Hyppää sisältöön

Katso laskelmat: Sähkön siirtohinnat voivat laskea jopa satoja euroja riippuen asumismuodosta – elinkeinoministeri Lintilä kertoi miten hallitus suitsii hintoja

Sähkömarkkinalain muutosten luvataan vähentävän painetta maksujen korotuksiin ja kiristävän siirtomaksujen nostovaraa.

Hallituksen esitys sähkömarkkinalain muutoksista esillä
Hallituksen esitys sähkömarkkinalain muutoksista esillä

Valtioneuvosto antoi torstaina eduskunnalle esityksen, jolla hillitään sähkönjakelun hintojen nousua ja leikataan jakeluyhtiöiden tuottoja muuttamalla sähkömarkkinalakia ja sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnasta annettua lakia.

– Lakiesityksellä pyrimme hillitsemään hintoja ja kääntäämään ne laskuun. Vaikutukset eivät ole välittömiä. Ne eivät näy jo seuraavassa sähkölaskussa. Aikaväli lähtee tästä vuodesta ja jatkuu sinne 20-luvun loppupuoliskon puolelle, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.)

Keinoja hintojen nousun hillitsemiseen ja jakeluyhtiöiden tuottojen leikkaamiseen on haettu syksyllä kerrottujen ennakkotietojen mukaan useasta kohdasta.

Esimerkiksi investointitahti eli ilmajohtojen maakaapelointi tulee hidastumaan ja investointien kustannustehokkuus paranemaan. Lisäksi sähköyhtiöiden siirtohintojen vuosittaista korotuskattoa aiotaan laskea. Nyt korotuskatto on 15 prosenttia.

Hallituksen esityksessä korotuskatto on 8 prosenttia.

Muutosten myötä jakeluyhtiöiden sallittu tuotto laskee 40 prosenttia eli viime vuoden 5,7 prosenttia on vuonna 2022 enää 4 prosenttia. Yhtiöille tämä tarkoittaa sitä, että voivat kerätä vuonna 2022 asiakkailtaan 350 miljoonaa euroa vähemmän maksuja kuin vielä viime vuonna.

Maksut voivat kääntyä laskuun

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lakimuutokset voivat pienentää tulevina vuosina siirtomaksuja asiakkaasta riippuen kymppejä, satasia tai jopa tuhansia euroja vuodessa.

Maksukorotuksia tulee silti vielä

Laskelmissa on oletettu, että Energiaviraston lakimuutosten perusteella uusittu valvontamalli on käytössä vuoden 2022 alusta. Vaikutukset eivät myöskään toteudu heti vaan muutaman vuoden kuluessa.

Lisäksi päätökset maksujen laskusta tai nostosta riippuvat sähköyhtiöistä ja niiden pääasiassa kuntaomistajista. Sähkön jakeluyhtiöitä on Suomessa 77.

Lähes kaikille jakeluyhtiöille on myös kertynyt siirtomaksujen korotuksista huolimatta alijäämiä, joita ne voivat kerätä edelleen pois asiakkailtaan maksujen korotuksina.

Korotuksia siis tulee vielä jatkossakin monilla yhtiöillä. Lakimuutosten pitäisi kuitenkin esityksen mukaan helpottaa pahimpia korotuspaineita ja leikata jyrkimpiä korotuksia. Osalla yhtiöistä tilanne on ollut jo nyt sellainen että hintoja on laskettu.

– Energiavirasto on itsenäinen toimija ja miten nämä muutokset vaikuttavat hintoihin riippuvat siitä minkä yhtiön asiakas olet ja mitä tahtia ne näitä alijäämiä poistavat, Lintilä sanoo

Energiaviraston mukaan verkkoyhtiöistä runsas viidesosa, 17 yhtiötä, nosti siirtohintoja vuoden 2020 aikana. Korotusten suuruus oli 2-10 prosenttia. Kaikkiaan kolme verkkoyhtiötä laski siirtohintojaan.

Parikkalan Valo hoitaa sähkösiirron noin kymmeneen tuhanteen käyttöpaikkaan. Mukana on paljon kesämökkejä ja maatiloja. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Sähkömarkkinalain uudistamisen vauhdittajana on siirtohintojen raju nousu viime vuosina niin julkisessa kuin yksityisessäkin omistuksessa olevissa siirtoverkkoyhtiöissä.

Taustalla on myös Ylen uutinen siitä, että Energiaviraston valvontamalliin tekemät muutosten seurauksena verkkoyhtiöt ovat voineet nostaa verkkomaksuja paljon ennakoitua enemmän.

Lakiuudistuksen avulla hallitus toteuttaa nyt lupaustaan suitsia siirtohintojen korotuksia ja antaa Energiavirastolle avaimia maksukorotuksia vauhdittaneen valvontamallinsa muuttamiseen.

– Lähtökohtana ollut kohtuullisuus kaikille osapuolille ja aivan aiheellisesti asiakkaat ovat peränneet oikeuksiaan hintojen noustessa. Ehkä silloin aikoinaan lainsäädäntö antoi mahdollisuuksia ylilyönteihin, Lintilä muotoilee.

Omakotiliitto pitää esitystä oikeansuuntaisena

– Kyllähän se, että yhtiöiltä vähennetään 350 miljoonaa ylisuuria voittoja on ihan oikansuuntainen muutos. Olemme tyytyväisiä, että hallitus on kunnellut kansalaisten ääntä. Ei vielä ihan maaliin asti, mutta vähintääkin oikeaan suuntaan iso askel, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Janne Tähtikunnas.

Sen sijaan jakeluyhtiöitä edustavassa Energiateollisuudessa parahdetaan.

– On yllättävää että hallituksen esityksessä otetaan kantaa tuottopohjaan ja tuottotasoon, joka perinteisesti on kuulunut itsenäiselle viranomaiselle (Energiavirasto) ja lisäksi tämä 350 miljoonan sallitun liikevaihdon lasku on todella iso. Nyt verkkoyhtiöt joutuvat tekemään investointisuunnitelmat uudestaan ja toimitusvarmuustavoitteet siirtyvät 15 vuoden päähän vuoteen 2036. Aamulla Energiaviraston tilaisuudessa kuulin että meillä on vielä 700 000 asiakasta, joilla nämä toimitusvarmuustavoitteet eivät vielä täyty, sanoo johtaja Kenneth Hänninen Energiateollisuudesta.

Hännisen mukaan toimitusvarmuus, eli pääosin ilmajohtojen maakaapelointi myrskyturvallisiksi, koskettaa tällä hetkellä 80 prosenttia asiakkaista. Tavoitteen ulkopuolelle jäävät 700 000 asuvat lähinnä maaseudulla.

Lisätty 13.56 Lintilän kommentit

Lisätty 15.06 Omakotiliiton ja Energiateollisuuden kommentit

Lue lisää:

.
.