1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Katso kartasta, kuinka monella kotipaikkasi asukkaalla on todettu koronatartunta Helsingissä – tartuntoja on nyt etenkin alle 34-vuotiailla

Erityisesti 16–30-vuotiaiden tulisi hakeutua testeihin matalalla kynnyksellä.

koronavirus

Viimeisen kahden viikon aikajänteellä Helsingissä on ilmennyt hienoista nousua koronatartuntojen määrissä.

Uusia tartuntoja on ilmennyt noin 76 ihmisellä vuorokaudessa, kun kahden viikon jaksolla luku on 68 tartuntaa.

Katso kartasta, kuinka monta koronatartuntaa alueellasi on ilmennyt. Kaupunginosien tiedot näkyvät liikkumalla kartan päällä.

Viimeisen kahden viikon aikana helsinkiläisten antamista näytteistä noin neljä prosenttia on ollut positiivisia. Vastaava luku on lentokenttätarkastuksissa 2,6 prosenttia.

Nyt tartuntamäärät kasvavat etenkin nuorten keskuudessa. Varsinkin 16–30-vuotiaiden pitäisi hakeutua testeihin matalammalla kynnyksellä.

Erityisesti tartuntoja havaitaan 25–34-vuotiailla. Huomioitaessa ikäryhmien koot väestössä, tilanne muuttuu: ikäryhmien kokoon suhteutettuna eniten tartuntoja on 15–34-vuotiailla. Erot eivät kuitenkaan ole merkittäviä.

Tartunnanjäljityksessä näkyy koronaväsymys

Alueittain tartuntoja on havaittu kaikkialla pääkaupungissa, ja yksittäisiä korkean ilmaantuvuuden postinumeroita on kaikissa ilmansuunnissa. Näistä korostuu Länsi-Pasilan, Malminkartanon ja Jakomäen kaupunginosat, joissa tartuntoja ilmenee eniten suhteessa väkilukuun.

Postinumerotarkastelu kertoo tartunnan saaneiden asuinpaikan, mutta ei välttämättä sitä, mistä tartunta on tullut. Poikkeuksen tekee perheiden sisäiset tartunnat.

Koronakaranteeneja määrätään lähialtistumisen pohjalta tällä hetkellä 200–300 kappaletta vuorokaudessa. Joinain päivinä altistumisia on ilmennyt yli 400.

Tartunnanjäljityksessä näkyy koronaväsymys ja koronakurin pettäminen. Tämä johtaa suurempiin altistuneiden määriin.

Virusmuunnos epäilyissä altistuminen määritellään laveammin - tämä osaltaan vaikuttaa altistuneiksi laskettavien määriin.

Joulun jälkeen luvut nousussa

Yle on koonnut tartuntatiedoista interaktiivisen kartan, josta selviää, kuinka koronatartuntatilanne muuttunut Helsingissä lokakuun lopun ja tammikuun lopun välisenä aikana.

Joulun aikaan koronatartuntojen määrän kasvu hidastui, mutta nyt tartuntojen määrät ovat lähteneet jälleen nousuun. Joulun tilannetta selittää osittain se, että ihmiset hakeutuivat hanakammin testaukseen joululomasuunnitelmiensa takia.

Helsingin kaupunki julkaisee säännöllisesti postinumeroalueisiin perustuvia tilastotietoja koronavirustartunnoista pääkaupungissa.

Kaupunginosien tiedot näkyvät kartalla. Voit vaihtaa ajanjaksoa kartan yläpuolella olevista painikkeista.

Koronatestiin pääsee nyt viiveettä

Testitulos valmistuu tällä hetkellä keskimäärin noin 13 tunnissa ja näytteidenottopaikkaverkosto on kattava. Testejä otetaan päivittäin keskimäärin 1640 kappaletta, enimmillään 2300 testiä päivässä. Testeihin hakeutuneiden määrä on kasvanut.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi muistuttaa, että kokoontumisten välttäminen, maskinkäyttö, turvavälit sekä tehokas käsihygienia ovat nyt välttämättömiä varotoimia tautitilanteen hallinnassa pitämiseksi.

Lue seuraavaksi