1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

Intian maanviljelijöiden protesti yltyy: Mielenosoittajat tunkeutuivat kuuluun Punaiseen linnoitukseen Delhissä – Katso video

Traktorimarssilla vastustettiin hallituksen maatalousuudistuksia. Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisien kanssa.

Intia
Viljelijät osoittivat mieltään Intiassa
Viljelijät osoittivat mieltään Intiassa

Intiassa tuhannet mieltään osoittavat maanviljelijät tunkeutuivat pääkaupungin Delhin kuuluisaan Punaiseen linnoitukseen.

Tasavallan päivänä kymmenet tuhannet maanviljelijät ajoivat pitkissä traktorijonoissa, kävelivät jalan tai ratsastivat hevosilla pääkaupunkiin Delhiin.

Viljelijöiden johtajien mukaan marssilla oli mukana yli 10 000 traktoria.

Maanviljelijät vastustavat pääministeri Narendra Modin hallituksen esittelemiä lakeja, joilla vapautetaan maataloutta hintasääntelystä.

Hallitus sanoo, että uudistukset tuovat investointeja maatalouteen. Uudistuksia vastustavat viljelijät katsovat lakien hyödyttävän suuryrityksiä viljelijöiden kustannuksella.

– Me haluamme osoittaa Modille voimaamme, maanviljelijä Satpal Singh sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Me emme antaudu, viisihenkisen perheensä kanssa Delhiin traktorilla ajanut Singh sanoi.

Viljelijäjärjestöjen mukaan lait merkitsevät, että suuret yksityiset monialayhtiöt nielaisevat maataloussektorin.

Laajamittainen protesti ravistelee pääministeri Modin hallitusta. Mieltään osoittavat viljelijät ovat leiriytyneet jo kahden kuukauden ajan pääkaupungin Delhin ulkopuolella. Monet heistä ovat sikhejä Punjabin ja Haryanan osavaltioista.

Poliisioperaatio ei pysäyttänyt viljelijöitä

Osa mielenosoittajista poikkesi ennakolta hyväksytyiltä reiteiltä, murtautui poliisien pystyttämien tiesulkujen läpi historialliseen Punaiseen linnoitukseen ja pystytti lippujaan linnoituksen muureille.

Suurmoguli Shah Jahan rakennutti linnoituksen 1600-luvulla. Punaisesta hiekkakivestä tunnettu linnoitus on Unescon maailmanperintökohde.

Kaksi trakotria on etualalla, punainen ja vihreä. Kuskin lisäksi molempien kyydissä on useita ihmisiä, ja traktorit on koristeltu Intian lipuilla. Taustalla näkyy Delhin Punainen linnoitus.
Maanviljelijät osoittivat mieltään Delhissä tiistaina.Pankaj Nangia / AOP

Delhissä oli laajamittainen poliisioperaatio, jotta mielenilmaus ei pääsisi häiritsemään Tasavallan päivän juhlallisuuksia. Päivällä muistetaan Intian perustuslain hyväksymistä 26. tammikuuta vuonna 1950.

Viranomaiset sulkivat joitakin metroasemia ja internet suljettiin osassa kaupunkia.

Pääministeri Modi oli seuraamassa paraatia, jossa Intia esitteli sotilaskalustoaan. Paraatin ylilentoon osallistuivat Intian äskettäin hankkimat Rafale-hävittäjät. Koronapandemian takia katsojamäärä oli rajattu tavallisen 125 000:n sijaan 25 000 katsojaan.

Poliisin toimista huolimatta jotkut mielenosoittajat onnistuivat murtautumaan esteiden läpi kolmen kilometrin päähän paraatipaikasta. Mielenosoittajien ja poliisien yhteenottoja nähtiin eri puolilla Delhiä.

Poliisin mukaan yksi mielenosoittaja kuoli, kun hänen traktorinsa kaatui. Mielenosoittajat syyttivät, että hänet ammuttiin. Kuolleen protestoijan ruumis makasi Intian lippuun kiedottuna Delhin kadulla.

Pienempiä mielenilmauksia järjestettiin Mumbaissa ja Bangaloressa ja Haryanan osavaltiossa Pohjois-Intiassa.

Viljelijöiden ahdinko lietsoo protestia

Viljelijöiden tasa-arvon puolesta kampanjoiva maatalousasiantuntija Devinder Sharma sanoi, että viljelijät eivät vastusta vain hallituksen uudistuksia vaan haastavat koko maan taloudellisen järjestelmän.

– Viha, jota näette, on kertynyttä vihaa, Sharma sanoi uutistoimisto AP:lle.

– Epätasa-arvo kasvaa Intiassa, ja viljelijät köyhtyvät. Politiikkasuunnittelijat eivät ole tajunneet tätä ja ovat imeneet tuloja pohjalta huipulle. Viljeljiät vaativat vain sitä, mikä on oikein.

Mielenosoitusta Noidan kaupungissa Intiassa. Kyynelkaasu leviää maisemassa. Vihreätakkinen mies on juuri hyppäämässä betoniselta korokkeelta kadulle, jossa seisoo kaksi traktoria, vihreä ja punainen, oransseilla lipuilla koristeltuina.
Poliisi ampui kyynelkaasua hajottakseen maanviljeljöiden mielenosoituksen Noidan kaupungissa Delhin lähellä.Pankaj Nangia / AOP

Maatalous työllistää noin puolet Intian 1,3 miljardista asukkaasta, mutta maanviljelijöiden taloudellinen painoarvo on heikentynyt.

Aiemmin maatalous tuotti kolmanneksen Intian bruttokansantuotteesta, mutta nyt osuus on laskenut 15 prosenttiin.

Monet ovat velkaantuneet pahoin, ja ahdinkoon ajautuneiden viljelijöiden itsemurhat ovat yleisiä. Vuonna 2018 ja 2019 itsemurhan teki 20 638 viljelijää.

Hallituksen ja maanviljelijöiden neuvotteluissa ei ole löydetty ratkaisua kiistaan. Hallitus on luvannut viivyttää lakien voimaantuloa 18 kuukaudella, mutta viljelijät haluavat koko lakihankkeen perumista.

– Maanviljelijäjärjestöillä on hyvin vahva ote, analyytikko Ambar Kumar Ghosh Observer Research Foundation -ajatushautomosta sanoi uutistoimisto Reutersille.

– Heillä on voimavaroja mobilisoida tukea ja jatkaa protestia kauan aikaa. He ovat myös menestyksekkäästi pitäneet protestit hyvin keskittyneenä.

Korjattu 27.1. klo 0.47 paraatin katsojien määrää.

Aiheesta aiemmin:

Intiassa maanviljelijät jatkavat massiivisia protesteja hintasääntelyn purkamista vastaan 5.12.2020

Aiheesta muualla:

BBC: Tractor rally: Indian farmers breach Delhi's Red Fort in huge protest (siirryt toiseen palveluun) 26.1.2021

The Guardian: Violent clashes as Indian farmers storm Delhi's Red Fort (siirryt toiseen palveluun) 26.1.2021

The Wire: Farmers' Protest: Agriculture Expert Devinder Sharma Answers Frequently Asked Questions (siirryt toiseen palveluun) 17.1.2021

BBC: India farmer protests: How rural incomes have struggled to keep up (siirryt toiseen palveluun) 6.1.2021

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi