1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. harrastukset

Koululaiset saivat maksuttomat harrastukset koulupäivän päätteeksi: "On tämä kivaa. Kun ensin on opiskellut, niin sitten saa heti liikuntaa"

Suomesssa 112 kuntaa pääsi mukaan kokeiluun, jonka tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän päätteeksi.

harrastukset
Lapset pelasivat innolla palloa koulupäivän päätteeksi Lappeenrannassa
Lapset pelasivat innolla palloa koulupäivän päätteeksi Lappeenrannassa

Kello on 13.30 maanantai-iltapäivällä. Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Lönnrotin koulun 4B-luokan koulupäivä on päättynyt ja nyt jumppasalin ovi käy ahkeraan.

– Saako jo tulla, huutavat lapset oven raosta ja juoksevat saliin.

Harrastevinkkari Elina Sihvola on aloittamassa päivän toista harrasteryhmää. Jumppasaliin rientää kahdeksan neljäsluokkalaista. Lapset haluavat pelata palloa, ja saman tien peli lähtee käyntiin.

Lappeenrannassa koululaisten maksuton harrastustoiminta koulupäivän jälkeen saatiin liikkeelle viime viikolla muutamassa koulussa.

– Kesämäen alueen kouluissa on saatu useampi liikuntakerho käyntiin. Näissä on tarkoituksena, että oppilaat saavan oman mielen mukaan liikkua ja yhdessä sovitaan mitä tehdään, kertoo harrastevinkkari Elina Sihvola.

Suvi Talka ja Lola Hänninen Lappeenrannan Lönnrotinkoulun 4b-luokalta.
Lappeenrannan Lönnrotin koulun 4 b-luokan oppilaat Suvi Talka ja Lola Hänninen ovat innoissaan koulun harrastekerhosta.Mikko Savolainen / Yle

Lasten paljaat jalat tömisevät jumppasalin lattiaa vasten. Keltainen pehmeä pallo saa kyytiä, kun lapset ryntäävät päästä päähän pallon perässä.

Maalin tultua lapset tuulettavat ja peli jatkuu.

– On tämä kivaa, kun ensin on opiskellut, niin sitten saa heti liikuntaa, iloitsee neljäsluokkalainen Lola Hänninen.

– Lopetin yleisurheilun, niin täällä voi olla maanantaisin koulun jälkeen liikkua. Tämä on hyvä idea. On todella kivaa, kertoo Suvi Talka.

– Kiva kun ei tarvitse mennä koulusta kotiin ja sitten takaisin. Pääsee suoraa tänne ja sitten vasta lähtee kotiin, kertoo Nikita Osipov

Suomessa 112 kunnassa alettiin tämän vuoden alussa kokeilla, miten mieluisat ja maksuttomat harrastukset saataisiin mukaan koulupäivän yhteyteen. Tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle harrastus koulupäivän päätteeksi.

Yli puolet lapsista haluaisi harrastuksen

Opetus-ja kulttuuriministeriön (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna tekemässä koululaiskyselyssä kysyttiin kaikilta Suomen peruskoululaisilta, mitä he haluaisivat harrastaa koulupäivän yhteydessä. Koululaisten piti valita 76 harrastuksen valikoimasta suosikkiharrastuksiaan ja harrastuksia, joita haluaisivat kokeilla.

Tuloksena oli, että koululaisista 55 % halusi aloittaa jonkun harrastuksen. Joka viidenneltä puuttui mieleinen harrastus.

Alakoululaisten toiveharrastukset ovat tutkimuksen mukaan parkour, kiipeily, ruuanlaitto, eläinkerho, kuvataide, laskettelu ja jalkapallo.Yläkoululaisten suosikkeja ovat kuntosali, lumilautailu/laskettelu, ruuanlaitto, keilailu, biljardi ja mopon korjaus.

Kokeilun aikana kerätään kokemuksia ja käytäntöjä, joilla helpotetaan mallin vakiinnuttamista kuntien pysyväksi toiminnaksi.

Aluehallintovirastot ovat myöntäneet yhteensä 6,4 miljoonaa euroa avustuksia 112 kunnalle harrastustoiminnan toteuttamiseen. Avustusta saanut toiminta kattaa yli 1 000 koulua ja yli 200 000 oppilasta.

Matalan kynnyksen toimintaa

Korona on osin hidastanut liikkeelle lähtöä.

– Haasteita on ollut siinä, että luokkia ei ole saanut sekoittaa. Kerhoryhmät tehdään luokkakohtaisesti. Jonkun verran joudutaan miettimään myös hygieniarajoituksia, kertoo Elina Sihvola.

Kaakkois-Suomesta mukana ovat Kouvola, Pyhtää, Luumäki, Ruokolahti ja Lappeenranta

– Tämä matalan kynnyksen toimintaa. Osallistujat ovat koulun puolesta tuttuja ja aikuiset on tuttuja ainakin osittain. Siksi tähän on helppo tulla, kertoo Elina Sihvola.

Lappeenrannan peruskouluissa sekä täällä toimivissa steinerkoulussa ja Itä-Suomen koulussa on on yhteensä viisi harrastevinkkaria.

– Lisäksi voimme tarvittaessa käyttää ulkopuolisia toimijoita eri seuroista, kertoo Elina Sihvola.

Ryhmät harrastavat yhdessä neljä viikkoa, minkä jälkeen luokka vaihtuu.

Lue seuraavaksi