1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Venäjän parlamentti hyväksyi ydinaseita rajaavan Start-sopimuksen jatkamisen viidellä vuodella – Ensimmäisiä asioita, mistä Biden ja Putin sopivat

Start-sopimuksen jatko tuli julki eilen tiistaina kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli puhunut puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sopimuksesta.

ydinaseet
Biden ja Putin seisovat mustissa puvuissa Yhdysvaltain lipun edessä. Putin hymyilee ja pitää kättään leuan ja suunsa edessä. Biden näyttää oikealla kädellään peukaloa.
Joe Biden ja Vladimir Putin keskustelivat Moskovassa maaliskuussa 2011. Biden oli tuolloin Yhdysvaltain varapresidentti ja Putin Venäjän pääministeri.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjällä sekä parlamentin alahuone eli duuma että ylähuone ovat hyväksyneet yksimielisesti Uuden Start -ydinaserajoitussopimuksen jatkamisen viidellä vuodella.

Asia tuli julki tiistaina kun Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden oli puhunut puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sopimuksesta.

Uusi Start -sopimuksen jatkoaika tulee viime hetkillä, sillä vuonna 2010 solmitun sopimuksen voimassaolo olisi lakannut 5. helmikuuta eli ensi viikon perjantaina.

Sopimuksen tekivät silloiset presidentit Barack Obama ja Dmitri Medvedev, ja sitä pidettiin yhtenä keskeisenä elementtinä Obaman aikeissa normalisoida suhteet Venäjään.

Yhdysvalloissa sopimuksen jatkaminen ei vaadi kongressin hyväksyntää.

Sopimus rajaa kummankin maan ydinkärkien määrän korkeintaan 1 550:een. Sopimus rajoittaa myös mannertenvälisten ohjusten, sukellusveneistä laukaistavien ohjusten ja raskaiden pommikoneiden määrää.

Uusi Start oli jatkoa kylmän sodan aikana neuvotellulle Start I -sopimukselle, joka hyväksyttiin vuonna 1991 ja tuli voimaan 1993, Neuvostoliiton jo hajottua.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat ja Venäjä jatkavat ydinaseita rajaavaa Start-sopimusta – Presidentit kävivät ensi puhelinkeskustelun Bidenin valtaannousun jälkeen

Lue seuraavaksi