Hyppää sisältöön

Tamperelainen panimo laajenee Viroon ja ostaa maan kolmanneksi suurimman panimon

Pyynikin Brewing Company ei pystynyt täyttämään kaikkia tilauksia, mikä hidasti kasvua.

Pyynikin Brewing Companyn perustaja Tuomas Pere sanoo, että kaupalla haetaan kasvua viennistä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereella toimiva panimo Pyynikin Brewing Company ostaa virolaisen oluttehtaan tanskalaiselta pörssiyhtiöltä.

Viron Haljalassa toimiva oluttehdas on tuotantomäärältään ja kapasiteetiltaan Viron kolmanneksi suurin. Se on valmistanut enimmillään vajaat 20 miljoonaa litraa olutta vuodessa.

Kauppaan sisältyvät oluttehtaan kiinteistöjen ja laitteiden lisäksi neljän hehtaarin maa-alue, laboratorio sekä kuljetuskalustoa. Harboen virolaiset tuotemerkit ja panimoyhtiö AS Viru Õlu eivät kuulu kauppaan.

Pyynikin Brewing Company yritti ensin etsiä kumppania Suomesta, mutta sitä ei löytynyt. Tamperelaisella panimolla on ollut positiivinen ongelma: kysyntää oli enemmän kuin pystyttiin tarjoamaan.

– Olemme etsiskelleet kuumeisesti lisää kapasiteettia, koska emme ole pystyneet täyttämään kaikkia tilauksiamme. Toimitusongelmat ovat hankaloittaneet liiketoimintaamme ja hidastaneet kasvua, Pyynikin Brewing Companyn perustaja Tuomas Pere kertoo tiedotteessa.

Haljalassa on suunnitelmissa tehdä esimerkiksi virvoitusjuomia ja juomasekoitteita. Yrityksen tuotekehitys, markkinointi, myynti ja hallinto säilyvät Tampereella. Samoin oluttuotanto pysyy Tampereella entisellä tasolla.

Myöhemmin ehkä myös marjamehuja

Virolaispanimo auttaa tamperelaista yritystä viennissä. Tampereelta on oluita viety viime vuosina eri puolille Eurooppaa yli 20 maahan sekä aina Kiinaan ja Yhdysvaltoihin saakka.

Brittiläinen talouslehti_Financial Times_ noteerasi viime keväänä tamperelaisyhtiön Euroopan nopeimmin kasvavaksi panimoalan yritykseksi. Panimo työllistää tällä hetkellä Tampereella runsaat 30 henkilöä. Aluksi Haljalaan palkataan noin 20 ihmistä.

Virossa valmistetuissa ja pakatuissa tuotteissa on erikseen merkintä, että ne on tehty Haljalassa. Aluksi yritys valmistaa Virossa omia tuotemerkkejään. Myöhemmin se saattaa valmistaa esimerkiksi marjamehutiivisteitä, joita Virossa tehtiin aiemmin.

– Varsinkin veden laadun eteen Haljalassa on tehty runsaasti töitä. Panimon käyttämä vesi tulee jopa 180 metrin syvyydestä, Pere kertoo.

Pyrkii matkailukohteeksi

Haljalan kunta ja oluttehdas sijaitsevat Narvaan johtavan valtatien varressa. Rakveren kaupunkiin on matkaa 10 kilometriä ja Tallinnaan noin 90 kilometriä.

Panimo aikoo tehtä yhteistyötä Viron matkailun kanssa. Heti kun Viron koronarajoitukset sallivat, panimon yhteyteen Haljalaan avautuu baari ja olutkauppa.

Oluttehtaan juuret juontavat Haljalassa toimineeseen Viru-kolhoosiin, joka perusti Rakveren lähelle panimon vuonna 1975. Oluenvalmistuksen yhtenä tavoitteena oli kerätä rahaa esimerkiksi kouluille.

Lue lisää:

.
.