Hyppää sisältöön

Kuluttajien talousluottamus vahvinta yli kahteen vuoteen

Luottamusindikaattori otti tammikuussa aimo loikan verrattuna joulukuuhun.

Tammikuussa kuluttajien odotus omasta taloudestaan oli hyvin valoisa ja rahankäyttöaikeita kestotavaroihin oli mukavasti. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuluttajien talousluottamus on vahvinta yli kahteen vuoteen, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattori nousi tammikuussa pitkän ajan keskiarvonsa yli.

Kuluttajien luottamus talouteen on ollut vahvempaa viimeksi lokakuussa 2018. Luottamusindikaattori oli tammikuussa –0,9, kun se oli joulukuussa –4,6 ja marraskuussa –4,8.

Viime vuoden tammikuussa indikaattori sai arvon –4,6. Pitkän ajan keskiarvo on –1,8. Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää paranivat tammikuussa joulukuuhun verrattuna.

Eniten vahvistui odotus Suomen talouskehityksestä. Tammikuussa kuluttajien odotus omasta taloudestaan oli hyvin valoisa ja rahankäyttöaikeita kestotavaroihin oli mukavasti.

Sen sijaan kuluttajien odotukset Suomen yleisen työttömyystilanteen kehityksestä pysyi yhä pessimistisellä tasolla, joskin parani joulukuuhun verrattuna. Näkemykset omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhasta jatkuivat synkkänä palkansaajien ja yrittäjien keskuudessa. Luottamusindikaattori mittaa kuluttajien käsityksiä taloustilanteesta vuoden kuluttua.