1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hylyt

Uponnutta laivaa yritetty nostaa koko alkuviikko Kotkassa – ei irtoa: "Emme joutaisi täällä pitkään olemaan"

Alusta on yritetty nostaa maanantaista lähtien. Seuraava yritys on perjantaina.

hylyt
Mies seisoo veden peitossa olevalla purjealuksella
Kotkan Kantasatamassa mereen uponneen aluksen nostaminen alkoi viikko sitten maanantaina. Kävimme paikalla, kun nostotyöt olivat alussa.

Kotkan keskustan edustalla uponnut Mary Ann -purjealus pysyy edelleen tiukasti kiinni pohjassa. Alusta on yritetty nostaa ylös Kantasataman vierasvenelaiturissa maanantaista lähtien.

Viime viikon aikana aluksen ympärillä sahattiin jäätä ja tehtiin lumitöitä yli 20 asteen pakkasessa. Tällä viikolla lauhan kelin aikaan alusta on yritetty saada pintaan pumppaamalla vettä pois sen sisältä.

Jo ensimmäisenä päivänä huomattiin, ettei alus ollut tiivis ja vuotoja yritettiin tukkia.

Pumput sylkevät vettä
Mary Ann -aluksesta on pumpattu pois vettä maanantaista lähtien.Kirsi Lönnblad / Yle

Toinen takaisku tuli, kun aluksesta romahti hyttiosan seinä. Seuraavaksi alusta yritetään nostaa paineilmasäkeillä perjantaina. Jos vene ei nouse lauantaihin mennessä, koko työ voi jäädä kevääseen.

– Meillä on kevääseen asti aikaa tehdä, mutta omatkin työkiireet painavat päälle. Emme joutaisi täällä pitkään olemaan. Melkeinpä sanon, että lauantaina tämä rupeama on nähty, työnjohtaja Timo Tervala Rapinsto Oy:stä sanoo.

Jos aluksen siirto lykkääntyy kevääseen, silloin vuorossa ovat uudet konstit.

– Kyllä niitä on olemassa niin isoja lauttoja, joilla pääsee talven jälkeen tuohon viereen. Mutta ei nyt vielä heitetä kirvestä, Timo Tervala toteaa.

Työnjohtaja Timo Tervala kertoo, millaista on nostaa hyisessä vedessä upoksissa olevaa purjevenettä.

Omistaja katosi

23-metrinen purjealus hylättiin Kantasataman vierasvenelaituriin kesäkuussa 2019. Saman vuoden elokuussa alus upposi. Siitä lähtien purjevene on ollut vierasvenelaituria ylläpitävän Kotka Yacht Storen ja Kotkan kaupungin riesana.

Kaupunki yritti pitkään tavoittaa veneen omistajaa, mutta tuloksetta.

Lue lisää: Uponnutta laivaa yritetään nostaa Kotkassa – laiturin ylläpitäjä raivoissaan, kun omistaja katosi maisemista: "Voit hylätä aluksen ja lähteä kävelemään"

Uponnut purjevene jäiden seassa
Purjealus on ollut upoksissa syksystä 2019 lähtien.Antro Valo / Yle

Tämän jälkeen Kotkan kaupunki ryhtyi järjestämään siirtoa omaan piikkiinsä. Kaupunki kilpailutti työt ja tilasi lopulta aluksen noston ja siirron Rapinsto Oy:ltä liki 50 000 eurolla.

Kaupungille koituu lisäkuluja esimerkiksi jään rikkomisesta aluksen hinaamista varten ja aluksen hävittämisestä. Kaupunki aikoo periä kustannukset myöhemmin aluksen omistajalta.

Veneen irrotustöihin päästiin heti, kun pakkassäät lämpenivät plussan puolelle.

Työt jatkuvat perjantaina

Tällä viikolla Rapinston työnjohtaja Timo Tervala on sukeltanut hyisessä vedessä repimässä naruja ja öljypuomien rippeitä aluksen ympäriltä. Talvikeli on vaikeuttanut sukelluksia.

– Tällaisella peruslaitteella kolmen tunnin jälkeen varmaan seuraava aste olisi hypotermia, jos sille jotain väliasteita on. Sen jälkeen kyllä huokaisuttaa.

Tervalan mukaan veneen nostamiseen voisi käyttää nosturia, jos alus olisi lähempänä rantaa. Nyt Tervala on kantanut apukaverina toimivan poikansa kanssa 200 kilon pumpun ja neljä 70-kiloista pumppua sekä vetänyt letkuja käsin. Työ on vaatinut veronsa.

– Huomenna torstaina vedetään lonkkaa, että vähän elvytään. Perjantaina aletaan laittaa säkkejä paikalleen ja jatketaan sitä pari päivää. Katsotaan tilanne sitten lauantaina.

Lue lisää:

Kotkan Kantasatamaan hylätty purjelaiva nostetaan pian pois merestä – alus on maannut pohjassa yli vuoden

Kotka tekee poliisille tutkintapyynnön Kantasatamaan hylätystä purjelaivasta – Mary Ann-alus upposi yli vuosi sitten

Omistaja jätti vanhan risteilyaluksen uppoamaan satamaan ja katosi – nyt häntä odottaa jättilasku

Kotka pyrkii eroon Kantasatamaan uponneesta purjelaivasta – vierasvenelaiturin pitäjä joutumassa siivoojaksi

Viranomaiset pulassa satamaan uponneen risteilyaluksen kanssa – omistajaan ei ole saatu yhteyttä eikä kukaan tiedä, mitä laivassa on

Voit keskustella aiheesta 28.1.2021 klo 23.00 saakka.

Lue seuraavaksi