1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. penkkarit

Lukiolaiset pettyivät penkkariajelujen kieltoon: "Meillä olisi ollut paljon ehdotuksia, miten penkkarit olisi voitu järjestää turvallisesti"

penkkarit
Penkkarit peruttu - mitä miettivät abit?
Penkkarit peruttu - mitä miettivät abit?

Pirkanmaan lukiolaiset eivät pääse juhlimaan penkkareita tänä vuonna perinteiseen tyyliin. Asiasta linjasi Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä, joka esitti pari viikkoa sitten penkkariajelujen perumista.

Lukiolaisille päätös tuli yllätyksenä. Suurin osa opiskelijoista oli ajatellut, että penkkareita päästään juhlimaan edes jollain tavalla, jos nyt ei perinteiseen tapaan.

– Toki osasimme odottaa muutoksia penkkariajeluihin, mutta tuntuu pahalta, että lukion loppuhuipennus peruttiin kokonaan, Lukiolaisten liiton Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Lilli Matveinen sanoo.

Lilli Matveinen, puheenjohtaja, Lukiolaisten liiton Pirkanmaan piiri.
Lilli Matveinen uskoo, että penkkariajelut oltaisiin voitu järjestää turvallisesti erityisjärjestelyin.Miikka Varila / Yle

Myös abitoimikunnan Daniel Marenk on pettynyt linjaukseen. Hänen mukaansa totaaliperuminen tuli suurimmalle osalle lukiolaisista "ihan puskista" .

– Ajattelin loppuun asti, että jollain konseptilla olisi voitu järjestää.

Sekä Marenk että Matveinen kritisoivat Pirkanmaan pandemiaohjausryhmää siitä, että lukiolaisia ei kuultu lainkaan päätöstä tehdessä. Lukiolaisia on tiedotettu asiasta Wilma-viesteillä.

– Olemme 18-20-vuotiaita aikuisia ihmisiä, joita pitäisi kuulla heitä koskevissa päätöksissä, Matveinen sanoo.

– Meillä olisi ollut paljon ehdotuksia, miten penkkarit olisi voitu järjestää turvallisesti. Tuntuu oudolta, että emme voisi olla rekan lavalla samojen ihmisten kanssa, joiden kanssa olemme joka päivä luokassa. Paljon ratkaisuja olisi ollut, hän harmittelee.

–Jonkinlainen keskusteluyhteys oltaisiin voitu avata, olemmehan lukiolaisten etujärjestö, Marenk sanoo.

Daniel Marenk muistuttaa, että opiskelijat ovat venyneet paljon korona-aikana muun muassa etäopetuksen kanssa.

– Outoa on se, että päättäjät eivät pystyneet lainkaan sumplimaan, että oltaisiin voitu järjestää ajelut.

Daniel Marenk, hallintovastaava, Lukiolaisten liiton Pirkanmaan piiri. Tampereen lyseon abitoimikunnan puheenjohtaja.
Daniel Marekin mukaan penkkaripäivään saadaan Pirkanmaalla pienimuotoista ohjelmaa, vaikka ajelut perutaan.Miikka Varila / Yle

Daniel Marenk ja Lilli Matveinen suhtautuvat mahdollisesti myöhemmin keväällä järjestettäviin juhliin positiivisesti, mutta silti varauksella. Molemmat uskovat, että kirjoitusten jälkeen opiskelijoiden ajatukset ovat jo muualla kuin lukiossa.

– En tiedä onko lopulta siirtäminen niin miellyttävä ratkaisu. Penkkarit ovat olleet kuitenkin lukuloman alkujuhla. Kirjoitusten jälkeen halutaan vain lakki päähän ja lähdetään maailmalle, Matveinen sanoo.

– Voi olla, että opiskelijoilta löytyy intoa, mutta kyllähän opiskelijoiden fokus on jo pääsykokeissa kirjoitusten jälkeen, Marenk arvelee.

Lue seuraavaksi