Hyppää sisältöön

Tänään voimaan astuneet uudet maahantulorajoitukset ovat tehonneet – Helsingin satamassa matkustajamäärät romahtaneet

Rajaliikennettä rajoitetaan ja testaamista lisätään Ruotsin ja Norjan maarajojen lisäksi lentoasemilla ja satamissa. Hallituksen tavoitteena on pysäyttää koronavirusmuunnokset rajoille.

Katso, miten Torniossa ja Nuorgamissa otettiin vastaan tiukemmat rajoitukset keskiviikkona
Katso, miten Torniossa ja Nuorgamissa otettiin vastaan tiukemmat rajoitukset keskiviikkona

Hallitukset toimet maahantulon typistämiseksi mahdollisimman alas ovat tehonneet.

Helsingin satamassa, johon lasketaan Länsisatama, Katajanokka ja Vuosaari, vaikutus on ollut suurin. Matkustajamäärät ovat romahtaneet.

Tänään Helsingin sataman kautta Suomeen on saapunut toistaiseksi noin 700 henkilöä. Suomenlahden merivartiostosta arvellaan, että tämän vuorokauden aikana Suomeen saapuisi Helsingin sataman kautta yhteensä noin tuhat matkustajaa.

Tiistaina vastaava määrä oli 6500 matkustajaa. Viime viikolla Suomeen saapui Helsingin sataman kautta noin 2900 matkustajaa vuorokaudessa.

– Tiistaina saapuvien määrä oli poikkeuksellisen suuri, koska arviomme mukaan moni halusi varmistaa Suomeen pääsynsä ennen 27.1. valtioneuvoston päätöksen perusteella kiristyneiden rajanylitysliikenteen rajoitusten voimaantuloa, sanoo Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Simola.

Simola arvelee, että se mihin liikennemäärät asettuvat uusien rajoitusten myötä, nähdään lähipäivinä. Helsingin sataman kautta Suomeen matkustavista 65 prosenttia on Suomessa työssäkäyviä virolaisia.

– Arvioimme, että liikennemäärät Helsingin satamassa tulevat olemaan jatkossa 50–70 prosenttia pienempiä kuin ennen uusien rajanylitysliikenteen rajoitusten voimaantuloa, sanoo Simola.

Helsingin satamassa on käännytetty tänään noin 20 henkilöä. Luku noussee vielä illan mittaan, koska tarkastuksessa on useita henkilöitä.

– Tyypillinen esimerkkitapaus on ollut Virosta Suomeen työhön matkalla ollut henkilö, jonka maahantuloedellytykset eivät ole täyttyneet, sanoo Simola.

Keskiviikosta alkaen maahantulo on ollut sallittua ainoastaan huoltovarmuuden ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämättömän työmatkaliikenteen osalta.

Helsinki-Vantaan lentokentällä uusien maahantulorajoitusten vaikutukset eivät ole olleet yhtä merkittäviä kuin satamassa.

Viime viikolla Helsinki-Vantaalla rajatarkastettiin noin 1400 henkilöä. Tänään vastaava luku on vähän yli tuhat, arvellaan Suomenlahden merivartiostosta. Käännytyksiä lentokentällä oli tehty keskiviikkoiltapäivään mennessä viisi.

Matkustajamäärät pudonneet myös muualla maassa

Länsi-Suomen merivartiostosta kerrotaan, että uudet maahantulorajoitukset ovat näkyneet länsirajalla selvästi.

– Tornion rajanylityspaikalla matkustajamäärät ovat tippuneet tänään puoleen normaalista, sanoo Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Kimmo Ahvonen.

Ahvosen mukaan rajalla ei ole tehty varsinaisia käännytyksiä, vaan yksittäiset henkilöt ovat omaehtoisesti palanneet Ruotsin puolelle, kun maahantuloedellytykset eivät ole täyttyneet.

Lapin rajavartiosto ei ole tänään vielä saanut tarkkoja lukuja tämän päivän matkustajamääristä.

– Arviomme mukaan liikenne on vähentynyt Lapin raja-asemilla selvästi, sanoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Lapin rajavartioston alueella Tornion pohjoispuolella on yksitoista raja-asemaa.

Muutosten voimaantulo vaihtelee alueittain

Hallitus on ottanut tänään käyttöön uusia maahantulorajoituksia, joilla yritetään estää ärhäkästi leviävien koronamuunnosten leviämistä Suomeen.

Rajanylitysten määrät on tarkoitus painaa 30 päivän ajaksi mahdollisimman alas.

Keskiviikosta lähtien rajojen yli sallitaan vain välttämätön, esimerkiksi yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta merkittävä työmatkaliikenne.

Järjestelyt vaativat oman aikansa, ja muutokset otetaan käyttöön eri puolilla maata hieman eri aikaan. Voit lukea tietoja eri puolille maata tulevista toimista tämän jutun loppupuolelta.

Kahden Torniosta Haaparannalla kielikoulussa käyvän lapsen vanhempi Katja Eronen kertoo, etteivät uudet rajamääräykset ainakaan toistaiseksi ole hankaloittaneet lasten koulumatkaa rajan yli.

Tilanne herättää kuitenkin kysmyksiä: pitääkö Erosen esimerkiksi käydä testissä haettuaan lapset koulusta ja kuinka usein lapsia pitäisi testauttaa.

– Tuntuu aika rajulle ajatukselle, että lapset joutuisivat käymään viikon välein testeissä. Pitää vähän tiedustella, mitä ohjeita pitäisi noudattaa. Tiedottaminen on koulun puolelta ollut sellaista, että pitää kysyä saadakseen vastausta, Eronen sanoo.

Torniolaisen Katja Erosen kaksi lasta käy kielikoulussa Ruotsin puolella Haaparannalla. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Pohjoisen raja-alueiden asukkailta poistui keskiviikkoyönä myös erivapaus asioida rajan yli ilman karanteenisuositusta. Eroselle muutoksella ei ole suurtakaan merkitystä, mutta hän uskoo että monille muille sillä voi olla.

– Olen välttänyt joka tapauksessa Ruotsin puolella asiointia, koska ilmaantuvuusluku on siellä korkeampi ja liikkumista vapauksista huolimatta olisi syytä välttää.

Huoltamoyrittäjä Norjan rajalla: "Tämä on tällaista taistelua"

Nuorgamissa Norjan rajalla rajoitusten tiukentuminen sai huoltamoyrittäjä Ari Naapangin apealle tuulelle. Ennen keskiviikkoa tilanne näytti jo hyvältä, mutta nyt tuiskuisella pihamaalla liikkuu taas vain lumiaura.

– Eilen ja toissapäivänä myynti oli lähes kesän luokkaa. Ihmiset (Norjan puolen rajayhteisöstä) kiirehtivät ostoksille, ennen kuin määräykset taas tiukkenevat.

Naapanki ei usko, että tilanne helpottaa kovin nopeasti. Hän on tilanteessa synkin ajatuksin.

– Kyllähän tämä on tällaista taistelua. Monta unetonta yötä on viettänyt, kun ei oikein pysty suunnittelemaan mitään, kertoo Naapanki.

– Epävarmuuden aikaa tämä on koko ajan, sanoo Ari Naapanki matkustusrajoituksista Norjan ja Suomen rajalla Utsjoen Nuorgamissa. Kuva: Kaisa Aikio / Yle

Tornioon ei tullut pelättyjä ruuhkia

Torniossa rajamääräysten kiristyminen on vaikuttanut kaupunkilaisten arkeen monin tavoin, kertoo kehitysjohtaja Sampo Kangastalo. Esimerkiksi rajan yli koulua käyvien lasten tilanne on elänyt määräysten mukana.

– Koululaiset yritetään pitää lähiopetuksessa, mutta tilanne muuttuu jatkuvasti. Tarvittaessa otamme etäopetukseen lapsia Haaparannan puolelta, jos tilanne vaatii, Kangastalo sanoo.

Tiukempien rajoitusten tultua voimaan puolilta öin liikenne Ruotsin rajalla Torniossa on sujunut jopa oletettua paremmin, kertoo kapteeniluutnantti Tapio Kulmala Länsi-Suomen merivartiostosta.

– Pelättiin ruuhkia, mutta niiltä on vältytty. Liikennemäärä on vähän aikaista arvioida kovin tarkasti, mutta tämän hetken tiedon mukaan liikenne on vähentynyt.

Kulmalan mukaan kaiken kaikkiaan kymmenkunta ihmistä on opastettu palaamaan takaisin. Osa on ollut nimenomaan työmatkaliikenteessä, osa on ollut niinsanottua ei-välttämätöntä matkustusta.

– Opastamme ihmisiä palaamaan takaisin, se on se meidän keinomme, Kulmala sanoo.

Kehitysjohtaja Sampo Kangastalon mukaan Tornion ja Haaparannan välistä yhteistyötä aiotaan jatkaa olosuhteiden sallimin tavoin häiriöttä myös nyt rajoitusten taas kiristyessä.

Tilanteen tuoma epävarmuus kuitenkin korostuu tänä vuonna, kun Tornio viettää 400-vuotisjuhliaan.

– Se on iso juttu, mietimme koko ajan miten me voimme kaupunkia juhlia tänä vuonna ja näissä olosuhteissa, Kangastalo sanoo.

Koronavirustestauksen opastusta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Jani Saikko / Yle

Näin matkustaminen muuttuu pääkaupunkiseudulla

Keskiviikosta lähtien kaikissa kolmessa Helsingin satamassa, Vuosaaressa, Katajanokalla ja Länsisatamassa on laivojen liikennöintiaikoina toiminnassa koronatestauspiste. Kaikki laivalla satamaan saapuvat matkustajat ohjataan testausjonoon ennen rajatarkastuksia.

– Varustamoilta on saatu ennakkotietoja, joiden mukaan matkustajia olisi selvästi vähemmän kuin aiemmin. Olemme arvioineet HUSLABin kanssa, että meillä riittää yksi testauspiste satamaa kohti. Tarpeen mukaan tätä resurssia lisätään, sanoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Helsinki-Vantaan lentokentällä uudet maahantulorajoitukset eivät näy suurina muutoksina.

– Lentokentällä me testaamme, aivan kuten ennenkin, kaikki matkustajat, joilla ei ole negatiivista testitulosta, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Aronkydön mukaan Britanniasta ja Irlannista tulevat matkustajat ovat tarkemman seurannan kohteena, koska lentokentältä heidän yhteystietonsa lähetetään koti- tai oleskelukuntaan, jossa heidät testataan kolmen päivän päästä uudelleen.

Positiivisen testituloksen saaneille soitetaan tartuntatautiyksiköstä, ja heidän kontaktinsa pyritään jäljittämään. Näin pyritään selvittämään, mistä hän on voinut tartunnan saada.

Sekä satamassa että lentokentällä käytetään maahansaapuville matkustajille PCR-testiä, jonka tulos valmistuu noin vuorokaudessa.

Rakennusteollisuuden mukaan uudet maahantulon rajoitukset eivät vaikuta ainakaan toistaiseksi rakennustyömaiden etenemiseen.

Rakennusteollisuuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell arvioi, että esimerkiksi virolaiset työntekijät ovat jääneet suurelta osin Suomeen. Ulkomaalaisia rakennusalan työntekijöitä on paljon etenkin pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa.

Turku pyrkii aloittamaan iltalaivojen testauksen tänään

Turun satamassa on tarkoitus aloittaa iltalaivojen koronatestaus keskiviikosta eteenpäin.

Aamulaivojen ulkomailta tulevat matkustajat on testattu Turussa viime viikon lauantaista lähtien joka aamu.

Koronatestien tekeminen satamassa on työläämpää ja vaatii enemmän henkilöstöä kuin esimerkiksi testaus lentoasemalla. Lentoasemalle tulee tällä hetkellä yksi ulkomaan lento viikossa. Satamassa Ruotsista tulevat matkustajat täytyy erotella risteilymatkustajien joukosta.

Maahantulon tiukennukset säilyttävät Vaasan sataman ja lentoaseman toiminnat pääosin entisellään. Esimerkiksi kaikki ulkomailta tulleet lentomatkustajat tarkastetaan ja ohjataan koronatestiin jo Helsinki-Vantaalla.

Vaasan satamassa koronatestaus ei pääse alkamaan vielä tällä viikolla. Sairaanhoitopiiri on kilpailuttanut testauksen järjestämisen ja hakuaika päättyy torstaina.

Sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo, että yksityisen käyttö on ykkösvaihtoehto, mutta mahdollista on edelleen hoitaa testaus myös oman väen voimin. Käytännössä päätös testauksen tekijästä ja aloittamisesta koitetaan saada aikaan tämän viikon perjantaina.

Koronatestaukset lisääntyvät kaakkoisrajalla loppuviikosta

Nuijamaan raja-asemalla Venäjältä Suomeen tulevien matkustajien koronatestaukset alkavat torstaina tammikuun 28. päivänä.

Koronanäytteitä otetaan henkilöliikenteen matkustajilta joka päivä kello 10–18. Näytteenottoaikaa tullaan Eksoten mukaan pidentämään vähitellen.

Näytteenotosta huolehtii nelihenkinen työryhmä, johon kuuluu kaksi Huslabin näytteenottajaa, Eksoten terveysneuvoja sekä Eksoten toimistotyöntekijä.

Koronatesti on matkustajille vapaaehtoinen eikä se koske tavaraliikenteen autonkuljettajia.

Imatran rajanylityspaikka sen sijaan suljetaan henkilöliikenteeltä loppuviikosta. Henkilöliikenne Venäjältä Suomeen ohjataan Nuijamaan ja Vaalimaan kautta. Tavaraliikenne kulkee jatkossakin normaalisti Imatran raja-aseman kautta.

Suomen ja Venäjän rajalla Vaalimaalla laajamittainen koronatestaaminen ei myöskään vielä onnistu.

Kymsoten turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Jarno Rämä kertoo, että aikataulu on aivan liian tiukka, jotta toimintaa olisi pystytty laajentamaan keskiviikkoon mennessä.

Vaalimaan rajalle tarvittaisiin lisää henkilökuntaa terveysneuvontaan ja näytteenottoon, jotta testejä voitaisiin laajentaa. Rämän mukaan henkilökunnan saaminen on ollut haasteellista.

Kymsoten vastuulla on järjestää terveysneuvontaa, ja Huslab järjestää testauksen. Kymsote suunnittelee Vaalimaan rajapisteen viereen erillisiä konteista tehtyjä lisätiloja terveysneuvontaa ja testauksia varten.

Torniossa Ruotsin rajalla Suomeen tulijoita on alettu ohjata koronatesteihin. Aiemmin testissä käyminen on ollut vapaaehtoista, nyt testeihin ohjataan. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Itärajalla koronatestaus jatkuu – hallitukselta toivotaan tarkkaa ohjeistusta

Tohmajärven Niiralassa rajanylittäjät on ohjattu koronatestiin jo parin viikon ajan.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote testaa rajanylittäjiä viikon jokaisena päivänä. Testaajat ovat paikalla päiväsaikaan.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen odottaa, että valtioneuvosto antaa vielä tarkempi ohjeita esimerkiksi matkustajien testiin ohjaamiseen. Tällä hetkellä testaus on rajanylittäjille vapaaehtoinen.

Niiralassa käytössä on antigeenitesti, jonka tulos selviää nopeasti. Tulos ei kuitenkaan ole täysin luotettava, joten positiiviset tapaukset varmistetaan vielä tarkemmalla PCR-testillä.

Kahden viikon aikana rajalla on todettu yksittäisiä vahvistettuja koronatartuntoja. Tartunnan saaneet ihmiset on määrätty karanteeniin.

Länsirajan rajanylityspaikkojen aukioloa aiotaan rajoittaa

Länsirajan pienten rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan todennäköisesti ensi viikolla, arvelee Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Janne Kurvinen.

Aukioloja aiotaan rajoittaa, jotta kaikki Suomeen tulijat voidaan ohjata koronatestiin.

– Rajoitus tehdään terveysviranomaisen toiminnan tukemiseksi. Keskustelemme asiasta Lapin sairaanhoitopiirin ja kuntien terveysviranomaisten kanssa. Rajavalvonnan näkökulmasta aukioloja ei tarvitsisi rajoittaa, Kurvinen sanoo.

Kurvinen toteaa myös, että Suomen ulkoministeriön on tiedotettava muutoksista Ruotsin ja Norjan ulkoministeriölle.

Torniossa massatestaukset aloitettiin jo maanantaina. Kävijöitä on ollut parina ensimmäisenä testipäivänä alle sata, vaikka kapasiteettia olisi jopa tuhanteen testiin päivässä.

Tornion rajavalvonnasta vastaavan Länsi-Suomen merivartioston kapteeniluutnantti Tapio Kulmalan mukaan ensihavaintojen perusteella testausaktiivisuus on noussut.

– Kyllä oletettavaa näin on, koska nyt tehdään nimenomaan sitä aktiivista ohjausta. Aiemmin se on perustunut vapaaehtoisuuteen. Tämä on se perusajatus, että mennään testauksen kautta kun tullaan maahan, Kulmala sanoo.

Testi on vapaaehtoinen pikatesti, jonka tuloksen saa noin tunnin kuluttua sen ottamisesta.

Keskiviikosta lähtien omaehtoista karanteenia suositellaan myös rajakuntien asukkaille, kun rajayheisöön kuuluvien ei ole aiemmin tarvinnut mennä karanteeniin.

Rajayhteisömääritelmään sisältynyt vapaa liikkuminen ilman karanteenisuositusta loppuu paikallisilta myös Norjan rajalla.

Sen sijaan saamelaisten oikeus ylittää raja moottoriajoneuvolla muualtakin kuin rajanylityspaikoilta pysyy voimassa, jos ylitys liittyy saamelaiselinkeinon tai -kulttuurin harjoittamiseen.

Viime viikolla Lapin rajavartioston valvomilla Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla oli molempiin suuntiin yhteensä 12 882 rajanylitystä, mikä tarkoittaa noin tuhatta testiä päivässä, jos kaikki testataan.

Torniossa valtatien kohdalla oleva ylityspaikka toimii jatkossakin ympäri vuorokauden. Tornion kaksi muuta pienempää rajanylityspaikkaa menevät kiinni. Näränperä suljetaan kokonaan, Krannikadulta koululaiset saavat edelleen kulkea Haaparantaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin kello 23 saakka.

Aiheesta muualla:

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Hallitus yrittää pysäyttää ärhäkän koronamuunnoksen Suomen rajalle – Rajavartiolaitos: Rajaliikenne vähenisi alle puoleen nykyisestä