1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Florida

Floridassa tilastotieteilijä kiistää osavaltion viralliset koronaluvut – nyt osavaltio syyttää häntä potilaiden tietoturvan loukkauksesta

Osavaltion terveysviraston asiantuntija sai potkut työstään. Hän syyttää Floridan kuvernööriä halusta helpottaa koronarajoituksia.

Florida
Terveydenhoitohenkilökunta mittaa vanhemman henkilön lämpötilaa.
Hoitaja mittasi lämpöä koronavirusrokotetta odottaneelta asukkaalta Miamissa tammikuussa.Eva Marie Uzcategui Trinkl / AOP

Onko Floridassa yritetty peittää tietoja koronatautiin sairastuneiden ja kuolleiden todellisesta määrästä, jotta republikaanikuvernööri Ron DeSantis on voinut helpottaa liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia?

Osavaltion terveysvirastossa työskennellyt tilastotieteilijä Rebekah Jones on tätä mieltä. Jones sanoo työnantajansa antaneen määräyksen muutella todellisia tartunta- ja uhrilukuja jo viime keväänä.

Jones ei väittämäänsä määräykseen suostunut, ja hänet erotettiin virastaan.

Tämän jälkeen hän perusti omat verkkosivut (siirryt toiseen palveluun), joilla hän on jakanut tietoa virustartunnan saaneille ja tilastoinut myös osavaltion tautitapauksia.

Jonesin mukaan tartuntamäärät oli keväällä merkattu (siirryt toiseen palveluun) virallisiin tilastoihin todellisuutta alemmiksi ja testausmäärät todellisuutta suuremmiksi.

Ron DeSantis
Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis kiistää Rebekah Jonesin väitteet tilastojen manipuloinnista. AOP

Pidätysmääräys tietojen varastamisesta

Floridan osavaltio antoi tammikuussa 2021 Jonesista pidätysmääräyksen ja syytti häntä törkeästä rikoksesta, joka on kohdistunut potilastietojen tietoturvaan.

Jones oli tässä vaiheessa poistunut Floridasta pääkaupunki Washingtoniin. Tammikuun puolivälissä hän päätti kuitenkin ilmoittautua osavaltion viranomaisille.

– Suojellakseni perhettäni poliisin väkivallalta olen päättänyt antautua, hän ilmoitti Twitterissä.

Poliisin väkivallalla Jones viittasi tapahtumiin kotonaan Tallahasseessa joulukuussa.

Poliisit tulivat tuolloin hänen ulko-ovelleen ja vaativat tietokonetta, puhelinta ja muita laitteita haltuunsa.

Jonesin väitteiden mukaan poliisi osoitti häntä sisätiloissa aseella. Ulkoa kuvattuna poliisin toiminta oli rauhallista. Video on nähtävissä tv-kanava CNN:n materiaalissa. (siirryt toiseen palveluun)

Kuvernööri on purkanut Floridan koronarajoituksia

Floridan kuvernööri Ron DeSantis purki viime syyskuussa kaikki liike-elämälle koronan takia määrätyt rajoitukset (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi ravintolat saivat luvan toimia täydellä teholla.

Monissa piirikunnissa etenkin Floridan eteläosassa on kuitenkin voimassa omia paikallisia ohjeita, sillä yrittäjät eivät ole olleet halukkaita riskeeraamaan omaa ja asiakkaiden terveyttä.

Ihmisiä ravintolassa Miamissa.
Esimerkiksi ravintolat saavat Floridassa jo toimia täydellä teholla. Osa yrittäjistä noudattaa kuitenkin paikallisia tiukempia ohjeita. Cristobal Herrera-Ulashkevich / EPA

Koronatartuntatilastoissa Florida on Yhdysvaltain kärkipäässä. Joulukuun alussa osavaltio ylsi yli miljoonaan tartuntaan heti Kalifornian ja Texasin jälkeen.

Nyt Floridassa tartunnan on saanut jo 1,6 miljoonaa ihmistä. Parin viikon ajan tartunnat ovat tasaantuneet sekä osavaltiossa että koko maassa.

Myös tilastotieteilijä Rebekah Jones on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Sairastumisen takia hän pääsi vapaaksi pientä takuusummaa vastaan ilmoittauduttuaan poliisille tammikuun puolivälissä.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Presidentti vahvisti ravintolasulkulain ja osoittaa ymmärrystä vaalien siirrolle, Viro aikoo ottaa käyttöön tiukat rajoitukset

"Olemme nähneet vasta jäävuoren huipun" – Yhdysvalloissa koronaepidemia vain kiihtyy, ja iso osa tartunnoista on uusissa osavaltioissa

Yhdysvaltojen osavaltiot joutuvat nyt päättämään, purkavatko ne koronarajoitukset – presidentti Trump toppuuttelee innokkaimpia

Viisi syytä miksi koronataisto takkuaa Yhdysvalloissa: Osavaltiot kilpailevat suojavarusteista, testipulan takia viranomaiset toimivat osin sokkona, osa sairastuneista menee töihin

Lue seuraavaksi