1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puut

Iloharjun mänty Kuopiossa kaadettiin tänään – petäjä asetellaan talteen ulkovarastoon

Mänty on noin 13 metriä korkea ja latvuksen leveys on komeat 15 metriä.

Iloharjun männylle aiotaan keksiä jatkokäyttöä. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki on juuri kaatanut Iloharjun mäntynä tunnetun vanhan petäjän Kuopion Savilahdessa. Iloharjunkadun ja moottoritien välissä voimalinjan läheisyydessä sijaitseva mänty täytyi kaataa uuden katuverkoston tieltä. Männyn paikalle tulee kiertoliittymä.

– Puu on 12–13 metriä korkea ja latvuksen leveys on 15 metrin luokkaa, suunnitteluinsinööri Matti Vänskä raportoi juuri kaadetun puun viereltä keskiviikkona.

Mänty varastoidaan kokonaisena jatkokäyttöä varten. Kaupunkilaisia saattaa askarruttaa, minne näin massiivisen kokoinen puu voidaan säilöä.

– Ulkovarastoon Savilahden varikon alueelle, Vänskä paljastaa.

Männystä karsitaan vain sen verran oksia, että se saadaan kuljetettua varastoon. Varastoon sille on tehty varastopeti, jottei arvokasta puuvanhusta tarvitse rysäyttää maata vasten.

– Oksat säilyvät ehjinä, kun puu asetellaan pedille irti maasta.

Männyn säilyttämistä tarkasteltiin huolella suunnitteluvaiheessa. Myös mahdollista siirtämistä toiseen paikkaan selvitettiin, mutta siirtotyö sisältäisi merkittäviä riskejä ja kustannuksia.

Kaupunki on aloittanut männyn jatkokäytön suunnittelun Savilahden Valon kaavan eli valaistus-, muotoilu-, kulttuuri- ja taideohjelman mukaisesti.

Ajatuksena on, että männyn jatkokäytöstä järjestetään ideakilpailu ja männystä tulee myöhemmin ympäristötaidetta Savilahden alueelle. Ideakilpailussa haetaan ideoita muun muassa teoksen sijainnille ja luonteelle.