1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vanhan Vaasan sairaala

Esitutkinta valmistui: Vanhan Vaasan sairaalan johtavan lääkärin epäillään laskuttaneen perusteettomasti yli 280 000 euron edestä

Epäselvyydet liittyvät sekä matkalaskuihin että mielentilatutkimusten tekemiseen liittyviin laskuihin vuosilta 2009-2019.

Vanhan Vaasan sairaala
Rikosepäilyä on tutkittu Pohjanmaan poliisilaitoksella kahtena eri tekokokonaisuutena. Kummankin jutun esitutkinta on saatu valmiiksi.YLE

Vanhan Vaasan sairaalan johtavana lääkärinä työskennellyttä miestä epäillään yli 280 000 euron perusteettomasta työhön liittyvästä laskutuksesta.

Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Epäselvyydet liittyvät sekä matkalaskuihin että mielentilatutkimusten tekemiseen liittyviin laskuihin. Epäilty tekoaika on kymmenen vuotta, teot ajoittuvat vuosille 2009 - 2019.

Rikosepäilyä on tutkittu Pohjanmaan poliisilaitoksella kahtena eri tekokokonaisuutena. Kummankin jutun esitutkinta on saatu valmiiksi.

Neljä muutakin epäiltyä

Kahdessa jutussa on epäiltynä yhteensä viisi Vanhan Vaasan sairaalan organisaatioon liittyvää henkilöä, heistä yksi on epäiltynä molemmissa jutuissa.

Rikosonimikkeinä ovat matkalaskuja koskevassa jutussa törkeä petos, virkavelvollisuuden rikkominen ja luottamusaseman väärinkäyttö. Mielentilatutkimusten laskutuksia koskevassa jutussa nimikkeenä on törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen ja avunanto sellaiseen rikokseen.

Rikosokomisario Teuvo Nissilä kertoo, että matkalaskuja koskeva tutkinta valmistui jo viime vuoden puolella ja lähti syyttäjälle syyteharkintaan ennen joulua. Mielentilatutkimusten laskutusta koskevan jutun esitutkinta on nyt myös valmistunut.

– Se on käytännössä valmis ja lähtee syyttäjälle vielä tällä viikolla, kertoo rikoskomisario Nissilä.

Poliisi käynnisti matkalaskujen osalta tutkinnan toissa vuonna ja mielentilalausuntojen laskutuksia koskevan tutkinnan syksyllä 2020. Tutkintapynnöt poliisille teki THL.

Lue myös: Oikeuspsykiatrisen sairaalan ylilääkäriä epäillään 212 000 euron perusteettomista mielentilalaskuista – poliisille tehty tutkintapyyntö

Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäilty hyöty perusteettomista matkalaskuista on ollut yhteensä noin 101 000 euroa. Mielentilatutkimuksia lääkärin epäillään laskuttaneen perusteettomasti noin 182 000 euron edestä.

Epäillyltä on haettu vakuustakavarikkoonkkoon vastaava summa.

Vanhan Vaasan sairaalan johtavana lääkärinä pitkään toiminut Markku Eronen on ollut pidätettynä virastaan rikosepäilyjen takia.

Eronen on julkisuudessa kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin tekoihin. Mielentilatutkimuksia koskevissa laskutusepäselvyyksissä on hänen mukaansa kysymys siitä, että hän ja työnanataja tulkitsevat työsopimusta eri tavalla.

Vanhan Vaasan sairaalassa tehdään mielentilatutkimuksia rikoksista syytetyille, jotka tuomioistuin on lähettänyt mielentilatutkimukseen. Sairaalassa myös hoidetaan syyntakeettomaksi katsottuja rikollisia eli niin sanottuja kriminaalipotilaita.

Lue seuraavaksi