Hyppää sisältöön

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kokeilee osallistuvaa budjetointia kuntien esimerkin innoittamana

Kaksi äänestäjien valitsemaa hanketta toteutetaan vielä tämän vuoden aikana.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta haluaa antaa ihmisille mahdollisuuden päättää mihin seurakunta käyttää rahaa. Kuva: Anna-Kaisa Brenner / Yle

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta kokeilee osallistuvaa budjetointia. Tiistaina netissä avatussa äänestyksessä (siirryt toiseen palveluun) voi antaa äänensä hankkeelle, jonka haluaisi seurakunnan toteuttavan.

Vaihtoehtoja on kaikkiaan seitsemän – yhtenä vaihtoehtona on esimerkiksi perheneuvonnan jalkauttaminen kauppakeskukseen. Kaksi äänestäjien valitsemaa hanketta on tarkoitus toteuttaa tänä vuonna.

– Seurakunta etsii nyt uusia tapoja olla läsnä ihmisten arjessa ja tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Kaikki äänestettävät hankkeet ovat ihmisläheisiä, kuvaillee Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Reinikainen.

Äänestys on tarkoitettu ensisijaisesti hämeenlinnalaisille, kirkkoon kuuluville ja kuulumattomille ihmisille.

– Me emme ole halunneet rajata sitä sen kummemmin. Olemme tässä yhteisössä yksi toimija muiden joukossa ja varsinkaan tällaisessa tilanteessa, jossa kysymme, miten meidän pitäisi toimia, emme halua rajata vastaajia mitenkään, sanoo Kimmo Reinikainen.

Äänestettävien hankkeiden budjetit vaihtelevat 10 000–30 000 euron välillä. Taustalla on koko vuoden jatkunut tulevaisuuden pohdinta, jota on tehty yhdessä seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden kanssa.

– Kohteet ovat arjessa kiinni olevia kohteita ja ne ovat nousseet meidän tulevaisuusprosessista, kertoo Reinikainen.

Osallistuva budjetointi vetää ihmisen takaisin päätöksentekoon

Äänestysaikaa on ensi viikon loppuun saakka. Kirkkoherra Kimmo Reinikainen arvioi, että Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on Suomen mittakaavassa ensimmäisten joukossa järjestämässä osallistuvaa budjetointia. Mallia on otettu kuntien kokeiluista:

– Kun me ollaan ihan ensimmäisiä, niin sitten voi olla, että me jossain kohdassa huomataan, että tästähän tuli aika mielenkiintoinen juttu. Nyt olemme avanneet äänestyksen ja mielenkiinnolla odotamme mitä tuleman pitää.

Osallistuvaa budjetointia on toteutettu jo muutaman vuoden ajan myös kuntatasolla. Esimerkiksi Riihimäellä sen avulla hankittiin viime vuonna eläinlääkärille uudet röntgenlaitteet. Reinikaisen mukaan osallistuvalla budjetoinnilla haetaan osittain vastausta siihen, että politiikan koetaan lipuneen kauas arjesta.

– Tämä on yksi keino tuoda päätäntävaltaa takaisin lähemmäs ihmisiä ja arkea.

.
.