1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teräs

Teräsyhtiö Outokumpu lähestyi alihankkijoita tylyllä kirjeellä – 10 prosenttia pois hinnoista, jotta "liikesuhteen jatkuvuus varmistuu"

Outokumpu perustelee vaatimusta kustannussäästöillä ja henkilöstövähennyksillä, joita se on itse joutunut tekemään.

teräs
Outokummun Elijärven kaivos porttien ulkopuolelta droonilla kuvattuna
Suomen valtio on Outokummun suurin yksittäinen omistaja yli 21 prosentin omistusosuudella. Kuvassa Outokummun Elijärven kaivos. Antti Ullakko / Yle

Ruostumattoman teräksen valmistaja Outokumpu on lähestynyt osaa alihankkijoistaan kirjeellä, jossa se vaatii näiltä alennusta hinnoitteluun ja pidättäytymistä hinnankorotuksista ensi vuonna.

Outokummun lähettämässä kirjeessä kuvaillaan aluksi, miten markkinatilanne on kehittynyt ja todetaan megatrendien vahvistavan ruostumattoman teräksen kysynnän kasvua.

– Markkinoiden epävarmuuden sekä koronaviruspandemian ja Aasian-tuonnin aiheuttaman markkinahäiriön vaikutukset edellyttävät kuitenkin lisätoimia parantaaksemme yleistä suorituskykyämme ja kustannusrakennettamme, Outokumpu kirjoittaa alihankkijoille.

Yhtiö kertoo tarkastelevansa nyt hankintakustannuksiaan osana tiukkaa kustannusten hallintaansa.

– Tämän tarkastelun tuloksena pyydämme teitä alentamaan Outokummulle toimittamienne materiaalien/palveluiden hintoja 10 prosenttia ja pidättäytymään hinnakorotuksista Outokummulle vuoden 2022 loppuun saakka.

– Odotamme kirjallista vastaustanne kahden viikon kuluessa tämän kirjeen vastaanottamisesta. Hyväksymällä pyyntömme liikesuhteemme jatkuvuus varmistuu, ottaen huomioon mahdollisesti tapahtuvat muutokset Outokummun liiketoimintaympäristössä, kirjeessä jatketaan.

Alihankkija ihmettelee vaatimusten ajankohtaa

Kirjeen lopuksi mainitaan, että mikäli pyyntöä ei hyväksytä tai kirjallista vastausta ei kahdessa viikossa kuulu, "meidän on vakavasti harkittava asemaanne Outokummun hyväksyttyjen toimittajien joukossa tulevaisuudessa."

Kirjeen ovat allekirjoittaneet hankintajohtaja Tony Lindström ja toimitusjohtaja Heikki Malinen.

Kyseisen kirjeen saanut alihankkija on Ylen tiedon mukaan pitänyt sävyä uhkaavana.

Hän ihmettelee vaatimuksia aikana, jolloin myös monella alihankkijalla on koronatilanteen takia hankala taloudellinen tilanne. Alihankkija ei halunnut kommentoida asiaa nimellään julkisuuteen, jotta liikesuhde Outokummun kanssa ei vaikeudu.

Outokummun Tornion terästehtaan portit
Outokummun mukaan markkinatilanne Euroopassa on vaikea varsinkin Aasian kasvaneen terästuonnin takia. Kuvassa Outokummun Tornion terästehdas. Risto Koskinen / Yle

Outokumpu: Osa kustannussäästötoimiamme

Outokumpu ei kommentoi Ylelle, kuinka monia alihankkijoita se on tämäntyyppisellä hinnanalennuskirjeellä lähestynyt.

– Osana kokonaisvaltaisia kustannussäästötoimiamme olemme arvioineet myös hankintakustannuksiamme ja lähestyneet osaa toimittajistamme pyynnöllä laskea kustannuksia, vastaa Outokummun viestintäjohtaja Jenni Schumacher Ylelle sähköpostitse.

Schumacherin mukaan yhtiön yleisenä periaatteena on, että toimittajien, kumppanien tai asiakkaiden kanssa käytäviä keskusteluita ei lähdetä tarkemmin avaamaan.

Yhtiöstä ei näin ollen kommentoitu Ylelle, millaisen vastaanoton kirje on alihankkijoilta saanut.

Ote Outokummun kirjeestä alihankkijalle
Ote Outokummun kirjeestä alihankkijalle.Yle

Yhtiö tehnyt isoja henkilöstövähennyksiä

– Outokumpu keskittyy strategiansa mukaisesti tiukkaan kustannusten ja pääoman hallintaan, vahvaan asiakasyhteistyöhön sekä tehokkaaseen, madallettuun organisaatioon. Kukin näistä osa-alueista sisältää lukuisia toimenpiteitä, ja olemme esimerkiksi jo joutuneet vähentämään henkilöstöämme 10 prosentilla eli noin 1 000 työpaikalla, Schumacher kirjoittaa.

Hän päättää Outokummun tietenkin toivovan, että se voi jatkaa "hyvää, pitkäaikaista yhteistyötä" alihankkijoiden kanssa.

Yhtiö kertoi henkilöstövähennyksistä loppuvuonna. Yhteensä tuhannen ihmisen henkilöstövähennys toteutuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Suomessa yhtiö kertoi vähentävänsä noin 250 työpaikkaa. Saksasta vähenee 230 työpaikkaa ja Ruotsista 170. Muissa Euroopan ja Amerikan toiminnoissa tehtävät vähennykset nostavat yhteismäärän tuhanteen.

Outokumpu suunnittelee laskevansa henkilöstömääränsä alle 9 000 työntekijään vuoden 2022 aikana. Viime vuoden syksyllä yhtiöllä oli reilut 10 000 työntekijää.

Lue myös

Eropaketit kiinnostavat Outokummun työntekijöitä Meri-Lapissa – eläkeputkeen pääsevien lisäksi myös nuoria on ilmoittautunut vapaaehtoisiksi irtisanottaviksi

Polkuhintainen aasialainen teräs valtaa markkinoita ja vie työpaikkoja – teräspomo: “Jokainen terästonni joka tuodaan Aasiasta kasvattaa hiilipäästöjä”

"Kahden tehtaan välissä on erinomainen paikka tutkimukselle" – teräksen huippututkimus on keskittynyt Ouluun

Lue seuraavaksi