1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

FT: Rokoteprototyyppi jopa kuukaudessa – Lääkeyhtiöiden mukaan rokotteet koronan muunnoksia vastaan valmistuvat ensimmäistä rokotetta nopeammin

Useimmat lääkevalmistajat ovat alkaneet kehittää rokotteita koronaviruksen muunnosten varalle.

koronarokote
AstraZenecan rokotepullo
Kuvassa on Astra Zenecan rokote, johon on ladattu toiveita muun muassa siksi, että se on suhteellisen edullinen ja helppo säilyttää. Yhtiöllä on kuitenkin parhaillaan toimitusvaikeuksia. Sven Simon / AOP

Lääkeyhtiöt ovat aloittaneet uuden kilpajuoksun rokoteversioiden kehittämisessä koronaviruksen muunnoksia vastaan.

Talouslehti The Financial Timesin haastattelemat (siirryt toiseen palveluun) asiantuntijat sanovat, että rokotteiden muuntaminen on huomattavasti nopeampi prosessi kuin rokotteen ensimmäisen version kehittäminen oli.

Astra Zenecan varatoimitusjohtaja Mene Pangalos arvioi jutussa, että prototyyppien valmistuminen kestäisi yhdestä kolmeen kuukautta.

Yhtiön tavoitteena on, että prototyyppi tehoaisi kaikkiin liikkeellä oleviin viruksen päävariantteihin. Tämän jälkeen yhtiö aloittaisi kliiniset kokeet.

Toinen rokotevalmistaja Moderna ilmoitti maanantaina alkavansa testaamaan tehostettua rokotetta koronaviruksen Etelä-Afrikasta leviämään lähtenyttä muunnosta vastaan.

Työhön ryhdyttiin, kun Moderna havaitsi olemassa olevan rokotteen kehittävän Etelä-Afrikan muunnosta vastaan vain kuudesosan siitä vasta-aineiden määrästä, joka muita muunnoksia vastaan syntyy.

Taistelua aikaa vastaan

Ensimmäiset koronarokotteet olivat käytössä noin vuodessa. Kliiniset kokeet kestivät puolisen vuotta.

The Financial Timesin keräämien arvioiden mukaan muuntunutta virusta vastaan kehitettyjen rokoteversioiden kliiniset kokeet kestäisivät yhdestä kolmeen kuukautta ja valmistus puolestatoista kuukaudesta eteenpäin.

Rokotteen valmistusta brasialaisessa Butantan Instituten tehtaassa Sao Paulossa 15.tammikuuta.
Uuden rokoteversion kehittämisen ja testauksen jälkeen kestää pari kuukautta saada sen valmistaminen käyntiin. Tässä valmistetaan kiinalaisten Coronavac-rokotetta Brasiliassa.Fernando Bizerra Jr. / EPA

Rokoteversioiden kehittämisellä on kiire, sillä mitä enemmän muuntunut virus leviää, sitä todennäköisemmin se muuntuu asiantuntijoiden mukaan edelleen.

Aikaa on säästettävä sen uhkakuvan varalta, että jo kehitetyt rokotteet menettäisivät tehonsa uusia muunnoksia vastaan. Nykyiset rokotteet perustuvat Kiinan Wuhanista leviämään lähteneeseen virustyyppiin.

Olemassa olevan tutkimustiedon perusteella nykyiset rokotteet tehoavat muun muassa Britanniassa leviävää viruksen muunnosta vastaan.

Yksikään rokoteyhtiö ei ole kuitenkaan julkaissut tietoja rokotteiden tehosta Brasiliassa löydettyä virusmuunnosta vastaan.

Kokeita ehkä nopeasti

Kanadalaisen lääkeyhtiön Medicagon varatoimitusjohtaja Nathalie Landry sanoo The Financial Timesille, ettei rokotteen uuden prototyypin kehittäminen kestä pitkään. Yhtiö kehittää kolmea rokotetta ja prototyyppejä muunnoksia vastaan.

Landry vertaa työtä tavallisen kausi-influenssarokotteen muuntamiseen. Usein liikkeellä on useita influenssaviruksia, joten yhteen rokoteannokseen laitetaan useita rokoteaineita.

Prototyyppien kehittämisen pitäisi mahdollistaa se, että yhtiöt pystyvät järjestämään nopeasti kokeita, kun uusia virusmuunnoksia löydetään.

Lue tästä artikkelista uusimmat tiedot koronaviruksesta

Prosessi pysyy lähes samana

Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel sanoo The Financial Timesille, että valmistusprosessi pysyisi lähes samana.

Brasilialainen hoitaja valmistelee koronarokotepiikkiä Sao Paulossa 21. tammikuuta.
Uuden rokoteversion testaus kestää arviolta yhdestä kolmeen kuukautta. Rokotusta Sao Paulossa 21. tammikuuta.Sebastiao Moreira / EPA

Bancelin mukaan Modernan ensimmäisen koronarokotteen kehittäminen kesti 42 päivää, mutta uuden version kehittäminen sujuisi nopeammin.

Myös Biontech on sanonut, että se pystyy kehittämään rokoteversion muuntunutta koronavirusta vastaan nopeasti, kuudessa viikossa.

Tulevaisuudessa rokotteiden turvallisuuden ja tehokkuuden takaamiseksi voitaisiin mahdollisesti käyttää eri valmistajien yhdistettyjä tutkimustuloksia, mutta pelisäännöt tästä ovat vielä kehitteillä. Rokotetta ehkä testattaisiin kymmenien tuhansien sijaan joillakin tuhansilla.

Lisää aiheesta:

Modernan rokotteella heikentynyt suojavaikutus koronaviruksen eteläafrikkalaista muunnosta vastaan

Lue seuraavaksi