1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Lumenjättöpaikat täyttyvät Tampereella – kaupunki muistuttaa pihojen lumenluonnin säännöistä

Kaupungin lumenvastaanottopaikoilla on riittänyt töitä, mutta tilaa niissä riittää edelleen.

lumi
Pyöräkuormaaja tekee lumitöitä Aarikkalan lumenvastaanottopaikalla Tampereella.
Antti Eintola / Yle

Päivä kirkastui Pirkanmaalla valkein maisemin. Ilmatieteen laitoksen lumensyvyyttä tarkkailevan Härmälän havaintoaseman mukaan tiistain ja keskiviikon iltapäivien välisenä aikana lunta satoi Tampereella peräti 13 senttimetriä.

Juupajoen havaintoasemalla mitattiin sama luku.

Tampereen kaupungin hankeinsinööri Matti Pokkinen vakuuttaa kuitenkin, että tila ei ole loppumassa kaupungin lumenvastaanottopaikoista, jotka sijaitsevat Aarikkalassa, Ruskonperällä ja Myllypurossa.

– Tänne Aarikkalaan on tuotu noin tuhat kuorma-autollista lunta viimeisen muutaman viikon aikana. Määrä on suunnilleen sama muissakin paikoissa.

Hankeinsinööri Matti Pokkinen, Tampereen kaupunki.
Tampereen kaupungin hankeinsinööri Matti Pokkinen muistuttaa, että kodin tontilta kaupungin kadulle lumimassoja siirtävä syyllistyy luvattomaan lumen läjittämiseen.Antti Eintola / Yle

Vastaanottopaikoille tuodaan lunta katualueilta, taloyhtiöiden pihoilta, sekä teollisuus- ja varastoalueilta. Pokkinen muistuttaa, että omakoti- ja rivitalojen lumet pitää sääntöjen mukaisesti sijoittaa oman tontin alueelle.

– Ihmisillä tuntuu olevan siinä tulkinnan varaa ja usein näkee, että lunta tuodaan katujen varrelle. Se aiheuttaa ongelmia katujen kunnossapitoon ja niiltä aurattavan lumen sijoitteluun.

Yle tavoitti Kalkussa omakotitalossaan asuvan Pentti Nikulan lumitöiden parista.

– Täällä teiden auraus on toiminut kiitettävästi muutaman vuoden ajan. Vuosia siitä saatiin taistella. Toissailtana aura kävi vielä kymmenen aikaan.

Pentti Nikula lumitöissä omakotitalollansa Tampereen Kalkussa.
Pentti Nikula saa pidettyä lumensa vaivatta oman pihan puolella. – Olen pärjännyt niin ennenkin ja todennäköisesti nytkin.Antti Eintola / Yle

Nikula hoitaa lumitöitä pihallaan mielellään. Viime talvena lumenluonti ei ollut välttämätöntä, koska vähäiset lumet sulivat nopeasti pois.

– Kunto riittää vielä lumihommiin. Tammikuu on ollut nyt sellainen, että paremmat talvet ovat muistuneet mieleen.

Ilmatieteenlaitos ennustaa lumisateen ehtyvän torstaina Tampereella. Sitä seuraavien päivien osalta vain lauantaille ja tiistaille ennustetaan lumisadetta, joka sekin on heikkoa.

Pystytkö pitämään kaiken auraamasi lumen rivi- tai omakotitalosi piharajojen sisällä? Keskustelu on auki 28.1. kello 23 saakka.

Miten auraus ja kunnossapito pysyvät lumisateen perässä kaupungissa?

Lisätty keskustelun saateteksti 27.1. kello 20.07.

Lue seuraavaksi