Hyppää sisältöön

Kadonneen arkin metsästäjästä kirjan kirjoittanut Timo R. Stewart saa Lauri Jäntin kirjallisuuspalkinnon

20 000 euron tunnustus tuli tietokirjasta Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys.

Timo R. Stewart pokkasi 20 000 euron kirjallisuuspalkinnon. Kuva: Meeri Koutaniemi

Ansiokkaalle tietokirjailijalle jaettava Lauri Jäntin säätiön kirjallisuuspalkinto menee tänään torstaina tutkija Timo R. Stewartille. Stewart palkitaan hänen teoksestaan Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus, 2020).

Palkintolautakunnan mukaan teos osoittaa hienosti, kuinka totuus on tarua ihmeellisempi ja kuinka tarkasti tutkitun tiedon voi tarjota lukijalle lukunautintona.

Stewart kaappaa lukijan mukaansa tosielämän seikkailuun, palkintotiedotteessa kerrotaan. Tarinan päähenkilö on Valter Juvelius (1865–1922), suomalainen maanmittari, runoilija, kääntäjä ja tutkija.

Juveliuksen tulkinnat Raamatusta innostivat 1900-luvun alussa salaperäiseen kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jonka tavoitteena oli löytää Vanhan Testamentin mainitsema liitonarkki. Lopulta kaivaukset päättyivät tuloksettomina ja kansainvälisen mediakohun saattelemina.

– Palkintoraati piti Stewartin tyylistä kirjoittaa letkeästi ja pilke silmäkulmassa. Hän on kuin kotonaan Juveliuksen kanssa niin salaperäisillä kaivauksilla Jerusalemissa kuin englantilaisilla klubeilla rahoituskuvioita järjestellessään, Lauri Jäntin säätiön puheenjohtaja Claes von Heiroth toteaa tiedotteessa.

20 000 euron palkinnon vastaanottava Stewart on valtiotieteiden tohtori ja tutkija. Hän on perehtynyt 1900-luvun aatehistoriaan. Lisäksi Stewart tutkii uskonnon ja nationalismin rooleja politiikassa ja konflikteissa. Hänen tutkimuksensa Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus) oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas vuonna 2020.

Lauri Jäntin 7 500 euron kaksi tunnustuspalkintoa menee Mari Pihlajaniemen, Heikki Erikssonin & Aleksi Lehikoisen teokselle Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon (Docendo, 2020) sekä Johanna Pohjolan teokselle Isä pullossa (Gummerus, 2020).

Lauri Jäntin säätiö pyrkii edistämään suomenkielistä tietokirjallisuutta palkitsemalla ansiokkaita tietokirjojen tekijöitä. Se on jakanut palkintoaan vuodesta 1985 lähtien.

Lue ja kuuntele lisää: