1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

AstraZenecan toimitusjohtaja lehdille: Yhtiö ei sitoutunut toimittamaan EU:lle tiettyä määrää rokotteita tiettyyn aikaan, vaan tekemään parhaansa

Toimitusjohtaja Pascal Soriot selittää tilannetta sillä, että EU:n kanssa sopimus solmittiin kolme kuukautta myöhemmin kuin Britannian.

koronarokote
Pascal Soriot.
AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot vuonna 2014.Facundo Arrizabalaga / EPA

Lääkeyhtiö AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot sanoo eurooppalaislehtien yhteishaastattelussa, että yhtiö teki erilaiset sopimukset Britannian ja EU:n kanssa koronarokotteiden toimituksista.

Soriot'n mukaan EU:n kanssa tehdyssä sopimuksessa yhtiö ei sitoutunut siihen, että rokotetoimitukset onnistuvat tiettyyn aikaan, vaan ainoastaan tekemään parhaansa.

Soriot selittää tilannetta italialaisen La Repubblican mukaan (siirryt toiseen palveluun)sillä, että Britannian kanssa sopimus solmittiin aikaisemmin.

– Eurooppa halusi, että rokotetta toimitettaisiin suunnilleen samaan aikaan kuin Britannialle, vaikka sopimus allekirjoitettiin kolme kuukautta myöhemmin. Joten me sanoimme ”ok, teemme parhaamme, me yritämme, mutta emme voi sitoutua siihen sopimuksessa, koska olemme kolme kuukautta Britanniaa jäljessä”, Soriot kuvaa lehden mukaan.

– Sanoimme, että yritämme parhaamme, mutta emme voi taata, että onnistumme. Itse asiassa olemme vähän myöhässä.

Soriot: Rokotteita ei myydä Euroopasta muualle kalliimmalla

AstraZeneca ilmoitti viime viikolla, että se pystyy toimittamaan EU:lle alkuvuodesta aiottua huomattavasti pienempiä rokote-eriä. EU-komissio on syyttänyt lääkeyhtiötä sopimusrikkomuksesta ja uhannut asettaa vientirajoituksia EU-alueella tuotettaville koronarokotteille.

– Hallitukset ovat paineen alla. Kaikki tulevat näistä asioista vähän ärsyyntyneiksi tai tunteellisiksi, Soriot kommentoi La Repubblican mukaan.

Hän sanoo, että AstraZeneca ei vie rokotteita Euroopasta myydäkseen EU-maille tarkoitettuja annoksia jossain muualla kalliimmalla.

Soriot'n mukaan toimitusvaikeudet johtuvat rokoteaineen tuotannossa ilmenneistä ongelmista. Tehtaat, joissa rokote pakataan, toimivat hänen mukaansa hyvin.

Soriot kuvaa, että rokotetta tuotetaan soluviljelmissä, ja kaikkien tehtaiden soluviljelmät eivät ole alkuun toimineet yhtä tehokkaasti. Parhaassa tehtaassa yhdestä tuotantoerästä on saatu kolme kertaa enemmän rokotetta kuin heikoimmassa tehtaassa.

Britanniassa tuotanto saatiin toimimaan aiemmin

Toimitusjohtaja sanoo uskovansa, että tuotannon käynnistämiseen liittyvät ongelmat on nyt ratkaistu.

– Mutta olemme periaatteessa kaksi kuukautta myöhässä siitä, missä haluaisimme olla.

Britanniassa ongelmat on hänen mukaansa saatu ratkottua aiemmin, koska sopimus tehtiin aiemmin.

Soriot'n mukaan Britannia vaati AstraZenecan kanssa tehtyyn sopimukseen ehdon, että Britanniassa tuotettavat rokotteet käytetään ensisijaisesti siellä. Tästä syystä yhtiö ei voi tällä hetkellä tuoda rokotteita Britanniasta EU:hun.

Alkuviikosta saksalaismediassa levisi Saksan viranomaisten sittemmin kumoamia tietoja siitä, että AstraZenecan koronarokote ei olisi tehokas kuin pienellä osalla ikäihmisistä.

Soriot sanoo, että mediaväitteet ovat vääriä eikä hän tiedä, mistä ne ovat saaneet alkunsa. Hän ei kuitenkaan halua antaa prosenttilukuna arviota siitä, kuinka suurella osalla yli 65-vuotiaista rokote tehoaa.

Soriot'n haastattelu on julkaistu myös espanjalaisessa El Paísissa (siirryt toiseen palveluun) ja saksalaisessa Die Weltissä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi