1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Jyväskylässä ennätysmäärä koronatartuntoja, keskiviikkona ainakin 106 uutta tartuntaa – "Tilannekuva on huono", sanoo vastaava lääkäri

Karanteenissa on reilusti yli 1000 henkilöä.

koronavirus
Jyväskylän kaupungin tartuntaudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Petri Laaksonen ja Jyväskylän yliopiston koronaseurantaryhmän puheenjohtaja Jarkko Pirkkalainen
Jyväskylän yliopiston koronaseurantaryhmän puheenjohtaja Jarkko Pirkkalainen, tartuntaudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä ja Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Petri Laaksonen valottavat kaupungin koronatilannetta. Toimittaja: Arvo Vuorela, kuvaaja: Niko Mannonen.

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on kääntynyt rauhallisemman vaiheen jälkeen kasvuun. Uusia tartuntoja on todettu erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Viime viikolla Jyväskylässä oli vielä perättäisiä nollan tartunnan päiviä, mutta nyt perjantaista lukien uusien positiivisten koronanäytteiden määrä on kasvanut päivä päivältä. Jyväskylän kaupunki tiedotti illalla, että keskiviikkona uusia tartuntoja vahvistettiin 106. Luku saattaa vielä nousta, koska torstaiaamuna näytteiden analysointi oli kesken.

Tartuntojen myötä karanteenissa olevien määrä kasvaa reilusti yli 1000 henkilöön. Kaupunki on äärimmäisen huolissaan tilanteesta.

Edellinen ennätysviikko koronatartuntojen määrässä Jyväskylässä oli syyslomaviikko. Silloin uusia tartuntoja kirjattiin 108. Tuolloin iso määrä tartuntoja oli saanut alkunsa uskonnollisen yhteisön kokoontumisesta.

– Tilannekuva on nyt huono. Meillä on kaksi tartuntaketjua, toinen kuntosaleilta ja toinen yliopistolta. Lisäksi näyttää, että tauti tarttuu tällä hetkellä herkästi, sanoo Jyväskylän tartuntaudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Jyväskylän Kortepohjassa koronatestattiin maanantaina noin 150 henkilöä. Suurin osa heistä oli oireilevia opiskelijoita.

– Valtaosa näytteistä on vielä analyysissa, mutta jo nyt positiivisia tuloksia on toistakymmentä, Käsmä sanoo.

Opiskelijoita on altistunut koronalle ainakin viime viikolla Heidi's Bier Bar -ravintolassa, jossa oli tarkoitus järjestää tapahtuma kansainvälisille opiskelijoille. Tapahtuma peruttiin, mutta paikalle tuli silti kymmeniä opiskelijoita.

Ravintolassa oli henkilö, jonka koronatesti palautui positiivisena.

– Olimme tästä pettyneitä. Olemme tehneet paljon työtä sen eteen, että vaihto-opiskelijat pääsevät turvallisesti Jyväskylään, ja se vesittyy tällaiseen tapaukseen. Se harmittaa, sanoo Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Petri Laaksonen.

Kortepohja valikoitui massatestauksen paikaksi, koska Jyväskylän ylioppilaskylä sijaitsee siellä.

– Opiskelijat ovat hyvin huolissaan tästä tilanteesta. Lisäksi he odottavat kovasti sitä, että tilanne normalisoituisi ja päästäisiin taas harrastamaan ja muuhun toimintaan, sanoo Laaksonen.

Jyväskylän yliopisto on päättänyt keskeyttää lähiopetuksen Jyväskylän kampuksella ainakin täksi viikoksi.

– Se on iso päätös, mutta olemme olleet tässä tilanteessa myös viime vuonna. Tiettyjä kriittisiä toimintoja voidaan tehdä kampuksella, mutta muuten toimimme etänä, sanoo Jyväskylän yliopiston koronaseurantaryhmän puheenjohtaja Jarkko Pirkkalainen.

Opiskelijoiden joukossa on tällä tietoa useampia koronatartuntaketjuja, joiden selvittely on kesken. Lähiopetuksen keskeyttämisellä yliopisto pyrkii estämään ketjuihin liittyvät jatkotartunnat.

– Nyt on tulossa vahvasti viestintää sekä kotimaisille että vaihto-opiskelijoille. Teemme myös pikaisesti päätöksiä siitä, miten toimimme ensi viikolla, Pirkkalainen sanoo.

Lue myös:

Jyväskylän yliopiston opiskelijoihin kytkeytyy useita koronatartuntaketjuja – lähiopetus keskeytetään viikoksi

Jyväskylän ravintolassa tapahtunut korona-altistus johti joukkotestaukseen – Kortepohjassa otettu 150 koronavirusnäytettä lähinnä opiskelijoilta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi