Hyppää sisältöön

Korona-tiedotustilaisuudet toivat viittomakielen kaikkien näkyville – kuuro rap-artisti Signmark: Palveluiden saatavuudessa vielä paljon tekemistä

Viitottuja puheluita vasta vähän käytössä.

Signmarkin kaikki kolme lasta oppivat ensimmäisenä viittomakielen ja siitä oli yllättävä hyöty vauva-ajan yöheräilyissä
Signmarkin kaikki kolme lasta oppivat ensimmäisenä viittomakielen ja siitä oli yllättävä hyöty vauva-ajan yöheräilyissä

Kenties koskaan aiemmin viittomakieli ei ole ollut niin näkyvästi esillä kuuleville kuin viime vuonna ja tilanne jatkuu.

Kun olemme seuranneet televisiosta hallituksen koronainfoja, viittoja on ollut aina lähetyksissä mukana omassa "luukussaan" kuvaruudun reunassa. Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraillut kuuro rap-artisti Signmark toteaa, että näkyvyys ja tietoisuus on tietysti hyvä asia mutta:

– Miksi nyt vasta? Tämä olisi voitu aloittaa jo kymmenen vuotta sitten, Signmark sanoo.

Signmarkin äidinkieli on viittomakieli. Hän on tottunut siihen, että monen arkipäiväisen asian hoitaminen tuottaa ylimääräistä säätöä ja monta kierrosta sähköpostikirjevaihtoa.

– Monilla yrityksillä tai viranomaisilla on puhelinnumeroita. Voin toki kännykällä lähettää viestejä, mutta en soittaa. Vaikka teknologia olisi olemassa, viitottuja puheluita ei voi soittaa. Sitä ei ole vielä ymmärretty ottaa käyttöön.

Kuurojen liiton mukaan noin 5 500 henkilöä käyttää äidinkielenään suomalaista viittomakieltä, ja heistä kuuroja on noin 3 000.

Viittomakielisten yhteisössä puhuttaa etenkin viittomakieltä käyttävien lasten ja nuorten asema.

– Tänä päivänä jos lapsi syntyy kuuroksi tai kuuro nuori päättää mennä kuulevien kanssa opiskelemaan, ajatellaan, että ehkä se riittää, että hoidetaan sinne kuuleva opettaja, joka osaa suurin piirtein viittoa.

Signmark muistuttaa, että kyse on kuitenkin lapsen oikeuksista.

– Ymmärrän, että pitää miettiä hintalappuja ja säästää rahaa, mutta nyt on kuitenkin kyse lasten oikeuksista ja että he saavat opetusta omalla äidinkielellään ja saavat opetusta omasta kulttuuristaan.

Hän kuitenkin toteaa, että maailmanlaajuisesti katsottuna kuurojen tilanne on Suomessa hyvä.

Miten Signmark aistii musiikin? Katso koko jakso Yle Areenasta