1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. keskussairaalat

Koronavirus pääsi sairaalan syöpäosastolle Tampereella, ja usea sai tartunnan – lääkäri: "Virus on kovin petollinen"

Koronatartuntoja on TAYSissa todettu yhteensä 12 potilaalla tai henkilökuntaan kuuluvalla.

keskussairaalat
 Koronavirus on tartuttanut potilaita TAYSin osastoilla Tampereella
Koronavirus on tartuttanut potilaita TAYSin osastoilla Tampereella

TAYSin osastoilla on havaittu koronatartuntoja. Asiasta kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Ylen toimittaja Antti Palomaa kysyi kello 15.15 suorassa lähetyksessä TAYSin infektio-osaston ylilääkäriltä Jaana Syrjäseltä, kuinka vakavalta tilanne näyttää. Lähetys on nähtävissä Yle Areenassa ja verkkojutun videolla.

Koronavirustapaukset on todettu TAYS Keskussairaalan syöpätautien osastolla (RS2) ja TAYS Hatanpään neurologisella osastolla (HNE2).

Koronatartunnat on todettu syöpätautien osastolla hoidetuilla kahdella potilaalla ja neljällä hoitohenkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä. Hatanpään neurologisella kuntoutusosastolla tartunta on todettu kolmella potilaalla ja kolmella työntekijällä.

Koronavirus voi olla erityisen vaarallinen riskiryhmille, kuten syöpäsairaille. Osalla potilaista tartunnat ovat olleet oireettomia, osalla oireet ovat olleet pahemmat.

– Tämä on todella huolestuttava tilanne. Teemme kaiken mahdollisen, että tartunnat jäävät tähän, Syrjänen kertoi.

Oireettomasta potilaasta todennäköisesti

Osastojen tartunnat kytkeytyvät sairaanhoitopiirin mukaan toisiinsa. Kyseessä on todennäköisesti oireettomaan koronavirusinfektioon liittyvä tartuntaketju.

Infektio-osaston ylilääkäri Jaana Syrjänen kertoo, että henkilökunta ei ole liikkunut osastojen välillä. Tartuntaketjun epäillään tulleen osastolta toiselle siirtyneen oireettoman potilaan mukana. Ketjun selvitystyö on kesken.

– Täysin varmoja emme voi olla, mutta vain potilaat ovat liikkuneet. Henkilökunta on ollut molemmilla osastoilla erillinen.

Syöpäosastolla on ollut tiukat turvatoimet koronan takia. Jos potilaat ovat oireettomia, heitä ei kuitenkaan normaalisti testata osastolta toiselle siirtyessä.

– Virus on kovin petollinen, emmekä tarkkaan tiedä, mistä se tuli alun perin, Syrjänen kertoo.

Tartuntoja voi tulla Syrjäsen mukaan vielä lisää.

– Tietenkin toivomme, että tässä oli kaikki.

Rokotukset vasta meneillään

Ennen tartuntaketjua osa henkilökunnasta on ehtinyt saada rokotuksen, mutta rokotukset ovat alkaneet vasta. Toista rokotusta ei ole moni työntekijä saanut.

Tartuntojen takia osastoilla tehdään henkilökunnan ja potilaiden koronavirusseulontoja. Näille osastoille ei oteta tällä hetkellä uusia potilaita, vaan heidät hoidetaan muilla osastoilla.

Sairaalahoitoa tarvitsevat koronavirustartunnan saaneet potilaat on siirretty hoitoon koronapotilaille tarkoitetuille osastoille. Koronavirukselle altistuneet työntekijät ovat siirtyneet karanteeniin.

Sairaalatartunta on harvinainen TAYSissa. Sen sijaan Tampereen kaupungin Rauhaniemen sairaalassa 13 vanhusta kuoli koronan seurauksena ja yli 110 potilasta tai henkilökunnan jäsentä sai tartunnan.

Jotta TAYSissa ei tulisi epidemiaa, myös oireettomia potilaita ja henkilökuntaa testataan nyt usein.

Lue seuraavaksi