Hyppää sisältöön

Lapin keskussairaalassa tekonivelleikkaukseen ja plastiikkakirurgisiin toimenpiteisiin pääsee maltillisella jonotusajalla

Leikkaus- tai toimenpidejonolla tarkoitetaan useimmiten odotusaikaa erikoislääkärin vastaanotolla tekemästä hoidon tarpeen arvioinnista varsinaiseen toimenpiteeseen, kuten leikkaukseen.

Lapin keskussairaalassa tehdään vuosittain 650-700 tekonivelleikkausta. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Lapin keskussairaalassa jonotusaika tekonivelleikkauksiin on lyhentynyt viime vuosina. Tällä hetkellä jonotusaika tekonivelleikkaukseen on noin kaksi ja puoli kuukautta.

Leikkaus- tai toimenpidejonolla tarkoitetaan useimmiten odotusaikaa erikoislääkärin vastaanotolla tekemästä hoidon tarpeen arvioinnista varsinaiseen toimenpiteeseen, kuten leikkaukseen.

Leikkaussalitoimintaa on tehostettu ja ortopedian erikoislääkäreiden virat on saatu täytettyä. Tekoniveliä leikkaavia ortopedejä on tällä hetkellä neljä. Lapin keskussairaalassa tehdään vuosittain 650-700 tekonivelleikkausta.

Myös plastiikkakirurgian leikkausjono on lyhyt, enimmillään kaksi kuukautta. Plastiikkakirurgisialeikkauksia tekee kolme erikoislääkäriä.

Esimerkiksi jonotusaika rintojen pienennykseen oli tammikuun 8. päivän tietojen mukaan kaksi kuukautta, riippuvatsan korjaukseen kolme kuukautta, kohdunpoistoon kuusi viikkoa ja lantiopohjan laskeuman korjaukseen neljä viikkoa.

Viime kuukausien aikana Lapin keskussairaala on pystynyt tarjoamaan tekonivelleikkauspalvelujaan myös ulkopaikkakuntalaisille. Sairaalassa on leikattu kuusamolaisia, pudasjärveläisiä ja puolankalaisia tekonivelpotilaita ja tässä vaiheessa potilaiden kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Lapin keskussairaalan suunniteltujen leikkausten ja toimenpiteiden jonotusaikoja päivitetään kuukausittain nähtäville. Leikkaukseen tai toimenpiteeseen tuleva potilas voi katsoa ja tarkistaa jonotusajan sairaanhoitopiirin internetsivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Hoidon tarpeen arviointi aloitetaan erikoissairaanhoidossa kolmessa viikossa lähetteen saapumisesta. Arvioinnin edellyttämät tutkimukset ja erikoislääkärin arviointi on tehtävä kolmessa kuukaudessa lähetteen saapumisesta. Tarpeelliseksi todettu hoito alkaa viimeistään kuudessa kuukaudessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa hoito on aloitettava kolmen kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arviosta.