1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoliikenne

Virusmuunnokset panevat lentoyhtiöt vaatimaan matkustajilta koronatestiä – amerikkalaisyhtiöltä sovellus testin todistamiseksi

Finnair alkaa torstaista lähtien vaatia Suomeen matkustavilta todistusta negatiivisesta koronatestistä tai COVID-19-taudista tervehtymisestä.

lentoliikenne
United Airlines julkisti sovelluksen, johon koronatestin voi ladata.
Yhydsvaltalainen United Airlines julkaisi matkustajilleen sovelluksen, johon koronatestin tuloksen voi suoraan ladata.

Keskiviikkona astuivat voimaan uudet maahantulorajoitukset, joilla yritetään estää koronavirusmuunnosten leviämistä Suomeen. Kireämmät maahantulorajoitukset ovat voimassa ainakin kuukauden. Voit lukea niistä lisää täältä.

Lentoyhtiö Finnair on ilmoittanut, että se kiristää omia sääntöjään koneeseen noususta THL:n linjausta mukaillen.

Finnair ottaa koneeseen torstaista lähtien vain sellaiset Suomeen tulevat matkustajat, jotka lähtökentällä esittävät todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä. Vaihtoehtona on lääkärintodistus tervehtymisestä COVID-19-taudista, joka on sairastettu kuuden viime kuukauden aikana.

Sääntö koskee myös kotimaahan palaavia Suomen kansalaisia. Vaikka jokaisella suomalaisella on oikeus palata kotimaahan, lentoyhtiön ei tarvitse häntä kuljettaa.

Voit lukea Finnairin omasta ohjeistuksesta lisää täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lentoja Helsinkiin entistä harvemmin

Finnairin oma ohjeistus on tiukempi kuin THL:n.

THL:n ohjeistus ottaa huomioon senkin, että rajan ylittää matkustaja, jolle ei ole tehty koronatestiä. Tällainen matkustaja ohjataan testiin lentokentällä ja sen jälkeen omaehtoiseen karanteeniin odottamaan tulosta.

ETIAS -passintarkastus Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Jos todistusta negatiivisesta koronatestistä maahantulijalla ei ole, hänet ohjataan lentokentällä testiin.Jani Saikko / Yle

Voit lukea THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) lisää siitä, millaisia ohjeita se antaa niille, jotka yhä voivat Suomeen matkustaa.

Helsinki-Vantaalle saapuu ylipäänsä enää vain harvoja lentoja. Esimerkiksi keskiviikkona vain Finnairilla, Lufthansalla, KLM:llä, Qatar Airwaysilla, Turkish Airlinesilla ja valkovenäläisellä Belavialla on matkustajalentoja Helsinkiin.

Katso kartasta, mistä Helsinki-Vantaalle saapuu matkustajalentoja keskiviikkona 27.1.

Infokartta Helsinkiin saapuvista lennoista 27.1.2021.
Harri Vähäkangas / Yle

Yle tiedusteli Suomeen edelleen matkustajia kuljettavilta Lufthansalta, KLM:ltä ja Qatar Airwaysilta, vaativatko ne lähtökentällä todistuksen taudista tervehtymisestä tai negatiivisestä koronatestistä.

Kaikki kolme vastasivat keskiviikkona, että ne noudattavat Suomen terveysviranomaisten määräyksiä. Terveysviranomainen ei vaadi mainittuja todistuksia.

Kaikki kolme kuitenkin muistuttavat, että säännöt voivat muuttua koska tahansa ja että vastuu kohdemaan maahantulorajoitusten tuntemisesta on matkustajalla itsellään.

Lentoliikenteen koronatoimet tiukkenemassa maailmalla

Testitulosten vaatiminen ehtona koneeseen nousulle on maailmalla entistä yleisempää. Säännöt ovat kiristyneet tarttuvampien virusmuunnosten myötä.

Vaatimukset perustuvat lennon kohdemaan asettamiin sääntöihin ja rajoituksiin.

Esimerkiksi Hollannin terveysviranomainen vaatii kaikilta Hollantiin tulevilta ja myös kauttakulkumatkustajilta negatiivisen testituloksen. Se on sälyttänyt asian tarkistamisen lentoyhtiöille, joilla on velvollisuus estää koneeseen nousu jo lähtökentällä eli esimerkiksi Helsingissä, jos vaadittavaa testitulosta ei ole esittää lähtöselvityksessä.

Flygplan landar på flygplatsen Schiphol i Amsterdam
Hollantilainen KLM vaatii maansa terveysviranomaisen määräyksestä kaikilta Amsterdamiin saapuvilta tai sen kautta kulkevilta matkustajilta negatiivisen koronatestin todistuksen.EPA/LEX VAN LIESHOUT

Jos matkustamiseen on pakottava tarve, nopeasti muuttuvien rajoitusten kanssa joutuu olemaan tarkkana.

Tiistaina Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoi, että Saksa joutuu pohtimaan liki kaiken ulkomaisen matkustajaliikenteen keskeyttämistä virusmuunnoksen takia.

Äärimmäiseen toimeen on jo ryhtynyt Israel. Se keskeytti maanantain ja tiistain välisenä yönä normaalin matkustajaliikenteen maahan ja maasta pois. Keskeytys on voimassa viikon.

Yhdysvaltalaiselta lentoyhtiöltä sovellus

Yhdysvallat alkoi tiistaina vaatia kaikilta yli 2-vuotiailta maahan tulevilta lentomatkustajilta todistusta joko negatiivisesta koronatestistä tai sairaudesta parantumisesta.

Niin yhdysvaltalaiset kuin muutkin lentoyhtiöt joutuvat varmistamaan asian jo lähtömaassa. Jos lentoyhtiö tuo Yhdysvaltoihin puutteellisilla asiakirjoilla varustettuja lentomatkustajia, yhtiötä uhkaa sakko.

Eri puolilla maailmaa pohditaan tulevaisuuden varalta yhteisiä käytäntöjä, joilla matkustajien terveys todennetaan, kun matkustaminen taas avautuu. Yksi mahdollisuus saattaisi olla jonkinlainen yleisesti hyväksytty rokotustodistus.

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö United Airlines julkaisi alkuviikolla uudistetun version omasta älypuhelimeen ladattavasta sovelluksestaan, johon voi itse ladata koronatestituloksen.

United Airlinesin lähtöselvitys Chicagossa.
United Airlinesin lähtöselvityksessä Chicagossa koronatestin tuloksen voi todistaa yhtiön omassa sovelluksessa.STELLA Pictures / ddp

Helmikuussa sovellukseen tulee mahdollisuus myös varata koronatesti 15 000 testauspaikasta eri puolilla maailmaa. Tällöin testipaikka lähettää tiedon tuloksesta suoraan sovellukseen.

Lue tuoreimmat tiedot koronatilanteesta Ylen päivittyvästä artikkelista.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi