1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärihelikopterit

Ilmajoella vankka usko: Lääkärihelikopterin tulo Rengonharjulle lisää alueen elinvoimaa

Lääkärihelikopterin tukiaseman varmistuminen Rengonharjulle tuo paikkakunnalle jopa parisenkymmentä uutta työpaikkaa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ilmajoella uskotaan, että Rengonharjulle rakentuva lääkärihelikopterin tukikohta lisää seudun vetovoimaa. Ilmajoen kunnalla ja yksityisillä maanomistajilla on Rengonharjulla reilut 20 hehtaaria valmiiksi kaavoitettua tonttimaata, jonka kysynnän arvellaan kasvavan.

Kunnanjohtaja Seppo Pirttikosken mukaan lääkärihelikopterin tulo auttaa myös ylläpitämään Rengonharjun kenttää lentokuntoisena. Lentoasemaa pyörittää tällä hetkellä Seinäjoen lentoasema Oy. Kenttää käytetään etupäässä yksityislentoihin.

– Näen hyvinkin potentiaalisena, että koronan jälkeen Rengonharjulta saadaan jälleen ilmaan lomalentoja.

Sedu ja raskaskonemyynti toivat elämää

Kunnanjohtaja on tyytyväinen siihen vauhtiin, jolla Rengonharjun alue on viime vuosina lähtenyt kehittymään vuosien hiljaiselon jälkeen.

Rengonharjulla toimii tällä hetkellä Sedun maanrakennus- ja logistiikka-alan koulutus. Lisäksi Rinta-Joupilla on alueella raskaskonemyyntiä, etupäässä kaivinkoneita.

– Sedun koulutus on tuonut alueelle satoja ihmisiä. Kaikki opiskelijat eivät edes mahdu sinne, vaan osa toimii Ilmajoella maatalousoppilaitoksen tiloissa.

Kunnanjohtajan toivelistalla on, että myös vuosia tyhjillään seissyt Rengonhovin huoltoasemakiinteistö ravintola- ja kauppatiloineen saisi uuden elämän. Rakennus on kiinteistösijoitusyhtiön omistuksessa.

Finnhemsin lääkärihelikopteri. Arkistokuva. Kuva: Kuva: Finnhems

Lisää työpaikkoja

Lääkärihelikopterin tukikohta tuo Ilmajoelle jopa parikymmentä uutta ensihoidon ja huollon työpaikkaa, lentäjät mukaan lukien.

– Se on Ilmajoen kokoiselle kunnalle todella suuri määrä.

Työntekijöiden rekrytointi ja kouluttaminen alkaa myöhemmin. Toiminnan on määrä käynnistyä loppuvuodesta 2022.

Hulppeat tilat

Lääkärihelikopteritoiminnasta vastaava Finnhems on siis hankkinut Rengonharjulta tontin. Kevään aikana kilpailutetaan tukikohdan rakennuttajat, jotta rakentamaan päästään vielä tänä vuonna.

– Rengonharjulle nousee noin tuhannen neliön uudisrakennus tukikohdalle. Sinne tehdään viihtyisät toiminta- ja asuinpuitteet, sillä päivystysvuorot kestävät kerrallaan useita päiviä, Seppo Pirttikoski tietää.

Miehistötilassa on päivystys- ja lepotilojen lisäksi myös koulutus- ja toimistotiloja sekä varastoja.

Pirttikoski muistuttaa, että tukikohdan toiminnalle on myös tärkeää, että alueelle on hyvät maantieyhteydet.

Peten tarina loppui jo 10 vuotta sitten

Lääkärihelikopterin toiminta kattaa pohjalaismaakunnat, mutta myös esimerkiksi Pirkanmaan ja Satakunnan pohjoisosia.

Pohjalaismaakuntien alue on ollut ilman lääkärihelikopteria kymmenisen vuotta. Vaasasta operoinut pelastushelikopteri Pete kaatui rahoitusvaikeuksiin.

Lue lisää: Reittiliikenteen loppu ei ollutkaan kuolinisku – hiljentynyt Seinäjoen lentoasema muuntui 350 opiskelijan kampukseksi

Rengonharjun lentotoiminnan jatkajaksi Seinäjoen lentoasema Oy – "Tähän on lähdetty mukaan alueen elinvoimaisuuden takia"

Rengonharju jatkoajalla: "Viiden vuoden päästä ihmetellään, miten helkutti nuo pohjalaiset nousi taas"