Hyppää sisältöön

Pohjalaismaakunnissa joutuu jonottamaan passia jopa useita tunteja – lupapalveluiden ruuhkaan on monta syytä, myös korona

Ajanvarauksen laajentamisesta iltoihin ja viikonloppuihin on poliisissa keskusteltu tilanteen helpottamiseksi.

Kokkolassa ja pienemmillä poliisiasemilla on kohtuullinen tilanne verrattuna esimerkiksi Seinäjokeen tai Vaasaan, kertoo apulaispoliisipäällikkö Ilkka Hylkilä Pohjanmaan poliisista. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Pohjanmaan poliisin lupapalvelut ovat ruuhkautuneet.

Syynä on muun muassa sairaslomista ja etätöistä johtuva henkilöstövaje, minkä vuoksi ajanvarausaikoja on jouduttu karsimaan.

Toimintaa vaikeuttaa myös lupahallinnon paikkojen täyttökielto, joka on voimassa maaliskuun loppuun asti.

– Viime vuonna lupahakemukset vähentyivät koronan vuoksi todella paljon. Se vaikuttaa lupatuottoihin, joilla katetaan toimintamenoja. Nyt yhtään paikkaa ei saa täyttää ilman Poliisihallituksen myöntämää täyttölupaa, apulaispoliisipäällikkö Ilkka Hylkilä Pohjanmaan poliisista selventää.

Lupapalveluiden ruuhkaan on monta syytä. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Ruuhkaa lounasaikaan

Poliisiasemilla päivittäiset jonotusajat ilman ajanvarausta vaihtelevat viidestätoista minuutista yli tuntiin. Ruuhkaa on erityisesti lounasaikaan ja iltapäivisin.

Ajanvarauksen kautta ajansaanti kestää yhdestä viikosta kolmeen viikkoa. Ruuhkaisinta on Vaasassa ja Seinäjoella.

– Joudumme sisäisesti miettimään, miten palvelu saadaan toteutettua. Voiko jostain muusta toiminnasta irrottaa henkilön hoitamaan kiireellistä asiaa? Saattaa myös käydä niin, että jos ajanvarauspisteellä oleva henkilö sairastuu, joudumme mahdollisesti laittamaan hänen linjansa kiinni ja jonossa olevat joutuvat hakemaan uutta aikaa, Hylkilä kertoo.

Jorma Konola lähti passinhakureissulle ja valokuvaan kello 10.00. Kello 14.00 hän istui odottamassa pääsyä lupapalveluihin. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Odotus venyi tunneiksi

Jorma Konola ja Reijo Hannila ovat tulleetKokkolan poliisiasemalle tekemään passihakemusta. Konola on istunut aulassa kaksi tuntia, Hannila yli tunnin.

– Tympii odottaminen ja tympii näiden virkailijoiden puolesta. Niilläkin on kova paine päällä, Konola sanoo.

– Olisi varmaan kannattanut eväät ottaa. Täällä tulee aika heikko olo, Hannila toteaa.

Miehet eivät varanneet aikaa etukäteen, sillä he olettivat, että reissusta tulee lyhyempi.

– Minulla oli aiemmista kokemuksista kuva, että tänne pääsee suhteellisen nopeasti. Ehkä olisi pitänyt varata aika. Kun katsoo naapurilooshia, siinä on ollut aika hyvä virtaus. Minun looshissa on hitaampia asiakkaita, Konola kertoo.

Reino Hannila ehdottaa eväiden mukaan ottamista. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Hannilalle ajanvarausmahdollisuus on uusi asia.

– Kun kävin koulua 1970-luvulla, ei ollut tietokoneita. Se on siinä ja siinä, että osaan pankkipalvelut hoitaa. Nyt olen oppinut kännykällä tekemään jotain. Emäntä on kyllä haka, Hannila kehaisee.

Tulevaisuudessa myös ilta- ja viikonloppuaikoja?

Sähköisen asioinnin vuoksi henkilökohtaisen asioinnin tarve lupapalveluissa on vähentynyt viimeisten vuosien aikana. Poliisin lupapalveluista haetaan enimmäkseen passeja, henkilökortteja ja aselupia.

Pääasiassa poliisiasemat ovat auki virka-aikaan, mutta jotkut poliisilaitokset ovat ruuhka-aikoina ottaneet käyttöön mahdollisuuden varata asiointiaika myös jollekin illalle tai lauantaille.

Passihakemusten odotetaan lisääntyvän, kun koronarajoitukset hellittävät. Kuva: Anssi Leppänen/Yle

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Hylkilän mukaan myös Pohjanmaan poliisissa on ajoittain keskusteltu ajanvarauksen laajentamisesta iltaan tai viikonloppuun. Nykyresursseilla se ei vielä ole mahdollista.

– Maailma muuttuu. Varmasti joudumme poliisissakin muuttamaan myös omia toimintatapojamme yhteiskunnan tarpeiden mukaan, Hylkilä uskoo.

Jorma Konola kritisoi nykytilannetta.

– Ei tämä homma kyllä oikein tunnu kaikilta osin järkevältä. Jos joku euro säästyy henkilökunnan puolesta, niin paljonko palaa rahaa, kun täällä jonottaa kymmeniä ihmisiä tuntitolkulla? Nehän pitäis panna vastakkain eikä ihmetellä, jos joku euro säästyy henkilökunnalta.

Aiheesta voi keskustella 30.1.2021 kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

.
.