Hyppää sisältöön

Lihavuutta hoidetaan nyt uusin keinoin – “porkkanalla päähän” ei enää riitä

Takaisin Pasilaan -podcastissa kysytään, voiko laihduttaminen koskaan olla kehopositiivista.

Takaisin Pasilaan -podcastin vieras Kirsi Pietiläinen on Lihavuuden Käypä hoito -suosituksen uudistaja. Uudistuksessa huomioidaan asiakkaan jaksaminen entistä paremmin. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Viime maaliskuussa lihavuuden hoitokäytäntöjä uudistettiin. Lääkärin vastaanotolle saapuva henkilö ei enää kohtaa syyttelyä painostaan, vaan uuden suosituksen mukaan asiakkaan ylipainosta tulisi puhua lempeästi, arvostavasti ja kehopositiivisesti.

**Takaisin Pasilaan -podcastissa:**Tammikuu on laihdutuslupausten aikaa, mutta laihduttaminen ei ole välttämättä paras tie terveellisempään elämään. Lihavuuden Käypä hoito -suositukset laitettiin hiljattain uusiksi, ja niitä avaa Marjukalle ja Toivolle professori Kirsi Pietiläinen. Lisäksi kuullaan läskiaktivisti Tytti Shemeikan kommentteja laihdutuksen kehopositiivisuudesta!

Vähälle huomiolle jäänyt uudistettu Lihavuuden Käypä hoito -suositus on kliinisen metabolian professorin Kirsi Pietiläisen luotsaaman työryhmän suositus. Se ohjaa terveydenhuollon henkilökuntaa hoitamaan lihavuutta oikein.

Vaikka lihavuuden hoidon keskiössä on edelleen liikunnan ja ravinnon tuttu yhdistelmä, suositukseen on lisätty aimo annos kehopositiivisuutta. Suosituksessa asiakasta ei Pietiläisen mukaan “lyödä porkkanalla päähän”, vaan potilaan jaksaminen ja tausta kartoitetaan huolella.

Mutta voiko laihduttaminen koskaan olla kehopositiivista?

Takaisin Pasilaan -podcast haastatteli Pietiläisen lisäksi Youtubessa suosittua Vatsamielenosoitus-kanavan ylläpitäjää, läskiaktivisti Tytti Shemeikkaa. Pietiläinen ja Shemeikka vastaavat Toivo Haimin ja Marjukka Mattilan kysymyksiin vuoden alun laihdutusbuumeista ja pikadieeteistä. Kuuntele jakso Yle Areenasta!

Keskustelu on avoinna 29.1. klo 23 asti.