1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistoimintaan perustunut Akuutti Arkiapu sai tunnustusta toiminnastaan koronakevään kriisitilanteessa

Palvelu tavoitti Kanta-Hämeessä tuhatkunta ihmistä, joilla muutoin olisi ollut vaara joutua syrjään.

vapaaehtoistyö
två personer skuffar rullstol
Akuutti Arkiapu tarjosi ulkoiluapua vapaaehtoisten voimin koronakevään aikana. Kuvituskuva.Monica Slotte / Yle

Hämeenlinnan seudun vapaaehtoistoiminnan verkosto palkitsee kuudennen kerran vuoden vapaaehtoistoiminnan muodon Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan seudulla. Viime vuoden lopulla yleisö sai ehdottaa palkinnon saajia ja ehdotuksia tuli kymmenkunta.

– Joukossa oli useita ehdokkaita, mutta tuomaristo valitsi näistä ehdotuksista ajankohtaiseksi nousseen Akuutti Arkiavun tunnustuksen saajaksi, kertoo Laura Kujala Hämeen Setlementti ry:stä.

Vapaaehtoisuuteen perustuneen palvelun avulla autettiin koronakevään aikana vaikeuksiin joutuneita ihmisiä, joista yli 70 prosenttia oli iäkkäitä, yli 70-vuotiaita. Arkiapu palvelun avulla jaettiin tietoa, annettiin apua kauppa-asioissa ja ulkoilussa sekä oltiin keskusteluapuna.

– Ehdotuksen mukaan nopeasti muuttuvan maailman edessä oli hienoa, että tällainen palvelu saatiin kehitettyä. Se oli enemmän kuin sydämellinen juttu ja todella edisti paikallista hyvinvointia, sanoo Kujala.

Nopea ja matalan kynnyksen apua arvostettiin kuten myös sitä, että apu oli tasapuolista kaikille.

Tuomariston mielestä se oli loistava esimerkki kriisiajan nopeasta organisoitumisesta todella tärkeän asian vuoksi.

Halu tehdä vapaaehtoistyötä on herännyt

Kun koronakriisi keväällä hellitti, lopetettiin Akuutti Arkiavun toiminta. Sen sijaan ihmisten halu vapaaehtoistyöhön on jäänyt.

– Meilläkin on huomattu se, että ihmiset ovat ottaneet paljon yhteyttä ja kysyneet, pääsisikö tekemään tai auttamaan jotenkin. Halutaan olla arjessa mukana ja siitä saa hyvää oloa itsellekin, sanoo Laura Kujala.

Hämeenlinnan alueelle perustettiin vapaaehtoistoiminnan verkosto vuonna 2015. Verkostoon kuuluu 14 eri toimijaa, jotka työskentelevät vapaaehtoistoiminnan parissa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi