1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat ydinaseita rajaavaa Start-sopimusta – Presidentit kävivät ensi puhelinkeskustelun Bidenin valtaannousun jälkeen

Joe Biden ja Vladimir Putin kävivät puhelinkeskustelun ja ilmaisivat tyytyväisyyttään Start-sopimuksen jatkamisesta.

ydinaseet
Biden ja Putin seisovat mustissa puvuissa Yhdysvaltain lipun edessä. Putin hymyilee ja pitää kättään leuan ja suunsa edessä. Biden näyttää oikealla kädellään peukaloa.
Joe Biden ja Vladimir Putin keskustelivat Moskovassa maaliskuussa 2011. Biden oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti ja Putin Venäjän pääministeri.Maxim Shipenkov / EPA

Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet sopuun siitä, että maat jatkavat ydinaseita rajoittavan Uuden Start-sopimuksen voimassaoloa viidellä vuodella, Kreml ilmoittaa.

Tämä pelastaa viimeisen merkittävän ydinaserajoitussopimuksen kahden suurimman ydinasevallan kesken.

Presidentit Joe Biden ja Vladimir Putin kävivät ensimmäisen puhelinkeskustelun sen jälkeen, kun Joe Biden nousi Yhdysvaltain johtoon.

Keskustelu koski muun muassa Start-sopimuksen jatkamista.

– Presidentit ilmaisivat tyytyväisyyttään tänään tapahtuneeseen diplomaattisten viestien vaihtoon siitä, että on saavutettu sopu strategisten aseiden sopimuksen jatkamisesta, Kremlin sivuilla ilmoitetaan (siirryt toiseen palveluun).

Presidentit keskutelivat maiden halukkuudesta jatkaa Uutta Startia viidellä vuodella ja sopivat, että ryhmät työskentelevät kiireisesti jatkoajan saamiseksi valmiiksi 5. helmikuuta mennessä, Valkoisen talon tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun).

Kremlin sivuilla kerrotaan, että osapuolet hoitavat lähipäivinä kaikki tarvittavat muodollisuudet maiden ydinasearsenaaleja rajoittavan sopimuksen jatkamiseksi.

Venäjän valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan Putin lähettää sopimuksen jatkamisen Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman ratifioitavaksi.

Venäjän parlamentti on valmis aloittamaan prosessin sopimuksen voimassaolon jatkamiseksi, duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Leonid Slutski ilmoitti. Hän sanoi, että parlamentti on valmis aloittamaan lainsäädännöllisen työn "kirjaimellisesti tänään tai huomenna".

Sopimuksen jatko ei Yhdysvalloissa vaadi kongressin hyväksyntää.

Ydinaserajoitukset murenivat Trumpin aikana

Uuden Start-sopimuksen allekirjoittivat presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev vuonna 2010., ja se tuli voimaan helmikuussa 2011.

Sopimus rajaa kummankin maan ydinkärkien määrän korkeintaan 1 550:een. Sopimus rajoittaa myös mannertenvälisten ohjusten, sukellusveneistä laukaistavien ohjusten ja raskaiden pommikoneiden määrää.

Uusi Start oli jatkoa kylmän sodan aikana neuvotellulle Start I -sopimukselle, joka hyväksyttiin vuonna 1991 ja tuli voimaan 1993, Neuvostoliiton jo hajottua.

Venäjä Yhdysvallat eivät päässeet sopuun Startin jatkoajasta Bidenin edeltäjän Donald Trumpin kaudella. Trumpin hallinto halusi asettaa jatkolle ehtoja, jotka Venäjän johto torjui.

Sopimuksen oli määrä umpeutua ensi kuussa. Se rajoittaa maiden strategisten ydinkärkien, ohjusten ja pommikoneiden määrää.

Presidentinvaalikampanjansa aikana Joe Biden ilmaisi kannattavansa Uuden Start-sopimuksen säilyttämistä. Se neuvoteltiin hänen varapresidenttikaudellaan Obaman alaisuudessa.

Valkoinen talo ilmoitti viime viikolla, että Biden hakisi Start-sopimukselle viiden vuoden jatkoaikaa.

– Tämä jatkoaika on jopa järkeenkäyvempää silloin, kun suhde Venäjään ei ole hyvässä vaiheessa, Yhdysvaltain aserajoituspolitiikan suurlähettiläs Robert Wood sanoi aserajoituskonferenssissa Genevessä tiistaina.

Lokakuussa 2018 Trump ilmoitti Yhdysvaltain irrottautuvan keskimatkan ydinohjukset kieltävästä INF-sopimuksesta. Yhdysvallat syytti Venäjää sopimuksen rikkomisesta. Sopimus raukesi virallisesti seuraavana vuonna.

Sopimus oli keskeinen liennytyksen askel kylmän sodan loppuvaiheessa.

Aiemmin tiistaina Venäjän YK-suurlähettiläs Gennadi Gatilov sanoi, että sopimuksen jatko antaa maille enemmän aikaa työskennellä yhdessä muitten kansainvälisen turvallisuuden kysymysten kanssa.

Biden ilmaisi huoltaan Navalnyin kohtelusta

Presidentit keskustelivat myös Trumpin hallinnon päätöksestä vetäytyä Avoimet taivaat -sopimuksesta, Iranin ydinsopimuksesta ja Ukrainan sodasta.

Kremlin mukaan Vladimir Putin ilmoitti kannattavansa suhteiden normalisoimista Yhdysvaltoihin.

– Vladimir Putin onnitteli Joseph Bidenia töiden alusta Yhdysvaltain presidentin virassa. Hän huomautti, että Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden normalisointi olisi molempien maiden etujen mukaista ja – ottaen huomioon maiden erityisen vastuun turvallisuuden ja vakauden tukemisesta maailmassa – koko kansainvälisen yhteisön etujen mukaista, Kremlin tiedotteessa muotoiltiin.

Biden ilmaisi keskustelussa Yhdysvaltain vankan tuen Ukrainan itsemääräämisoikeudelle, Valkoinen talo tiedottaa.

Biden nosti puhelinkeskustelussa myös esiin huolen Kremlin kriitikon Aleksei Navalnyin kohtelusta, Valkoinen talo kertoo.

Nalvanyi yritettiin myrkyttää elokuussa Venäjällä ja hänet lennätettiin hoitoon Berlliiniin. Kun oppositiopoliitikko palasi Venäjälle, hänet pidätettiin lentokentällä Moskovassa ja asetettiin tutkintavankeuteen epäiltynä ehdonalaisensa rikkomisesta.

Biden nosti myös esiin laajamittaisen SolarWinds-tietomurron Yhdysvaltain liittovaltion järjestelmiin ja julkisuudessa esiintyneet raportit, että Venäjä olisi maksanut tapporahaa Yhdysvaltain sotilaista Afganistanissa.

Bidenin kerrotaan myös sanoneen Putinille, että Venäjä sekaantui sekä vuoden 2016 että vuoden 2020 vaaleihin Yhdysvalloissa.

– Presidentti Biden teki selväksi, että Yhdysvallat toimii päättäväisesti kansallisten etujensa puolustamiseksi vastauksena Venäjän toimiin, jotka vahingoittavat meitä tai liittolaisiamme, Valkoinen talo ilmoitti julkilausumassaan.

– Presidentti sopivat pitävänsä yllä läpinäkyvää ja johdonmukaista viestintää jatkossa, tiedotteessa sanottiin.

Kremlin tiedotteessa puhelua kuvattiin asialliseksi ja avoimeksi.

Lähteet: AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi