Hyppää sisältöön

Sitran selvitys: Kansanedustajat nokittelevat Suomi-Twitterissä – "Syntyy vaikutelma, että tärkeintä ei ole voitto vaan vastapuolen häviö"

Kansanedustajien tviittien perusteella esimerkiksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja Liike Nytin viestintä on erityisen usein nokittelevaa.

Hallitus-oppositio-asetelma näkyy Twitter-viestinnässä Sitran selvityksessä julkaistun analyysin perusteella. Hallituspuolueiden edustajien viestintä on merkittävästi enemmän kampanjoivaa kuin opposition. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Mediaympäristön nopea muutos ja nykymuotoisen sosiaalisen median alustat uhkaavat demokratiaa niin Suomessa kuin maailmalla, arvioidaan Sitran tuoreessa selvityksessä (siirryt toiseen palveluun).

Kehitykseen voidaan vaikuttaa, mutta toimilla on kiire. Selvityksen mukaan tarvitaan paitsi uutta sääntelyä, myös uudenlaisia osallisuuden ja osallistumisen tapoja.

Selvityksessä huomautetaan, että sosiaalisen median vaikutuksista demokratiaan, keskusteluilmapiirin kärjistymiseen ja kansalaisten luottamukseen on käyty keskustelua aivan viime viikkoinakin.

Entisen presidentin Donald Trumpin Twitter-tili suljettiin tammikuussa.

Sitran mukaan sosiaalisessa mediassa on yhä paljon demokraattisia mahdollisuuksia, mutta trendit vievät kehitystä väärään suuntaan.

– Valta keskittyy suurille teknologiayhtiöille, jotka eivät ole lupauksistaan huolimatta saaneet väärien tietojen leviämistä kuriin. Somealustojen huomion kalasteluun ohjaavat kannusteet ovat ruokkineet vihaa ja ärtymystä siinä määrin, että halukkuus osallistua julkisiin keskusteluihin laskee, asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo Sitrasta sanoo tiedotteessa.

Hallituksen ja opposition välinen asetelma näkyy suomalaispoliitikkojen tviittailussa

Selvityksessä esitellään myös analyysi suomalaisten kansanedustajien Twitter-viestinnästä. Siinä analysoitavana ovat viestit maaliskuusta 2019 maaliskuuhun 2020.

Jakso kattaa esimerkiksi eduskuntavaalit 2019 ja hallituskriisin, joka johti lopulta silloisen pääministerin Antti Rinteen (sd.) eroon joulukuussa 2019.

Arvioitava oli yli 100 000 Twitter-viestiä. Tarkempaan analyysiin otettiin mukaan vaikuttavimmat viestit kansanedustajittain ja kuukausittain.

Hallitus-oppositio-asetelma näkyy Twitter-viestinnässä. Hallituspuolueiden edustajien viestintä on merkittävästi enemmän kampanjoivaa kuin opposition. Opposition viestintä taas on huomattavasti nokittelevampaa kuin hallituksen.

Lisäksi hallitus viestii laajemmasta aihekirjosta kuin oppositio.

Aineiston perusteella esimerkiksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja Liike Nytin viestintä on erityisen usein nokittelevaa, kun taas SDP:n, vihreiden, keskustan ja RKP:n viestintä on erityisen harvoin nokittelevaa.

Alla perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tuorein tviitti.

Suurin osa analysoiduista viesteistä on tyyliltään neutraali. Kansanedustaja kertoo päivittäisistä tekemisistään tai kampanjoi itselleen tärkeiden aiheiden puolesta.

Toinen suuri ryhmä ovat juuri nokittelevat viestit, joissa suhtaudutaan kriittisesti toisten poliittisia ulostuloja tai linjoja kohtaan.

Yksikään kansanedustaja ei viesti ainoastaan jommallakummalla tyylillä, mutta eroja on havaittavissa puolueiden ja kansanedustajien välillä.

Kokoomus aktiivisin viestijä, perussuomalaiset aiheuttaa eniten reaktioita

Tarkastelujaksolla kokoomus on aktiivisimpia viestijöitä.

Perussuomalaisten viestintä aiheuttaa eniten reaktioita yleisössä. Perussuomalaisten kuulijakunta, siis heidän tavoittamansa yleisömäärä, on kuitenkin analyysin mukaan Twitterissä pieni.

Perussuomalaisten, vasemmistoliiton, vihreiden ja Liike Nytin viestit ovat vaikuttavimpia reaktioiden määrällä mitattuna.

Eniten viestejä tarkastelujaksolla lähettivät kokoomuksen Timo Heinonen, kokoomuksen Juhana Vartiainen ja perussuomalaisten Jani Mäkelä, tässä järjestyksessä.

Heinonen on ollut aktiivinen Twitterissä keskiviikkonakin.

Eniten reaktioita tarkastelujaksolla saivat vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja perussuomalaisten Riikka Purra.

Kansanedustajien sosiaalisessa mediassa esillä pitämät aiheet ovat samankaltaisia kuin joista kyseinen puolue on usein esillä muutenkin.

Tarkastelujaksolla kansanedustajat keskustelivat Twitterissä eniten ympäristöstä, tasa-arvosta, taloudesta, työllisyydestä, sotesta, turvallisuudesta, maahanmuutosta, Al-Holista, demokratian tilasta ja ulkopolitiikasta.

Tärkeintä ei ole oma voitto vaan toisen häviö

Analyysin päätelmänä on, että esimerkiksi maailmanlaajuiset lainalaisuudet näkyvät myös suomalaispoliitikkojen Twitter-viestinnässä. Reaktioita herätetään nokittelemalla, ei arkisella politiikkapuheella.

– Nokittelulla ja kampanjoinnilla on huomattavasti helpompi herättää reaktioita kuin politiikan ja päätöksenteon tärkeillä mutta arkisilla aihepiireillä, Sitran tiedotteessa todetaan.

Analyysin mukaan nokitteleva, toisia haastava viestintä on vaikuttavinta sosiaalisessa mediassa, jos mittarina käytetään reaktioiden määrää.

– Kilpailuasetelman sävyttämä ajattelu näkyy kansanedustajien twiittailussa. Syntyy vaikutelma, että tärkeintä ei ole oma ”voitto” vaan se, että vastapuoli ”häviää”, selvityksessä todetaan.

Analyysissä huomautetaan myös, että Twitter-viestien perusteella kunnon arvokeskustelu puuttuu ja erilaiset arvomaailmoihin liittyvät ristiriidat aiheuttavat ihmettelyä ja väärinymmärryksiä.

Algoritmit palkitsevat kärjistämisen ja kohauttamisen näkyvyydellä

Johtava asiantuntija Jukka Vahti Sitrasta sanoo tiedotteessa, että nykyisessä mediaympäristössä kohauttaminen, kärjistäminen ja vastakkainasettelut toimivat, sillä algoritmit on suunniteltu palkitsemaan niistä näkyvyydellä.

Vahti näkee, että digitaalinen murros on vasta alussa ja tulevaisuuteen on mahdollista vaikuttaa.

– Siksi juuri nyt on tärkeää yhteistuumin kuvitella ja kehittää vaikka kokeilujen kautta vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, mediaympäristöjä ja osallisuuden muotoja, jotta emme jää juuri nyt näkymää hallitsevien, melko dystooppistenkin, tulevaisuudennäkymiemme vangeiksi.

* Voit keskustella aiheesta torstaihin 28.1. kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

.
.