1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lasten ja nuorten harrastus­toiminta avautuu rajatusti, HUS asiassa eri mieltä – Helsingin sote-johtaja: "Jos joudutaan kakkostasolle, se ei johdu harrastuksista"

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa avataan rajoitetusti, valtaosa rajoituksista ja suosituksista säilyy ennallaan.

koronavirus
Lapset pelaavat jalkapalloa Matinkylän urheilupuistossa.
Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoo tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin.  Kuvaaja: Ronnie Holmberg / Yle

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on linjannut jatkavansa pääosin voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia helmikuun loppuun saakka.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painotti keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että tilanne pääkaupunkiseudulla on edelleen vaikea.

– Poikkeuksena päälinjasta Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ovat päättäneet avata rajatusti ja erityisiä turvallisuusojeita noudattaen alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien hallinnoimissa tiloissa 1.2. alkaen.

  • Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta klikkaamalla jutun pääkuvaa. Tilaisuudessa olivat paikalla Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.
  • Päivitetyt rajoitukset ja suositukset löydät tästä jutusta.

Päätös avata harrastustoimintaa perustuu lasten ja nuorten kokonaishyvinvoinnin edistämiseen ja tämänhetkiseen epidemiologiseen arvioon. Harrastustoiminta on ollut tauolla marraskuun loppupäivistä saakka eli noin kahden kuukauden ajan.

Lisäksi ulkona toteutettava nuorisotyö mahdollistetaan enintään 10 hengen ryhmissä. Tämä tarjoaa nuoriso-ohjaajille mahdollisuuksia vastata nuorten tarpeisiin ja ehkäistä syrjäytymistä.

Lukiot jatkavat etäopetuksessa kolmannen jakson loppuun asti. Ammatillisessa koulutuksessa etäopetusta jatketaan helmikuun loppuun saakka.

Toisen asteen etäopetusta arvioidaan jälleen ensi viikolla, koordinaatioryhmä kertoo.

Helsinki torjuu kritiikin – lasten ja nuorten hyvinvointi puntarissa

Hallituksessa ei katsottu pääkaupunkiseudun kuntien päätöstä avata harrastuksia hyvällä. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen linja on, että nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi synkkänä, että nykyisillä tautikäyrillä voidaan joutua ottamaan pian käyttöön tason 2 toimia.

Helsingin sote-johtaja Juha Jolkkonen puolusti päätöstä illalla Ylen A-studiossa. Hänen mukaansa taustalla on se, että lasten ja nuorten hyvinvointi kärsii nykytilanteessa liikaa.

– Saamme erittäin paljon palautetta kouluilta, nuorisotyöstä, sosiaali- ja terveystoimesta sekä perheiltä ja järjestöiltä suoraan, Jolkkonen sanoi.

Jolkkosen mukaan pääkaupunkiseutu ei ole kapinassa valtakunnan johtoa, HUSia tai THL:ää vastaan.

– Tässä on kyse enemmän sävyeroista. HUS katsoo – ja niin pitääkin katsoa – terveysturvallisuusnäkökohdasta, THL on hallituksen linjoilla ja tukena. Meidän pitää katsoa kokonaisvaltaisempaa arviota. Koko hybridistrategia perustuu siihen, että nimenomaan alueilla ja paikallisesti tehdään se kokonaisarvio.

Hän ei usko, että lasten ja nuorten harrastustoiminta johtaa Suomen kakkostasolle siirtymiseen.

– Jos joudutaan kakkosvaiheseen, ei se ainakaan johdu siitä, että me olemme sallineet lasten ja nuorten harrastuksia.

Harrastustoimintaa avataan rajatusti, ei kilpailuja tai otteluita

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoo, että harrastustoiminnalla tarkoitetaan yksilöohjauksena tai ryhmässä tapahtuvaa toistuvaa ohjattua toimintaa.

Toiminnassa on noudatettava viranomaisten antamia ohjeita. Niiden rikkominen voi johtaa tilavarausten peruuttamiseen tai toiminnan keskeyttämiseen.

Otteluita, kilpailuja, turnauksia, esityksiä tai tapahtumia ei järjestetä. Työpajoja, kerran järjestettäviä kursseja tai päiväkoti- tai kouluryhmien vierailuja ei myöskään järjestetä.

Koululiikunta toteutetaan edelleen ulkona ja koulun tiloissa, ei muissa liikuntatiloissa. Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan aiempien päätösten mukaisesti.

Yksityisten toimijoiden toivotaan noudattavan samoja linjauksia.

Harrastukset ovat keskeinen lasten ja nuorten toimintakykyä ylläpitävä tekijä ja heille merkittävä sosiaalinen piiri, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Hänen mukaansa Vantaalla tartunnat eivät ole juuri levinneet nuorten keskuudessa.

– Masentuneisuus ja huonovointisuus ovat huolestuttavasti yleistyneet pääkaupunkiseudun nuorten keskuudessa. Rajoitukset ovat lisänneet eriarvoistumista, hän sanoo.

HUS suositti toisin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin suositus oli, että nykyiset rajoitukset ja suositukset olisi pidetty voimassa myös 1. helmikuuta alkaen.

– Suosittelimme sitä tässä epidemiatilanteessa, kun tartuntaluvut lähtevät nousuun, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Ylelle.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että asiassa on muitakin näkökulmia.

– Ja tämähän on semmoinen asia, että nykyisen lainsäädännön mukaan päätösvalta on kunnilla, ja ne sitä päätösvaltaa tänään käyttivät.

Mäkijärven mukaan tällä hetkellä tartunnoista 7–10 prosenttia tulee harrastuksista. Luvussa on mukana niin lapset kuin aikuiset, eikä lapsista ja nuorista ole omaa tilastoa.

Mäkijärvi korostaa, että nyt on tärkeää se, miten aikuiset toimivat ja noudattavat rajoituksia ja suosituksia.

– Se on avain pandemian voittamiseen ja erityisen tärkeää nyt, kun muuntovirukset uhkaavat. Toinen pääviesti on, että käykää ihmiset testissä, jotta tiedämme, missä vaiheessa epidemia menee, ja saadaan tartuntaketjut mahdollisimman varhain kiinni, Mäkijärvi sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) puolestaan kerrotaan Ylelle, että THL:n kanta on, että nykyisiä rajoitustoimia olisi aihetta jatkaa, koska on riski epidemian kiihtymiseen ja virusmuunnoksen leviämiseen.

Muut rajoitukset ja suositukset pysyvät ennallaan

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi, että nyt voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia jatketaan pääosin pääkaupunkiseudulla helmikuun loppuun. Voimassaoloajan jatkamisella torjutaan epidemian ja uuden virusmuunnoksen leviämisen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ylikuormittumisen uhkaa.

Myös Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi jo aiemmin keskiviikkona, että nykyiset kokoontumisrajoitukset jatkuvat Helsingin ja Uudenmaan alueella myös helmikuussa.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Koordinaatioryhmä suosittelee edelleen vahvasti, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella.

Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat, lasten ja nuorten harrastusten vuoroja lukuun ottamatta, on edelleen suljettu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta on keskeytetty.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu.

Tartunnat pääkaupunkiseudulla kasvussa

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tilaisuudessa epidemiatilanteesta Euroopassa ja Suomessa.

– Suomessa on mennyt kaiken aikaa hyvin ja menee edelleen suhteellisen hyvin. Olemme paljon vartijana, kun mietimme erilaisia rajoituksia ja suosituksia sekä ennen kaikkea niiden noudattamista.

Uudellamaalla tautia on ollut kaiken aikaa eniten, ja on edelleen. Tuorein ilmaantuvuusluku Uudellamaalla on 124. Luku kertoo koronatapausten määrän 100 000 asukasta kohden.

Vuodenvaihteen jälkeen tartuntojen määrä on kääntynyt jälleen kasvuun, kertoo Mäkijärvi.

– Se, onko tämä piikki vai pysyvämpi nousu, jää nähtäväksi. Tämä kehitys on huolestuttava ja se on otettu huomioon, kun linjauksia tehdään, hän sanoo.

Joulun ja uudenvuoden jälkeen tartunnat ovat lisääntyneet etenkin 20–40 vuotiaiden joukossa. Mäkijärvi kehuu, että viime päivinä näytteenotto on lisääntynyt merkittävästi, mutta parannettavaa yhä on.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmään kuuluvat Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, THL, HUS ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Ryhmä suosittaa, että tarpeettomia kohtaamisia vältetään edelleen, maskeja käytetään, turvavälejä pidetään ja testeissä käydään, jos oireita on.

Voit keskustella aiheesta 28.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Analyysi: Pääkaupunkiseutu ja Jan Vapaavuori uhmaavat hallituksen ja Krista Kiurun koronalinjaa: lasten harrastuksista tuli kiistakapula

Kausityövoimapäätös siirtyy, rokotuskorvaus työterveydelle – Marin lasten harrastusten avaamisesta: "Nykyisessä tautitilanteessa rajoituksia ei pitäisi höllentää", Saarikko ymmärtää päätöstä

Urheiluseuroissa iloitaan, kun hallien ovet aukeavat

Sadat tuhannet lapset ja nuoret pääsevät taas harrastamaan pääkaupunkiseudulla – tauko kesti kaksi kuukautta: "Aika on ollut pidempi kuin meistä aikuisista tuntuu"

Elokuviin tai teatteriin ei ole vieläkään asiaa pääkaupunkiseudulla – ovet pysyvät kiinni koko helmikuun

Lue seuraavaksi