nämä yhdessä sekä aiempina vuosina tehty suunnaton tuntimäärä Aurora Estaten eteen näkyivät Ylläsjärven olemuksessa loppusyksystä.

– Olin kävelevä zombi ja ihmiset näkivät kaukaa, ettei minulla ollut hyvä olla. Olin antanut itsestäni ihan kaiken ja sitten vielä kävi näin. Päätin, että nyt elämän pitää muuttua.

Sirly Ylläsjärvi pitää vaikean vuoden aikana tehtyjä valintoja hyvänä ja vuotta opettavaisena. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Ylläsjärvi pitää kuitenkin selvänä, että elääkseen täytyy kaikkien tehdä jotain. Ilmaiseksi ei mitään voi saada.

– Töitä pitää tehdä, mutta jollakin muulla tavalla. Minun pitää löytää se tulo siten, että en tapa itseäni työnteolla.

Kaikesta huolimatta Sirly Ylläsjärvi löytää vuodesta myös hyviä puolia.

– Onneksi olen oppinut nyt vähän järjestelemään töitä. Olen hyvää vauhtia menossa sinne, missä minun pitää olla. Minä oikeasti nautin työstäni ihan hirveästi.

Ylläsjärvi miettii, että kaikella tapahtuneella on tarkoituksensa.

– Jotenkin uskon kohtaloon. Kun on suuria vastoinkäymisiä ja silloin teet valintoja, niistä syntyy hyviä asioita.

Sirly Ylläsjärvi ja Viivi-koira lenkkeilevät rantamaisemassa Ylläsjärven jäällä. Kuva: Raimo Torikka / Yle
.
.