Hyppää sisältöön

Kaivosyhtiö Keliber on nosteessa: mukana Suomen akkustrategiassa, ehdokkaana EU:n elpymisrahan ja akkualan tutkimusrahan saajaksi

Toimitusjohtajan mukaan alkuvaiheen yritykselle maininnat ja julkinen tuki ovat erittäin tärkeitä.

Keliber on tehnyt kairauksia turvesoilla. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalainen litiumkaivosyhtiö Keliber on nosteessa. Yhtiö kaavailee aloittavansa kaivostoiminnan vasta 2024, mutta yhtiö on jo noteerattu kansallisella ja EU:n tasolla.

Keliber on äskettäin listattu muun muassa Suomen akkustrategiassa (siirryt toiseen palveluun) tärkeänä toimijana. Akkustrategiassa esitellään keinoja, joilla Suomi edistää vastuullista akkutuotantoa ja sähköistymistä. Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala on tyytyväinen, että akkualalle on nyt tavoitteet ja Keliber on osa niitä.

– Keliberin näkyminen siellä vahvistaa yhtiön asemaa ja merkitystä litiumin tuottajana sekä akkukemikaalin valmistajana. Tätä akkukemikaalia eli litiumhydroksidia käytetään akkujen valmistamiseen. Akkuja taas käytetään muun muassa kännyköissä ja sähköautoissa. Sähköautoissa niiden avulla vähennetään hiilidioksidipäästöjä.

Keliber mainitaan myös Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien (siirryt toiseen palveluun) esityksissä EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen painopisteiksi ja rahoitettaviksi kohteiksi.

Lisäksi EU on listannut Euroopan yleistä etua edistävät tärkeät hankkeet (IPCEI) akkualalta ja aikoo jakaa niille liki kolmen miljardin euron tukirahat. Suomi on suunnitelmissa mukana (siirryt toiseen palveluun) tukemassa yrityksiä. Yksi tuen saajista on Keliber. Päätökset Suomen investoinneista tekee Business Finland vuoden 2021 aikana.

Näkyvyys ja julkinen raha ovat aloittavalle kaivos- ja kemianteollisuuden alan yhtiölle tärkeitä.

– Me saamme tässä vaiheessa rahoituksemme omistajilta tai tällaisista julkisista rahoituslähteistä. Ne ovat meille erittäin tärkeitä, että pääsemme alkuun, summaa toimitusjohtaja Hannu Hautala.

Keliberin toimitusjohtaja Hannu Hautala. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Startti vuonna 2022

Näillä näkymin litiumin louhinta voisi alkaa vuonna 2024 ja sitä ennen rakentaminen vuonna 2022.

Louhokset sijoittuvat Kaustiselle, Kokkolaan ja Kruunupyyhyn. Malmin rikastamo sijoittuu Kaustiselle ja rikasteen jalostamo Kokkolaan.

Hankkeeseen etsitään edelleen lisää rahoitusta ulkomaisilta ja kotimaisilta sijoittajilta. Ensivaiheessa on tarkoitus löytää 30 miljoonaa suunnittelu-, luvitus- ja tutkimusvaiheeseen. Rahoituksen arvioidaan ratkeavan maaliskuuhun mennessä.

Myöhemmin tarvitaan vielä 350 miljoonaa itse rakentamiseen ja toiminnan ylösajoon.

Keliberin suurin omistaja (siirryt toiseen palveluun) on Suomen Malmijalostus Oy. Muita omistajia ovat muun muassa Nordic Mining ASA, Jorma Takanen ja Ab Mine Invest Oy.