Hyppää sisältöön

Eduskunta järjestää valtiopäivien avajaiset tyhjälle salille – koronavirukselle ei haluta antaa leviämismahdollisuutta

Vielä on avoinna, puhuuko presidentti etänä vai läsnä juhlapaikalla. Avajaiset järjestetään keskiviikkona 3. helmikuuta.

Valtiopäivien avajaisissa 2020 oli paikalla niin kansanedustajia kuin yleisöä lehtereilläkin. Kuva: Mauri Ratilainen /AOP

Valtiopäivien avajaiset järjestetään käytännössä tyhjälle salille ensi viikon keskiviikkona.

Eduskunnan koronajohtoryhmä päätti keskiviikkona, että koronaviruksen tartuntariskin vuoksi valtiopäivien avajaiset järjestetään ilman yleisöä. Päätös tarkoittaa, että kahta sataa kansanedustajaa ei nähdä avajaisissa paikan päällä.

Koronajohtoryhmä perustelee päätöstä koronaturvallisuuden varmistamisella. Myöskään eduskunnan johtavat virkamiehet eivät ole läsnä avajaisten yleisössä.

Presidentin etäpuhe on harkinnassa

Eduskunta päätti jo aiemmin, ettei avajaisiin kutsuta diplomaatteja tai muita vieraita, kuten aiempina vuosina on ollut tapana.

Eduskunta kokoontuu valtiopäiville vuosittain eduskunnan päättämänä ajankohtana, minkä jälkeen tasavallan presidentti julistaa valtiopäivät avatuiksi.

Suomen perustuslaki, 33 §

Ylen tiedon mukaan vielä ei ole tehty päätöstä, puhuuko presidentti Sauli Niinistö avajaisissa juhlapaikalla vai esimerkiksi etäyhteyden päästä.

Perustuslain mukaan presidentin tehtävä on julistaa valtiopäivät avatuiksi.

Avajaispaikka vielä ratkaisematta: Finlandia-talo tai eduskunta

Eduskunnan aiemman suunnitelman mukaan valtiopäivien juhlalliset avajaiset oli tarkoitus järjestää eduskuntasalia suuremmassa Finlandia-talon salissa Helsingissä. Finlandia-talossa kansanedustajien välille olisi saatu terveysturvallisuuden näkökulmasta eduskuntasalia suuremmat etäisyydet.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo, että avajaisjuhlallisuuksien järjestämispaikka on vielä avoinna. Käytännössä mahdolliset paikat ovat jo aiemmin suunniteltu Finlandia-talon Finlandia-sali tai eduskunnan istuntosali.

– Asia on avoinna. Varmasti kuullaan ratkaisusta aikanaan, Paavola kertoo.

Valtiopäivien avajaiset on pidetty Finlandia-talossa vuosina 2015 – 2017 eduskunnan päärakennuksen peruskorjauksen vuoksi.

Yleensä valtiopäivien avajaisissa on kuultu presidentin puhe, jonka lopuksi hän julistaa valtiopäivät avatuiksi. Eduskunnan puhemies vastaa presidentin puheeseen.

Tällä kertaa voi valtiopäivien avajaisissa käydä niin, että paikalla läsnä ovat korkeintaan presidentti, eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) sekä muutama muu ihminen. Jos presidentti pitää puheensa etänä, varsinaisella avajaispaikalla olisi puhemies ja ehkä pari muuta ihmistä.

Riskit halutaan minimoida

Eduskunnan viestintäpäällikkö Rainer Hindsbergin mukaan ilman yleisöä järjestettävät valtiopäivien avajaiset on riskien minimointia.

– Haluamme olla myös esimerkkinä. Nyt on pakko tehdä poikkeuksellisia ratkaisuja, jotta koronaturvallisuus säilyy, Hindsberg perustelee.

Koronaviruksen vuoksi myös valtionhallinto on joutunut miettimään valtiojohdon toimintakykyä. Tästä näkökulmasta ei olisi viisasta koota koko valtiojohtoa yhteen ja samaan saliin varotoimista huolimatta.

Esimerkiksi hallituksen neuvotteluja on järjestetty Säätytalossa, jossa pystytään huolehtimaan ministerien ja virkamiesten turvaväleistä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on ollut satunnaisesti etätöissä varotoimena mahdollisen korona-altistumisen vuoksi.

Yle näyttää valtiopäivien avajaiset keskiviikkona 3. helmikuuta klo 13.50 TV1:ssä ja Yle Areenassa.

.
.