Hyppää sisältöön

Koronaviruksen muunnos aiheuttaa huolta kuntavaaleista: Pitäisikö vaaleja siirtää, saako karanteeniin joutunut kotiäänestyksen?

Porin keskusvaalilautakunta odottaa ohjeita, miten kotiäänestys toteutetaan koronaviruksen aiheuttamissa karanteenitilanteissa.

Pääseekö koronan takia karanteeniin joutunut äänestämään? Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Koronaviruksen takia määrätyt karanteenit ja eristykset aiheuttavat pulmia huhtikuun kuntavaaleissa.

Jos äänestäjä määrätään koronan takia eristyksiin tai karanteeniin (siirryt toiseen palveluun), hän saattaa joutua välttämään ihmisten ilmoille menoa sekä ennakkoäänestysaikana että vaalipäivänä.

Ennakkoäänestys ja vaalipäivä ovat kahden viikon sisällä (siirryt toiseen palveluun). Ennakkoäänestysaika on 7.4.–13.4. Varsinainen vaalipäivä on 18.4.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pidensi perjantaina koronaan liittyviä karanteeniaikoja kahteen ja perhealtistuksissa kolmeen viikkoon.

Kotiäänestys vaatii rajoittunutta toimintakykyä

Käytännössä ainoa mahdollisuus äänestää rikkomatta karanteeni- tai eristysmääräystä voisi olla kotiäänestys (siirryt toiseen palveluun). Sen saa tilata, jos äänestäjän on muilla tavoilla kohtuutonta odottaa pääsevän äänestyspaikalle.

Äänestääkseen kotona kansalaisen kyvyn liikkua ja toimia on oltava "siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan".

Porin keskusvaalilautakunnan asiantuntija Ali El Tobgy sanoo, että tällä hetkellä on epäselvää, koskeeko kotiäänestys myös koronan takia kotioloihin joutuneita. Aiemmissa ohjeissa tartuntatautia ei mainita tapauksena, joka antaa oikeuden kotiäänestykseen.

Oikeusministeriö kertoi Ylelle keskiviikkona valmistelevansa ohjeita kotiäänestyksen käytöstä karanteenitilanteessa.

Kotiäänestyksessä keskusvaalilautakunnan nimeämä toimitsija saapuu ottamaan äänen vastaan äänestäjän kotiin.

Halusta äänestää ennakkoon on ilmoitettava päivää ennen ennakkoäänestyksen alkua. Aikataulusyistä kotiäänestyksen ulkopuolelle saattaisi joka tapauksessa jäädä koronapotilaita ja karanteeniin määrättyjä, jotka sairastuvat viime tipassa ennen ennakkoäänestystä tai sen jo alettua.

Pitäisikö vaalit siirtää?

Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo on vaatinut mielipidekirjoituksessaan Turun Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun) kuntavaalien lykkäämistä syksyyn koronan takia.

Paloheimo arvioi Ylen haastattelussa keskiviikkona, että koronaan liittyviä turvallisuusohjeita on hyvin vaikea noudattaa äänestyspaikoilla. Tämä johtaa hänen mukaansa siihen, että osa ihmisistä jättää äänestämättä.

– Vaalien siirtämisestä ei tulisi mitään erityisiä ongelmia. Nykyisten valtuustojen toimikausi jatkuisi suurin piirtein puoli vuotta eteenpäin, Paloheimo sanoo.

Emeritusprofessori Heikki Paloheimo uskoo, että jos kuntavaaleja ei siirretä syksyyn, moni eläkeläinen jättää äänestämättä. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Edelliset kuntavaalit siirrettiin eduskunnan päätöksellä vuoden 2016 syksyltä vuoden 2017 keväälle.

– Nyt vaalien siirtämiselle on paljon painavammat perusteet kuin tuolloin. Ensi syksynä suurin osa ihmisistä olisi saanut rokotteen, Paloheimo sanoo.

Vaaliasiantuntija Ali El Togby kertoo myös Porin vaaliviranomaisten pohtineen, olisiko vaalien siirtäminen järkevää.

SDP:n Lehtonen tukee ajatusta siirrosta

Hallitus on suhtautunut ehdotuksiin vaalien siirtämisestä toistaiseksi varauksellisesti. Koronan uusien muunnosten leviäminen voi kuitenkin muuttaa harkintaa.

Suurimman hallituspuolueen eli SDP:n vahvimman piirin – Satakunnan sosiaalidemokraattien – puheenjohtaja Harri Lehtonen tukee vaalien siirtämistä. Hän pitää tärkeänä turvallisuusnäkökulmaa. Lisäksi Lehtosen mukaan olisi mahdollista yhdistää kunta- ja tulevat maakuntavaalit, jos kuntavaaleja siirretään eteenpäin vuoteen 2022.

– Jos vaaleja siirretään, pitäisi päätös tehdä nopeasti eli viimeistään helmikuun puoliväliin mennessä, Lehtonen sanoo.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi keskiviikkona, että vaalit pyritään edelleen järjestämään normaalissa aikataulussa huhtikuussa.

.
.