1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jääpeite

Tuhansien virtauspaikkojen saaristossa se seuraava askel voi olla kohtalokas – ilmastonmuutos lisää jään syöpymistä

Virtapaikoista tietävät vain paikalliset kokeneet kulkijat. Virtauskartasta lienee turha unelmoida.

Jääpeite
Pertti Rauhala pilkkii Naantalissa.
Turkulainen Pertti Rauhala on kerran pudonnut jään läpi virtapaikassa.Lassi Lähteenmäki / Yle

NauvoPakkastalvi tuo jääpeitteen merialueille, mutta vettä se ei kesytä.

Jään alla tapahtuu jatkuvaa virtausta eri suuntiin. Etelätuuli nostaa Saaristomerellä veden korkeutta ja uusi vesi tuo liikettä virtapaikkoihin.

Turkulainen Pertti Rauhala on saanut kylmän ja kostean oppitunnin virtapaikkojen arvaamattomuudesta.

– Tiesin, että siinä voi olla ohut jää. Tästä on muutamia vuosia aikaa kun se tapahtui. En enää uskalla mennä sinne, toteaa Rauhala.

Näitä suurempia ja pienempiä virtapaikkoja on esimerkiksi Saaristomerellä tuhansia. Yleensä virtapaikat ovat salmissa ja saarten välissä.

– Kun vesi virtaa edestakaisin pitkin Itämerta, se menee sieltä, mistä sen on helpoin mennä, sanoo nuorempi merivartija Antti Kivekäs Nauvon merivartioasemalta.

Antti Kivekäs Nauvon merivartioasemalla.
Nuorempi merivartija Antti Kivekäs Nauvon merivartioasemalta ei kannusta ihmisiä menemään tuntemattomille jäille.Lassi Lähteenmäki / Yle

Virtauksesta tulee vaarallinen, kun pinta jäätyy, sillä virtaus syö jäätä alta päin.

Ilmatieteenlaitoksen jääpäivystyksen mukaan ilmastonmuutoksen lisäämät säiden ääri-ilmiöt lisäävät vaaraa. Kun myrsky mylvii, vesi vaihtaa nopeasti paikkaa ja virtaus hioo jäästä senttejä ahnaasti.

Jään päältä katsoen on mahdoton tietää, missä virtaus on voimakasta.

– Jokainen saari ja matalikko ohjaa veden kulkua. Jos jäänpinnan alla on kari, niin vesi liikkuu eri lailla sen ympäri ja sekin voi syödä jäätä alhaalta päin, muistuttaa Kivekäs.

Yleinen tieto virtapaikoista puuttuu

Jokien virtaamaa seurataan ja laivaväylien jäämassaa mitataan. Pitäisikö veden liikkeistä jään alla laatia virtauskartta?

Antti Kivekkään mukaan työ olisi kovin haasteellinen, sillä virtauspaikkoja on tuhansittain ja tilanteet muuttuvat kaiken aikaa säiden muuttumisen myötä.

Särkänsalmen penkereen takana pilkitään.
Särkänsalmen pengertie katkaisee virtauksen Naantalissa. Tien toisella puolella on pilkkimiehen kestävä jää, toisella puolella vesi on vapaa.Lassi Lähteenmäki / Yle

Monet paikalliset kyllä tuntevat lähivesiensä vaaran paikat, mutta kaikkeen ei voi luottaa.

– Jos haluaa tietää millaista jää on mökkirannassa, niin kokeilemaan voi mennä, kun varustautuu asiallisesti. Mikäli olet huonosti varustautunut, silloin meillä viranomaisilla on kiirettä, Antti Kivekäs muistuttaa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 28.1.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Älä mene nyt meren jäälle Suomenlahdella – tai jos menet, varaudu putoamaan jäihin

Antti Niemi näki, kun pilkkijä vajosi järveen – pian sinne hulahti myös sauvakävelijä, ja siksi asiantuntija painottaa: Jäille ei vielä asiaa

Lue seuraavaksi